Одужання за допомогою руху

Боротьба з короновірусом затьмарила багато інших медичних проблем, що лежать нині на плечах фахівців лікарень. Заборона на планові операції відклала на якийсь період вирішення проблем із здоров’ям певних категорій людей, що потребують хірургічного втручання. Але є люди, яких хвороба не спитала чи панує нині в місті коронавірус.  Навпаки,  нагнітання психологічного стану навколо цієї болячки не в останню чергу сприяло появам інфарктів та інсультів. І медсанчастина  міста намагається зробити усе можливе, аби врятувати хворих, повернути у ряди одужавших. Саме питанням реабілітації інфарктників та інсультників у цей час займається лікар вищої категорії з лікувальної фізкультури Ольга Вікторівна Гусарова. Майже тридцятилітній стаж роботи у названому напрямку, помножений на велику працездатність, постійне удосконалення своїх знань в колі колег знаходить повагу, а у підопічних – віру у неодмінне одужання.

Вона жадібна до знань з фаху. Книжками забито полиці у кабінеті та вдома. Прислухається до порад знаних фахівців. Постійно шукає нові методики. Серед останніх  надбань – юмейхотерапія. Напрямок, що прийшов з Японії і яким в Україні володіють одиниці. Нині готується до здачі на третій дан. При цьому в державі лише одна людина має п’ятий дан і кілька – четвертий. Третій дає право викладати подібну методику. Пацієнти, що вже знайомі з цим курсом лікування, надзвичайно задоволені і мають позитивну динаміку у подоланні хвороби.

А в багажі лікаря знання, отримані на курсах тематичного вдосконалення «ЛФК та масаж в системі фізичної  реабілітації» МАПО ім. Богомолця в Києві, під час  стажування у Хмільнику  у Вінницькій обласній фізіотерапевтичній лікарні.  Має вона посвідчення про знання  методики позиційної гімнастики професора Шаргородського та наукового співробітника Інституту ортопедії та травматологіі А.Г. Смолянінова. У   Інституті народної медицини  пройшла теоретичний та практичний курс оволодіння знаннями і навичками за темою «Основи рефлексотерапії при застосуванні біоенергетичного масажного приладу». Відвідувала передатестаційні курси ЛФК  та пройшла курс тематичного вдосконалення у Національній МАПО ім. П. Л. Шупика.  Збагачувалась досвідом на курсах з основ вісцеральної терапії за участі її засновника О.Огулова. Оволодівала навиками мануальної терапії та вісцеральної хіропрактики у  центрі «Здоров’я» під керівництвом В.Набойченка.

Всім відомо, що хвора людина поводить себе не так, як здорова. Вона схильна до істерії, має неадекватну реакцію на слова і дії. Аби бути у всеозброєнні, Ольга Вікторівна здобула у Кам’янець-Подільському держуніверситеті другу вищу освіту за фахом «практичний психолог».

До того ж, кілька років поспіль вона веде курси практичного масажу у Нетішині і вже має низку вихованців, які успішно застосовують отримані знання на практиці. Курси мають великий розголос у шанувальників та користуються великою популярністю. Ось і зараз її, як мовиться, ловлять за рукав, і питають чи будуть курси цього року.

Медициною вона марила з дитинства, але приклад старшої сестри, «майже відмінниці», яка зробила спробу вступити у медичний вуз, заставив шукати більш приземлених шляхів. Після школи працювала на заводі токарем верстатів з числовим управлінням. За півроку вийшла в передовики виробництва. Передовиком вона була і на бігових доріжках, адже активно займалась легкою атлетикою. Невдовзі  стала чемпіонкою Шепетівки на стаєрських дистанціях, чемпіонкою зональних змагань ДСО «Локомотив», виграла першість області, стала кращою у змаганнях ГТО на призи газети «Комсомольська правда». В її спортивному послужному списку звання кандидата у майстри спорту з лижних гонок, дорослі спортивні розряди із стрільби з малокаліберної гвинтівки, з трибків у висоту.

Вступила до Вінницького педінституту на факультет фізвиховання. Закінчила вуз з червоним дипломом. Отримала направлення на роботу в рідну Шепетівку. Перші навички лікувальних знань здобула у боротьбі за здоров’я старшої дитини. Гімнастика і масаж стали панацеєю. Дев’ять років викладання в школі дали необхідний багаж для  вміння спілкування з людьми. Шлях у медицину  розпочала  у шепетівському відділенні терапії при районні лікарні на посаді інструктора лікувальної фізкультури. Потім родина переїхала у Нетішин. Після титулованого лікаря Байгозіної їй було не просто здобути авторитет у відділенні фізіотерапії СМСЧ-4. Але наполегливість принесла плоди.

Масаж – в числі тих прийомів, які сприяють формуванню правильної постави, які зменшують біль. В цьому компоненті вона знаний майстер. Це лише здається, що фахівцю потрібні лише міцні руки, аби пацієнт одужав. Потрібні насамперед знання і вміння визначити причини болю. Робиш масаж руки, а проходить головний біль…

В її арсеналі прийоми мануальної терапії, вісцеральної хіропрактики (масаж внутрішніх органів через передню стінку живота), вібромасаж, баночний і медовий масаж, електропунктура, юмейхотерапія тощо.

Природою так створено, що діти в утробі не завжди розташовуються як треба акушерам. Ольга Вікторівна ще далеко до появи на світ «виховує» неслухняних. Часом з першого разу, часом після кількох занять вони розвертаються так, щоб без зайвих втручань з боку лікарів появитись на світ.

Багато нетішинців і мешканців округи дякують лікарю за допомогу. От би ще держава повернулась лицем до лікарів вузьких спеціальностей і провела на належному рівні другий етап медичної реформи. Бо їх внесок у одужання хворих не менший, як у медиків первинної ланки.

Петро Войтович

Фото з архіва