Охорона працi на ХАЕС – в полi зору журналiстiв «Технополiсу»

Діяльність Хмельницької атомної електро­станції завжди була і є в полі зору різних органів, відомств, громадських організацій та об’єднань. Одним із факторів, який постійно знаходиться під пильною увагою, є безпечна експлуатація та охорона праці на підприємстві. В цій галузі з ХАЕС тісно співпрацює Державна служба України з питань праці, зокрема Всеукраїнський науково-технічний журнал «Технополіс», який знаходиться в структурі Держпраці і висвітлює не тільки її діяльність, але й роботу регіональних управлінь, виконавчих дирекцій Фонду соціального страхування, знайомить з кращим досвідом роботи підприємств країни, новими нормативними актами і коментарями до них.

Підприємство атомників відвідав заступник головного редактора відомчого журналу Володимир Притискач, адже цьогоріч Хмельницька атомна електростанція стала переможцем конкурсу серед кращих підприємств України в галузі охорони праці, і саме Державна служба з питань праці була організатором цього заходу. «Нас, як відомчий журнал, не могло не зацікавити це підприємство, тому я приїхав сюди, аби зробити ґрунтовний матеріал, і не лише тому, що ХАЕС – переможець конкурсу, а насамперед, тому, що у вас чітко налагоджена система охорони праці», - зазначив співрозмовник. - «Якщо прослідкувати ланцюжок від початку прийому на роботу, навчання в НТЦ, навчання на робочому місці, підвищення та підтримання кваліфікації, і, звичайно, забезпечення засобами індивідуального захисту, то усі його складові  слугують попере­дженню нещасних випадків і безпеці. З того, що я встиг побачити у вас, як  то кажуть, «наживо», можна написати свого роду путівник для інженера з техніки безпеки і охорони праці будь-якого підприємства і мати його за щоденну практичну інструкцію».

На атомній стації журналіст вперше, каже, що дуже цікаво і як пересічній людині, і як фахівцю: адже він за освітою інженер-гірник, починав свою трудову діяльність електрослюсарем на шахті, тому добре розуміє, як важливо прискіпливо ставитись до таких питань, як безпечна  безаварійна робота. Володимир Притискач також був одним із авторів першої енциклопедичної книги з гірничої справи, яка вийшла у 1993 році під назвою «Короткий гірничий словник», а ще він сім років життя присвятив науці: вивчав вугільну галузь. Результатом цього стали чотири десятки наукових праць, шість авторських винаходів.

«Для мене це неоціненний досвід – власними очима побачити, як працює таке потужне підприємство, як атомна електростанція, я вже можу для себе відзначити ряд цікавих позитивних речей, які можуть слугувати прикладом для багатьох інших підприємств», - зауважив Володимир Притискач. Зазначимо, що в полі зору видання також робота підприємств металургійно-гірничого комплексу, вугільної галузі, агропромислового сектора.

Володимир Павлович каже, що в грудневому номері журналу, де мова йтиме про ХАЕС, буде багато корисної інформації для читачів, зокрема про налагоджений механізм функціонування служби охорони праці на атомній станції, про нюанси, які спостерігаються у підході до організації роботи, адже досвід професіоналів свідчить, що одним із головних джерел знань є інформація з фахових ЗМІ, яким був і залишається журнал «Технополіс», а його цільовою аудиторією є керівники підприємств, служб охорони праці, науковці, представники владних структур, приватних фірм.

Щомісяця на сторінках журналу детально аналізуються аварії, катастрофи, які мали місце в Україні та світі, висвітлюється досвід щодо створення безпечних умов праці, профілактики виробничого травматизму. У додатку - нормативно-правові документи.

За оцінками спеціалістів-аналітиків, ефективна профілактична робота в галузі промислової безпеки і охорони праці дозволяє зберегти життя і здоров’я багатьом працівникам.

«Потрібно збирати цікаві ідеї, передовий досвід і ділитися цим з усією Україною, адже стільки багато позитивних і прогресивних речей придумано і реалізовано саме в нашій країні», - підвів підсумки зустрічі співрозмовник.

Тетяна Степанюк