Олімпійці кращі, а зміна зростає

Чемпіонат України – етап доказів, що ти кращий і претендуєш на виступи на міжнародному рівні. Відтак ці змагання не ігнорують ні олімпійські чемпіони, ні ті, хто намагається їх обійти і зайняти чільне місце у світовій кваліфікації.  Отже, у Києві змагались найсильніші. Серед чоловіків звання чемпіона виборов одесит Андрій Ягодка.

Незважаючи на те, що вже п'ятий рік Андрій виступає в основному складі збірної України, два останні роки є першим номером українського національного рейтингу і має в своєму активі особисту бронзу чемпіонату Європи 2012 року, індивідуальне золото чемпіонату України Ягодка завоював вперше у своїй спортивній кар'єрі. У фінальному поєдинку Андрій з рахунком 15:13 здобув перемогу над киянином Євгеном Стаценком.

Бронзові нагороди турніру між собою розділили Дмитро Пундик (Нетішин ) та Богдан Платонов (Миколаїв). Решта нетішинців виступили так: Дмитро Бойко п’ятий, Олег Штурбабін сьомий і чотирнадцятий Олександр Торчук.

У шаблісток незмінний лідер - Олімпійська чемпіонка Пекіну Ольга Харлан.

У півфіналі Ольга перемогла свою тезку Ольгу Жовнір з Нетішина (15:7), а у фіналі обіграла киянку Олену Вороніну (15:12). Другу бронзову нагороду завоювала ще одна представниця Нетішина Галина Пундик. У півфіналі Галина поступилася Вороніної з рахунком 11:15.

Ще дві нетішинки у вісімці кращих: Ірина Щукла шоста, Аліна Комащук – восьма.

Зрештою відбулись і командні змагання шаблістів та шаблісток.

В обох випадках у фінал потрапили збірні команди Миколаївської та Хмельницької областей, а за бронзу боролися одесити і кияни. Якщо в чоловічій шаблі і золотий та бронзові матчі закінчилися з рахунком 45:35, тобто з явною перевагою переможців - хмельничан і киян, то в жіночій шаблі боротьба була серйозною.

У фінальному поєдинку лідерство захопили миколаївки і вже в четвертому бою були попереду на 8 ударів. Але хмельничанки (тобто нетішинки)  так просто перемогу віддавати не збиралися і до дев'ятої фінальної пари не просто наздогнали суперниць, а й були попереду на 2 удари - 40:38.

Відтак результат всієї зустрічі вирішував бій між Галиною Пундик та Ольгою Харлан, який закінчився з рахунком 45:44 на користь О.Харлан і, відповідно перемогою збірної Миколаївської області.

Долю бронзової нагороди так само вирішив лише один удар. Саме цей удар і завдали одеситки киянкам і з рахунком 45:44 здобули перемогу в поєдинку за бронзу.

За збірну Хмельниччини виступали Ольга Жовнір, Галина Пундик, Ірина Щукла та Мар’яна Рольська.

Команада-переможниця серед чоловіків має наступний вигляд: Дмитро Бойко та Дмитро Пундик, Олександр Торчук та Владислав Садовець.

***

А у Нетішині проведено всеукраїнські змагання «Золотий клинок-ліга10-13» серед юнаків і дівчат. Зібралось понад 60 фехтувальників з Києва, Миколаєва, Одеси, Черкас, Харкова. Юна зміна Нетішина у командних змаганнях була кращою. Перемогли як юнаки, так і дівчата.

У індивідуальніх змаганнях також маємо низку призерів. Зокрема серед юнаків 2001-2002 років народження другу позицію виборов Нікіта Кузнєцов, а серед дівчат третю – Марина Форсюк. Так само бронзовими призерками стали Катерина Савчук (2003-2004 роки народження) і її менший одноклубник Іван Косік.

Галина Бабаєва