«Одружили», згоди не спитавши

Авантюрою чистої води називає міський голова Олександр Супрунюк утаємничені плани щодо примусового об’єднання територіальних громад з центром у Нетішині. Утаємничені від самого Нетішина, бо хоч подібні наміри активно пропрацьовувалися ще з травня, сам він дізнався про такі підступні речі випадково.

Чергове засідання міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня області, яке відбулося минулої п’ятниці в Хмельницькій ОДА, проходило без участі представників Нетішина, бо їх туди, за словами міського голови, ніхто не запрошував. Як і представників Волочиська, де є певні проблеми із процесом утворення ОТГ.

За повідомленням, розміщеним на сайті Хмельницької ОДА, «47 громад (76%), передбачених перспективним планом формування громад області, вже створено, але не всі у повному складі, 4 об’єднані територі­альні громади, утворені у поточному році, не передбачені у перспективно­му плані. Однак, як показав нещодав­но проведений аналіз, представле-ний­ заступником голови облдержадміністрації Світланою Павлишиною, не всі громади довели свою спроможність. Крім того, Мінрегіон розробив проект нової Методики формування спроможних територіальних громад в частині критеріїв визначення ресурсної спроможності ОТГ. Відтак, враховуючи зазначене, фахівці облдерж­адміністрації та Хмельницького Центру розвитку самоврядування попрацювали над оновленням перспективного плану формування територій громад області».

Це оновлення, за словами Олександра Супрунюка, безпосередньо стосується Нетішина, до якого збираються приєднати «більше половини Ізяславсього району – Плужненську ОТГ та ще 4 сільради – Борисівську, Дертківську, Кунівську і Білотинську». Про це він розповів на екстреній пресконференції для місцевих журналістів, яка відбулася у вівторок 19 листопада. Далі – без ретуші і купюр.

- Відбуваються дуже резонансні події, і якщо на них не будемо активно реагувати, можемо мати непо­правні результати, - сказав мер.

Добровільне обєднання громад, яке почалося у 2015 році, зазначимо, відразу пішло не за планом. Принаймні у випадку з Нетішином, до якого готові були доєднатися Білотинська, Полянська, Комарівська, Старококривинська, Лисиченська і Головлівська сільські ради, а ще Колом’є, Новий Кривин. Не стану переповідати всіх перипетій, які відбувалися довкола об’єднання, але в результаті таку можливість відстояла тільки громада Кривина. Решту громад, як каже міський голова, «без нашої згоди і без нашого відома приєднали до Крупця». Як бачимо, ера добровільності і дотримання принципів демократії закінчилися, так би мовити, ще й не розпочавшись, тобто на першому етапі формування ОТГ. Зараз вчергове відверто ігнорується позиція безпосередніх учасників процесу, визначених такими змінами до вже згадуваного перспективного плану.

- Мотив новоутворення, нав’язаного нам, - каже Олександр Супрунюк, - єдиний: громада Нетішина має достатньо коштів і можна віддати їй найбідніших. Надані нам розрахунки нібито майбутніх вигод – фількина грамота. Прикро за відсут­ність розуміння і найменше бажання зрозумі­ти, що Нетішин (місто) створений як єдиний комплекс із атомною електростанцією і є її містом-супутником зі своїми завданнями і функціями, до яких ніяк не входить управління додатковими регіонами.

В якості аргументів міський голо­ва наводить відсутність належного адміністративного й фінансового ресурсу для належного виконання містом нових для себе функцій в разі примусового об’єд­нання. Адже бю­джет Нетішина не безрозмірний і всеохоплюючий, щороку збільшуються суми вилучень з міської скарбниці. Так звана реверсна дотація у поточному році склала 34 мільйони гривень, тоді як у минулому 28.

- І так за всіма статтями, - додає Олександр Олексійович. – Освіта, медицина, інші напрямки.

Він нагадав, що місто ретельно виконує вимоги Закону про ядерну енергію і радіаційну безпеку, що не завжди робить область і центральні органи державної влади. І нагадав, що однією з умов МАГАТЕ та інших міжнародних інституцій щодо експлуатації Хмельницької АЕС, було введення в дію лікарні і пожежної частини. Схоже, на такий підхід давно махнули рукою. Лікувальний заклад лихоманить вже не перший рік, місцевий бюджет змушений виділяти на підтримку медицини чималі кошти, хоча і їх недостатньо для повноцінного функціонування установи, покликаної, передусім, піклуватися про здоров’я персоналу Хмельницької АЕС. Зважаючи на всі складнощі, які переживає нині нетішинський медичний заклад, неможливо уявити як його фахівці зможуть взяти на себе додаткове навантаження з обслуговування населення доєднаних громад.

За словами Олександра Супрунюка, у Нетішині провели свої ретельні розрахунки майбутніх витрат у разі реалізації запровадження нововведення. За жодною з позицій вони не на користь громад. Понад 20 сіл Ізяславщини годують сьогодні казками про «солодкий рай», в якому Хмельницька АЕС будуватиме, ремонтуватиме, фінансуватиме… Сором’язливо замовчуючи, що подібне їй заборонено чинним українським законодавством, і обіцяне в якості «приманки» ніщо інше, як велика ілюзія. Це мусять розуміти в кожному населеному пункті (всіх 26), який за рішенням чиновників втрапив до списку претендентів на «усиновлення» багатим Нетішином. Розрахунки показують, що якісно справитися з такою опікою він не в силі. Не маючи прямого сполучення з селами, марно сподіватися, що люди там зможуть вчасно отримати медичну допомогу. Отож, спершу потрібно витратити чималу суму на будівницт­во доріг. Поштове обслуговування, торговельне забезпечення, утримання шкіл – їх більше десятка, за­кладів культури... Ноша непо­сильна.

- Немає в такому об’єднанні жодної логіки, - переконаний місь­кий голова. – А тому й звертаємося сьогодні до Президента Воло­ди­мира Зеленського, голови Верховної Ради України Дмитра  Разум­кова, народного депутата Олени Копанчук, міністра розвитку громад та територій України Альони Бабак з вимогою зупинити авантюру, бо по іншому те, що відбува­ється, назвати не можу. Вважаємо за доцільне розглянути питання об’єднання цих населених пунктів з Ізяславською ОТГ, що буде відповідати задоволенню та вирішенню спільних потреб членів територіальних громад. У зверненні наводимо всі розрахунки, на конкретних прикладах і цифрах показуємо абсурдність пропонованого рішення. В телефонному режимі проконсультувалися з депутатами міської ради, багато хто з них вже поставив свої підписи на підтримку позиції громади щодо неприпустимості такого об’єд­нання. Готові долучитися до цього й громадські організації міста.

- Олександре Олексійовичу, з огляду на статус Нетішина як міста-супутника Хмельницької АЕС, чи не вважаєте за доцільне скерувати таке звернення і в про­-фі­льне міністерство енергетики й захисту довкілля?

- Обов’язково звертатимемося. Про стан справ з формуванням ОТГ ми вже проінформували керівництво Енергоатома, я мав розмову з генеральним директором Хмельницької АЕС Миколою Панащенком. Він розуміє всю складність ситуації і роз­діляє нашу позицію.

- А яка позиція Плужненської ОТГ, наприклад?

- Саме зараз секретар міської ради і два моїх заступники спілкуються в Плужному із місцевими депутатами, результати діалогу будуть відомі піз­ніше. Очікуємо на приїзд у Нетішин депутата обласної ради Івана Гладуняка, котрий також виступає на нашому боці.

- Яка ситуація з ОТГ у інших містах-супутниках?

- Приєднали по одному-два найближч­их села, на цьому й зупинилися.

- Про які строки формування нової ОТГ йдеться?

- Дуже стислі. До 29 листопада мають бути подані пропозиції облдержадміністрації, а тоді в Кабмін на затвердження. У разі позитивного урядового рішення ніхто вже в нас ні про що не питатиме. Як бачимо, органи місцевого самоврядування втрачають свою самостій­ність, інтереси громад ігноруються.

До слова, на розширене засідання міжвідомчої обласної групи з підготовки пропозицій щодо адміні­стративно-територіального устрою базового та районного рівня області, за участі народних депутатів України від Хмельниччини, голів районних рад, ОТГ, райдержадміністра­цій, яке відбулося 21 листопада, міського голову Нетішина не запрошували. Принаймні у вівторок, на момент нашого спілкування з мером, такої інформації не було.

Ольга Сокол