На ХАЕС вже стало доброю традицією під час відвідин навчально-тренувального центру  екскурсійним групам і численним делегаціям демонструвати роботу повномасштабного трежанера. Часто гості стають свідками процесу підготовки оперативного персоналу на цьому обладнані. З уст спеціалістів вони чують, що експлуатація повномасштабного тренажера є запорукою безпечної експлуатації ХАЕС.

- Основна суть навчання полягає в відпрацюванні практичних навиків оперативним персоналом, - розповідає начальник відділу технічних засобів навчання навчально-тренувального центру Олександр Єсін, - ми займаємось забезпеченням постійної експлуатаційної готовності всіх технічних засобів. Основним засобом для підготовки оперативного персоналу, крім локальних, є повномасштабний тренажер. Підтримання його основних технологічних параметрів відслідковують спеціалісти лабораторії технічного обслуговування та ремонту тренажерів, якою керує Іван Федорчук. Працівники лабораторії моделювання разом з її начальником Віктором Сухомлином забезпечують працездатність математичної моделі тренажера. Весь колектив нашого підрозділу нараховує десять чоловік.

У 1997 році були введені ліцен­зійні вимоги в атомній енергетиці України, згідно з якими весь персонал АЕС, що має право управління реакторною установкою, повинен проходити практичну підготовку на повномасштабному тренажері. Правда, мова про його створення  на ХАЕС почалася ще в 1992 році, коли американсько-український комітет Лісабонської ініціативи з ядерної безпеки  прийняв рішення про створення навчального центру з підготовки персоналу АЕС із обов’язковим встановленням повномасштабного тренажера.За словами Олександра Єсіна, у 1993 році були підготовлені технічні вимоги проекту і оголошено тендер, який виграла американська фірма S3 Technologies, що вже мала великий досвід створення повномасштабних тренажерів для АЕС США, а також держав Східної Європи, зокрема, для Балаковської АЕС (Росія). У 1995 році технічне завдання  було затверджене, у США розпочалась його розробка. До роботи також залучили спеціалістів АТ “ЛьвівОРГРЕС”, які зібрали і підготували для відправлення виробнику документацію по першому енергоблоку ХАЕС. Іноземні партнери організували підготовку нашого інструкторського та інженерно-технічного персоналу. У 1997 році повномасштабний тренажер був змонтований в новому комплексі навчально-тренувального центру і прийнятий в дослідницьку експлуатацію, а в 2000 році – у промислову.

- Навчання оперативного персоналу на повномасштабному тренажері показує, - продовжує свою розповідь Олександр Володимирович, - що на ХАЕС серйозно ставляться до під­ви­щення квалі­фікації персоналу, бо це є складовою безпечної експлуатації. Мої колеги роблять все можливе, щоб навчання оперативного персоналу проходило якісно і без збоїв. Принаймні ми постійно звертаємо увагу, щоб зовнішній вигляд панелей, розміщення моніторів, перемикачів мали такий же вигляд, як на блочному щиті управління діючого енергоблока. Крім цього працівники відділу беруть активну участь у запровадженні сучасних технологій в експлуатації повномасштабного тренажера. Нещодавно в навчально-тренувальному центрі проходив конкурс рефератів молодих спеці­алістів. Третє місце в ньому виборола наш молодий спеціаліст, інженер Оксана Кордиш. Її робота мала назву «Оптимізація і перспектива розвитку процедури утримання конфігурації повномасштабного тренажера». Вона також звернула увагу на уніфікацію системи ведення документації не тільки на нашому повномасштабному тренажері, а й на аналогах інших електростанцій.

Крім повномасштабного тренажера в навчально-тренувальному центрі є  тренажер “Клотік” українського виробництва, який використовується для підготовки хіміків, електриків та інших категорій спеці­алістів. Тут є й тренажер власного виробництва. Він призначений для підготовки зміни цеху теплової автоматики та вимірювань. Практично не існує його аналогів. У створенні тренажера взяли участь спе­ці­алісти навчально-тренувального центру, ЦТАВ. Його унікальність та важливість відзначили під час перебування на ХАЕС представники ВАО АЕС-МЦ.  У навчально-тренувальному центрі серйозно ставляться не тільки до організації навчального процесу, а й до проведення сертифікацій та ліцензування. Великою заслугою  колективу НТЦ є отримання ліцензії Міністерства освіти України на право підготовки ремонтного персоналу  майже за трьома десятками спеціальностей. У налагодженні повноцінного навчання велика заслуга і відділу технічних засобів навчання.

Олександр Шустерук

На знімку: начальник відділу технічних засобів навчання Олександр Єсін консультує молодих спеціалістів – Віктора Звонцева та Оксану Кордиш.

Фото автора