Об’єднатися заради миру в Україні

Під таким  таким гаслом з промовистою акцією завітали до Нетішина гості із Південної Пальміри нашої держави. 24 січня організатори міжнародного проекту «Діти – посли миру» презентували у інформаційному центрі ХАЕС Всеукраїнську акцію «Рушник миру», який минулого року стартував у Одесі. Нетішин в числі міст, що  причетні до реалізації проекту. Своїм народженням цей своєрі­дний флешмоб завдячує Чорноморській флотилії юних моряків, Асоціації моряків-підводників імені О. Маринеску та Одеській обласній Раді миру. Ці організації на зустрічі у місті атомників представляли Ірина Гриник, Тетяна Гудович та Ольга Івабукова, а запросив їх до Нетішина колишній працівник Хмельницької АЕС ветеран-підводник Сергій Цукрук.

Гості розповіли, що проект спрямований на підтримку миру в усьому світі, а його учасники готують спільний рушник, на якому вишивають назви міст і містечок світу. Український оберіг уже побував у 12 містах України: Одесі, Харкові, Миколаєві, Лебедині,  Енергодарі, Кам’янському, Ізмаїлі, Києві тощо. До його створення долучилися активісти Туреччини та Македонії. Цьогоріч планують поїздку до польського Гданська, де Асоціація моряків-підводників також презентуватиме український рушник миру та єднання.

Ірина Гриник зауважила, що найактивнішими учасниками Всеукраїнської акції є діти: Чорноморська флотилія юних моряків нараховує більше 300 школярів, які в позаурочний час безкоштовно опановують теоретичні і практичні ази військово-морської освіти і готуються до вступу у відповідні навчальні заклади нашої держави. Саме одесити поклали перші стібки на Всеукраїнський рушник миру, аби згодом - 21 вересня минулого року, на Всесвітній день миру,-  врочисто розгорнути його на Потьомкінських сходах Одеси, де була проголошена молитва за Україну. Частину полотна активісти передали  на флагман Чорноморського флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний».  

«Рік тому, коли захід тільки стартував, рушник був завдовжки у 3,5 метри, а сьогодні його довжина сягає 30 метрів. І це далеко не межа, адже ми їздимо по містах, вручаємо частину полотна школам, позашкільним закладам, усім, хто бажає долучитися до нашої акції. Потім зшиємо усе в єдине ціле. Хочеться, щоб у багатьох містах і містечках нашої Батьківщини побував рушник, і щоб насправді став символом єднання та прагнення до миру» - наголосила голова жіночої ради асоціації моряків-підводників Тетяна Гудович.  Передбачається цьогоріч величезний рушник розгорнути у Києві, де ним зможуть помилуватися не тільки містяни, а й численні гості столиці України.

В ході візиту одеситки відвідали загальноосвітні та позашкільні навчальні заклади нашого міста, краєзнавчий музей, побували у інформаційному центрі ХАЕС, де фахівці відділу роботи з громадськістю і ЗМІ провели гостям екскурсію і прийняли естафету вишивання «Рушника миру».

Під час зустрічі активісти проекту поділилися своїми враженнями від поїздки до Нетішина. Насамперед гостей вразила інфраструктура невеличкого за мірками одеситів міста, охайність наших вулиць, наявність культурно-мистецьких об’єктів. Надзвичайне враження залишилось від оглядин НТЦ, величної споруди станції тощо. «Дуже привітні люди, надзвичайно тепла атмосфера спілкування, аура впевненості, доброзичливості» - констатували гості.

Тетяна Степанюк

Фото Віктора Гусарова