Опікуються новою системою діагностики

Працівники цеху налагодження та випробування устаткування  Хмельницької АЕС причетні до важливих заходів, які насамперед пов’язані із забезпеченням безпечної експлуатації діючих енергоблоків. Вони зокрема  опікуються підтриманням проектних значень, підвищенням надійності та економічності режимів роботи тепломеханічного устаткування, інженерною  підтримкою процесу експлуатації згідно з проектом. В складі цеху є лабораторії першого та другого контурів; випробування арматури та трубопроводів; локалізуючих систем безпеки; діагностики та систем технічної діагностики.

Колектив вирішує локальні і загально-станційні завдання, серед яких розробка і впровадження надійних і економічних режимів роботи тепломеханічного устаткування; доведення експлуатаційних характеристик тепломеханічного устаткування до проектних значень; управління режимами теплової мережі; контроль та діагностика вібраційного стану устаткування; моніторинг стану захисної оболонки; випробування арматури і трубопроводів; вирішення проблемних питань ведення тепломеханічних режимів, пов`язаних з компетенцією кількох цехів (РЦ, ТЦ, ЕЦ, ЦТАВ); розслідування порушень у роботі енергоблоків; розробка, супровід, перегляд, коригування експлуатаційної документації загально-блокового призначення.

За словами заступника начальника цеху налагодження та випробування устаткування Сергія Черепанова, минулий рік для  колективу  підрозділу був напруженим. Велика увага спрямовувалась   на реалізацію  заходів, передбачених «Планом-графіком реалізації заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій». Нею зокрема передбачено введення у промислову експлуатацію комплексної системи діагностики реакторної установки.

- У 2016 році на нашу електростанцію наді­йшло відповідне обладнання, - розповідає Сергій Олександрович, -  під час ремонтної кампанії на першому енергоблоці та у міжремонтний період   були  виконані всі будівельно-монтажні роботи в чистій зоні енергоблока і, частково, у гермооб'ємі реакторного відділення. Завершення  пусконалагоджувальних робіт планується в ході планово-попереджувального ремонту  у поточному році. Система буде введена в дослідну експлуатацію, а після реалізації низки заходів – у промислову.

- Чим важлива комплексна система діагностики реакторної установки?

- Вона дає можливість значно підвищити безпеку експлуатації  електростанції. Її основу складають такі системи, як  віброконтролю та діагностики головних циркуляційних насосів; діагностики залишкового ресурсу; виявлення вільних та слабко закріплених предметів; контролю просочування теплоносія першого контуру у складі двох автономних підсистем: підсистеми акустичного контролю та підсистеми контролю вологості та контролю переміщення трубопроводів  1-го контуру; внутрішньо-реакторна шумова діагностика. Система діагностики реакторної установки виготовлена на ПрАТ «СНВО «Імпульс» міста Сєвєродонецьк. Варто нагадати, що аналогічна система вже шість років успішно експлуатується на другому енергоблоці.

 

Олександр Шустерук

Фото автора