Очільник Хмельниччини відвідав найбільше підприємство краю

В кінці попереднього тижня з робочим візитом Хмельницьку АЕС відвідав голова Хмельницької обласної держадміністрації Михайло Загородний.

Очільника області зустрів генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, який доповів про виробничу діяльність одного з найбільших промислових об’єктів Хмельниччини. Потім гостю було запропоновано побувати у машзалі, на блочному щиті управ­ління другого енергоблока. Відві­дини електростанції завершились оглядом споруд та конструкцій третього енергоблока.

Це перший візит Михайла Загородного на Хмельницьку АЕС з часу призначення його на посаду голови­ Хмельницької облдержадміністра­ції. У ході спілкування Михайло Васильович  наголосив, що, оглядаючи­  проммайданчик, виробничі споруди­ електростанції, особисто переконався у значимості енергетичного підприємства не тільки для Хмельниччини, а й держави вцілому.

Про економічний потенціал Хмельниччини Михайлу Васильовичу відомо, як мовиться, не з аналітичних записок чи статистичних даних, бо до призначення «губернатором» обирався депутатом обл­ради і стояв біля керма місцевих підрозділів корпорації «Оболонь». Починав з посади директора з виробництва науково-виробничої асоціації «Нива Оболоні», а до призначення головою ОДА працював директором Чемеровецького солодового заводу ЗАТ «Оболонь» та ТОВ «Оболонь Агро».

Михайло Загородний переконаний, що перспектива розвитку Хмельниччини залежить від повноцінної роботи Хмельницької АЕС, тому всіляко буде підтримувати її розвиток за рахунок добудови третього та четвертого енергоблоків. За його словами, область не повинна втрачати шанс виходу на енергоринки Євросоюзу, у Хмельницької АЕС є всі шанси стати учасником об’єднання української енергосистеми із європейською. Від такої співпраці очікуються позитивні тенденції у вітчизняній економіці.

Під час спілкування із представниками ЗМІ, Михайло Загородний не оминув і аграрних питань. Принаймні йому було приємно констатувати, що цьогоріч Хмельниччина вийшла у лідери за врожаєм ранніх зернових. 54 центнери з гектара – найкращий показник хмельницьких аграріїв у порівняні з іншими областями. За переконанням Михайла Васильовича, якби в Україні усі галузі економіки працювали так успішно, як працює сільське господарство, то наша держава була б найпотужнішою серед інших країн за своїм розвитком. Відтак,  не слід зупинятись на досягнутому, а маємо надалі робити все можливе задля­ продовольчої безпеки, а разом з тим і терито­ріальної ціліс­ності та незалежності України.

Очільник області переконаний, що сіль­ському господарству краю потрібно робити акцент не на реалізації сировини, а на створенні додаткової вартості за рахунок пере­робки. Принайм­ні аграрії спроможні переробл­яти зернові на комбікорми та іншу сільськогосподарську продукцію. Для прик­ладу Михайло Заго­родний навод­ить діяль­ність таких під­при­ємства краю, як «Оболонь» та «Суфле», які ви­роб­ляють 70 відсот­ків солоду в Україні. Продукцію охо­че заку­повують у ба­га­тьох державах, де роз­ви­нута пи­во­ва­рна про­мис­ло­вість.

- Кожен пос­туп у економіці – це, насамперед, створення нових робочих місць, поповнення бю­джетів різних рів­нів, - поділився міркуваннями очільник області. – Під час майбутнього будівництва тре­тього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС на місцевому рівні певною мірою вдасться вирішити проблеми із праце­влаш­ту­вання молодих спеціалістів. Додаткові відрахування від виробничої діяльності електростанції позитивно вплинуть на вирішення низки соціально-економічних питань.

Під час відвідин голови обл­держ­адміністрації в складі делега­ції був і генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак.

- Головною метою діяльності компанії, - розповів гість, - є переда­ча та надійне постачання електрич­ної енергії споживачам Хмельни­цької області, на умовах укладених договорів за тарифами, що регулюються відповідно до вимог чинного законодавства України, а також отримання прибутку від основних видів діяльності для задоволення інтересів акціонерів та розвитку компанії. У нас склались давні добросусід­ські та партнерські стосунки із адміністрацією Хмельницької АЕС. Мета нашої діяльності є спільною – енергетична незалеж­ність держави та підвищення її економічного потенціалу.

Олександр Шустерук

Фото автора