Олександр – значить переможець

Зимова риболовля особлива. Крім специфічних обладунків має бути і відповідна погода. Найголовнішим чинником є наявність міцної криги. Саме її товщину члени суддівської колегії перед змаганнями членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» зі спортивної ловлі риби на «мормишку», які відбулися минулої суботи, виміряли ретельно. Вона відповідала встановленим вимогам.

Позитивній інформації про те, що змагання все ж таки відбудуться, пораділи майже два десятки любителів риболовлі з льоду. Вони й прибули на територію берега річки Гнилий Ріг, де зазвичай відбувається традиційний ритуал донесення корисної інформації з уст голови «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергія Онищука. Вона стосується насамперед основних правил для рибалок-аматорів щодо безпечного поводження на водоймі та карантинних заходів під час пандемії. Упевненості у тому, що буде все гаразд, додає присутність медпрацівника Зінаїди Количевої.

Зразу стало очевидним, що порушників серед рибалок не буде, бо ж не перший рік рибалять на водоймах.

Із берега рибалки попрямували на територію водойми, де на кризі була розмічена визначена для змагань територія. Прозвучала команда «Старт!». За допомогою льодобурів з’явились перші лунки. Саме в них свої експериментальні закиди «мормишки» провели учасники змагань. Перші враження від клювання обнаді­яли рибалок, мовляв, нудьгувати не доведеться.

Через кілька хвилин біля лунок більшості любителів риболовлі почали з’являтись окунці. Вони різні за розміром, але здебільшого не довші людського вказівного пальця. Коли вдавалось з товщі води підняти рибину розміром із долоню – радість неймовірна.

Кожне змагання рибалок має кінцеву мету визначити  найвправнішого за результатами вилову найбільшої кількості  риби. Усвідомлення цього змушує учасників змагань постійно шукати нові місця концентрації плавникових аборигенів. При цьому слід враховувати  основне правило, що учасники змагань не мають права наближатися до зони суперників на відстань менше п’яти метрів. Так, як мовиться, витримується соціальна дистанція в умовах пандемії.

Споглядаю краєм ока як рибалить Олександр Стефанович. У його руках оригінальна вудочка власного виробництва із надлегких матеріалів. Та й кивок для фіксації клювання має не «магазинні» стандарти. Наполегливість рибалки приносить результат – із певною інтенсивністю на кризі з’являються вертляві окунці. Олександр – рибалка бувалий. Його у будь-яку пору року можна побачити із різними видами вудок. Одного разу чоловікові випала честь представляти на обласних змаганнях Рівненщини серед зимових рибалок газету «Перспектива» Хмельницької АЕС. І він не посоромив прихильників станційного періодичного видання.

Над лунками чаклує багаторазовий призер різнив видів змагань серед рибалок-аматорів електростанції Володимир Завадський. В нього є своя тактика зимової риболовлі, яка базується на використанні різних видів «мормишок» та методів їх коливання. Бо ж, як відомо, хижа риба реагує не тільки на живу наживку – мотиля,  а й на привабливі рухи металевих кульок. В цій справі існує немало секретів.

- Торік нам не вдалося провести значну частину спортивних змагань через суворі вимоги карантину, - розповідає голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук, - зимова риболовля була скасована через відсутність крижаного покриву на водоймах. Та й нинішня зима до Водохреща була несприятливою. Тепер з’явилась хороша можливість рибалкам відчути радість від спілкування із природою. Для рибалок найголовнішим критерієм є позитивні емоції. Саме їх на цих змаганнях не бракує.

Непомітно збіг офіційний час тривалості змагань. Фініш… Судді фіксують улови, щоб згодом визначити переможців.

Результати зважування улову різні. Але майже всі подолали кілограмовий рубіж. Дехто зумів наловити риби навіть більше шести кілограмів. Саме серед них і розгорілась інтрига визначення переможців. Найвправнішим рибалкою виявився Олександр Поліщук із загальним результатом 6 кілограмів 307 грамів. Від нього лише на 57 грамів відстав новоспечений «срібний» призер Олександр Власюк. Трійку лідерів замкнув Олександр Савченко із трофеєм 6 кілограмів 104 грами окунців. Олександру Власюку поталанило ще й упіймати найбільшого окуня вагою  180 грамів. Відтак  констатуємо, що ім’я Олександр все ж таки має давній статус переможців.

Олександр Шустерук

На знімку: трійка переможців змагань