Серед основних причин розвитку остеохондрозу лікарі виділяють порушення обміну речовин, низький фізичний розвиток, генетичну схильність, ожиріння, паління.

Спочатку остеохондроз можна прийняти за іншу хворобу: інфаркт міокарда, стенокардію, апендицит, коліт, цистит. Але коли болять, приміром, нирки, біль, як правило, постійний, ниючий й не залежить від руху або положення тіла. При остеохондрозі все інакше.

Перші ознаки того, що у вас остеохондроз, - це скутість у спині, особливо вранці або коли ви були якийсь час без руху. Ця скутість проходить після того, як ви трохи порухаєтесь.

Інший прояв - підвищена стомлюваність і почуття оніміння в руках у сні або коли ви несете вантаж. Також характерні для остеохондрозу болі в руках і ногах, головний біль, що не знімається анальгетиками.

У лікувальному процесі при остеохондрозі дуже важливу роль грають масаж і лікувальна фізкультура, якими вдається полегшити стан, чого не відбувається при інших захворюваннях.

Будь-яке незвичне відчуття в спині або дискомфорт у хребті заслуговують на пильну увагу.

Запам’ятайте: у всьому, що стосується хребта, немає й не може бути дрібниць! Якщо лікування остеохондрозу відкладати, то серйозних наслідків не уникнути.

ПРОСТІ РЕЦЕПТИ  ЗДОРОВ’Я

До остеохондрозу згодом неминуче приєднуються гіпертонічна хвороба, вегетосудинна дистонія, підвищується ризик виникнення інфарктів, інсультів, хронічних запальних захворювань внутрішніх органів і органів малого тазу.

Кожне загострення остеохондрозу проявляється не тільки сильним болем, але й появою вторинних запальних змін у м’язах поблизу ураженого відділу хребта, через що порушується кровообіг і виникає набряк. Підступно це захворювання ускладнюється ще й утворенням міжхребцевих гриж, а це, крім обмеження рухливості, загрожує атрофією м’язів та інвалідністю. У жінок поперековий остеохондроз найчастіше призводить до безпліддя, а у чоловіків - до імпотенції.

Періоди загострення бувають частіше восени й навесні. Як тільки «прострелило», потрібно:

- прикласти до хворого місця легке сухе тепло;

- розвантажити хребет (лягайте на 30-40 хвилин спиною на підлогу, дошку, - навантаження на хребет при положенні лежачи зменшуються як мінімум в 6 разів);

- при болях у шийному відділі хребта в домашніх умовах можна накласти ватно-картонну шину або шийний комір;

- якщо проблеми виникли в грудному відділі, треба туго перетягнути груди простирадлом;

- при проблемах у поперековому відділі, або якщо сильно тягне ногу, покладіть валик під поперек або коліно;

- намагайтеся не використовувати мазі й засоби, що викликають печіння (від финалгона до гасу);

- прийміть знеболюючі ліки (аспірин, парацетамол і т.п.);

- до лікаря треба їхати (лежачи!), а не йти. І знайте: відлежатися не вийде!

Діагноз «остеохондроз», на жаль, ставиться на все життя. Але вжитися з ним можна й жити довго, звичайно, якщо правильно лікуватися й навчитися правильно управляти тілом, зміцнювати м’язи, що підтримують хребет.

Прості щоденні вправи можуть значно полегшити ваш стан. Ефективними при остеохондрозі є вправи з гімнастичним ціпком, лежачи на підлозі, руки «у замок», нахили в боки на стільці, стійка й присідання біля стіни. Але як правильно виконувати не тільки ці прості вправи, але й більш складні (залежно від спупеню захворювання), повинен порадити фахівець з ЛФК.

Виключіть переохолодження, регулярно - восени й навесні - бажано пройти курс масажу, а потім робити підтримуючий масаж 1 раз у тиждень.

Добре допомагають плавання (2 рази в тиждень), або заняття на профілакторі Євмінова. Вчіться правильно ходити, стояти, сидіти й піднімати вагу. Намагайтеся тримати спину рівно, більше рухайтеся, при сидінні не кладіть ногу за ногу, не сидіть і не лежіть довго на м’яких диванах. Чим раніше займетеся собою, тим довше зможете уникати старіння хребта.

Принципи дбайливого ставлення до своєї спини досить прості, потрібно тільки постійно їх застосовувати. Хвороба розвивається поступово, і розраховувати на швидке лікування необачно. Головне - не допускати гострих станів, щоб забезпечити собі нормальне життя. Не дозволяйте остеохондроз перемогти вас!

Яким буває  остеохондроз?

Остеохондроз хребта буває шийний, грудний, поперековий. Загальними проявами остеохондрозу є скутість, підвищена стомлюваність, біль у руках, головний біль, розлад роботи внутрішніх органів, біль в ногах і органах малого тазу.

До лікаря!

Варто негайно звернутися за медичною допомогою, якщо біль у хребті:

- не вщухає після використання знеболюючих препаратів;

- турбує більше  місяця;

- з кожним днем посилюється;

- з’явився в межах потилиці;

- турбує  ночами;

- супроводжується схуд­ненням, лихоманкою, а також оні­мінням або слабкістю в руках або ногах.

Інформація  до роздумів

Лікарі рекомендують для профі­лактики захворювань хребта зміц­нювати м’язи спини, щоб створити міцний м’язовий корсет, що ста­більно буде тримати хребці.

Варто пам’ятати, що навантажувати себе треба обережно. Лише після того, як пройшов гострий період хвороби, людина може займатися розвитком і зміцненням м’язів. У протилежному випадку при неста­більності хребта й наявності гриж диска стан може погіршитися. Тому не прагніть виконувати ті або інші гімнастичні комплекси самостійно. Тільки фахівець зможе розробити необхідний індивідуальний комплекс із поступовим навантаженням на м’язи спини.

                                                                                Ольга Гусарова, лікар ЛФК СМСЧ-4