Острожани знайомляться зі станцією, спілкуються, висловлюють сподівання

Про те, що Хмельницька атомна електростанція відкрита до спілкування і роботою її енерго­блоків цікавляться не тільки спеці­алісти та відомчі органи, свідчать постійні візити гостей та різних делегацій. Люди бажають отримувати інформацію з перших вуст, і в цьому їм сприяє відділ роботи з громадськістю та ЗМІ, що функціонує на ХАЕС. Тільки цього року енергопідприємство відвідали близько 3 тисяч екскурсантів: від школярів та студентів, до депутатів різних рівнів, високопосадовців та іноземних гостей.

  Особливою увагою користується станція в нинішній час, коли згідно з енергетичною стратегією розвитку атомної енергетики в нашій країні планується добудовувати та вводити в експлуатацію два нових міль­йонники саме на Хмельницькій АЕС.

Днями атомну електростанцію відвідали депутати Острозької ра­йонної ради, голови сільських рад сусіднього району, працівники ра­йонних виконавчих органів Острожчини. Традиційно гостям презентували навчально-тренувальний центр ХАЕС, де функціонує повномасштабний тренажер – аналог першого енергоблока. Саме тут оперативний персонал відпрацьовує теоретичні і практичні завдання з управління реакторною установкою, підвищує кваліфікацію і від­шліфовує навики та вмін­ня. Острожанам було продемонстровано, як усуваються ймовірні неполадки на майданчику АЕС, в енергосистемі країни. Змістовно провели екскурсію навчально-тренувальним центром, відповівши на всі питання, заступник головного інженера з підготовки персоналу Володимир Ісупов та заступник начальника НТЦ Іван Абрамів.

Гості побували і в машин­ному відділенні першого та другого енер­го­блоків, відвідали не­добудовані потужності третього мільйонника, де їх зі станом справ озна­йомив заступник генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олег Рах­лін­ський.

Питання, які виникли під час екскурсії, сусіди-острожани мали змогу задати першим особам ХАЕС.  На зустрічі були присутні генеральний директор атомної станції Микола Панащенко, провідні спеціалісти підприємства. Микола Сергійович презентував присутнім найпотужніше підприємство Хмельниччини за двома головними темами: «Підсумки роботи ХАЕС за 11 місяців 2017 року» та «Питання, пов’язані з продовженням терміну експлуатації 1-го енергоблока», наголосивши, що 57 відсотків електроенергії в Україні за 11 місяців 2017 року було вироблено саме вітчизняними атомними електростанціями, а 80 відсотків наповнення міського бюджету забезпечує саме Хмельницька АЕС.

Головне завдання атомників полягає, насамперед, в безпечній експлуатації енергоблоків. У зазначеному напрямку здійснюється багато заходів, які контролюють і вітчизняні, і зарубіжні експерти, запроваджуються нові прогресивні методики, зокрема й контролю металу корпуса реактора.

Цікавив наших сусідів ряд питань і проблемних ситуацій: економічних, політичних, соціальних, і, звичайно, виробничих, зокрема  продовження терміну експлуатації діючих українських енергоблоків, і безпосередньо першого мільйонника Хмельницької АЕС. Микола Панащенко зауважив, що, насамперед, є світовий напрацьований досвід щодо продовження термінів дії енергоустановок. Такий шлях уже проходили Фінляндія, Чехія, Словаччина, Угорщина та ряд інших країн. Американці, наприклад, експлуатують блоки 60 років; на першому  мільйоннику ХАЕС, який нині в грудні відзначить своє 30-річчя, експлуатація самого корпуса реактора може скласти 42 роки. Зазвичай, для такого типу блока як ВВЕР-1000 першочергово продовження складає 10 років, і в Україні достатньо фахівців, щоб виконувати таку роботу. Такі заходи уже реалізували на Рівненській та Запорізькій АЕС силами Придніпровської наукової академії, Київського науково-дослідного інституту будівельних конструкцій, інституту ім. Патона, Укратомсервісу, Львівського інституту геофізики. На разі такі роботи тривають на Хмельницькій АЕС.

Звичайно, під час  зустрічі острожан і жителів району цікавило питання добудови енергоблоків, на якому етапі зараз цей процес, коли можуть розпочатися будівельні роботи і в яку суму наразі оцінюється вартість введення нових енергопотужностей. Зі слів генерального директ­ора Миколи Панащенка, уся попередня робота в даному нап­рямку з відомих причин і подій в державі призупинилася, у 2015 році була денонсована угода з РФ щодо добудови Х-3/Х-4. Наразі енергокомпанія «НАЕК «Енергоатом» пе­ре­бу­ває на етапі розробки проекту, потрібно дочекатися схвалення нового техніко-економічного обґрунту­вання Кабінетом Міністрів України, в якому визначено новий тип ядерної­ установки ВВЕР-1000 виробни­цтва чеського ядерного машинобудівельного концерну «Шкода». Но­вий документ (ТЕО) проходить нині необхідні експертизи, виконано також оцінку вартості будівництва мільйонників – це приблизно 74 мільярди гривень на відміну від майже 40, які були озвучені у 2012 році.

Що стосується термінів початку будівельних робіт, то Микола Сергі­йович зауважив: «Як тільки отримаємо відкоригований «Звіт щодо оцінки впливу на навколишнє се­редовище Х-3/Х-4», проводитимуться відповідні консультації з громадськістю зони спостереження. Подібна робота уже була зроблена в 2011 році в 16 населених пунктах. Тепер потрібно їх повторити, обговорюється нині, в якому об’ємі їх потрібно виконати. А Каб­мін повинен схвалити нове техніко-економічне обґрунтування, адже проект досить дороговартісний. Передуватиме будівництву обстеження споруд, які уже наявні на третьому та четвертому енергоблоках. Ми впевнені, що бетонні конструкції головного корпуса та інших приміщень вистоять сотні років. Щодо початку безпосередніх будівельних робіт, то, як свідчить практика попередніх будівництв, третій мільйонник можна добудувати за 2 роки, проте в наших умовах і реаліях це достатньо тривала робота». З’являться і нові робочі місця: прогнозовано забезпечити роботою близько 800 спеціалістів оперативного та ремонтного персоналу, безпосередньо у самому будівництві, в самий його пік, необхідно буде задіяти 5,5 тисячі будівельників і монтажників. І якщо серед населення Острожчини будуть такі фахівці, Хмельницька АЕС зможе вирішити проблему працевлаштування частини мешканців району.

Генеральний директор наголосив, що розвиток атомної електростанції – безперечна умова, аби Нетішин міг жити і процвітати, адже якби у 2025 році з’явився третій, а в 2030 – четвертий мільйонники з ресурсом у 50 років, тоді б до кінця нинішнього сторіччя Нетішин був  забезпечений основним виробництвом, яке й формує бюджет, і не став би містом-привидом на кшталт сумнозвісного американського Де­тройта, - колишньої блискучої авто­­мобільної столиці з населенням понад 4,5 млн жителів, а нині міста без майбутнього. Це стратегічне завдання, яке має вирішити наша держава.

 Острожани висловили власні погляди на розвиток атомної енергетики в Україні, і наголошують, що потрібно більше співпрацювати з населенням, адже воно просто дезінформоване про роботу таких енергетичних підприємств. І як місток між населенням та діяльністю атомного підприємства можуть стати саме народні обранці. Ми й поцікавилися у них з цього приводу.

 

Юрій Ягодка, сільський голова с. Розваж:

«На мою думку, розвиток електроенергетики в нашій державі однозначно необхідний, так як і у всьому світі, тому що потреба в ній зростає з кожним роком. А ще ми маємо бути енергетично незалежними, а відтак – сильними. Думка громади, яку я представляю, базується на промовлених мною тезах. Наші потужності мають розвиватися, але держава повинна дбати і про населення, яке проживає поруч. Хочеться, аби це був так званий соціальний супровід від моменту проектування атомної електростанції до етапу завершення і введення в експлуатацію. Я маю на увазі розбудову інфраструктури в зоні спостереження, вирішення соціальних проблем населення, зокрема і забезпечення його роботою на ХАЕС, і звичайна увага та підтримка. У переважної більшості нашого населення негативу немає, люди з розумінням ставляться до роботи атомної станції, при цьому за пріоритет визнають саме безпеку.

Я вже втретє на Хмельницькій АЕС і бачу позитивні зміни: з’явилося кілька нових об’єктів, встановлюється нове обладнання, видно, що ви розвиваєтесь, і це правильно, адже зупинятися не можна, потрібно розвиватися, щоб і держава йшла вперед».

 

Богдан Турович, голова Острозької райдержадміністрації: 

«На ХАЕС я вдруге, але знову цікаво подивитися на ваше підприємство зсередини. Особисто переконаний і впевнений, що таку думку поділяють жителі нашого району: питання №1, яке хвилює нас, це питання безпечної роботи атомної станції. Якщо воно буде постійно на пульсі сьогодення – я думаю люди не заперечуватимуть нарощення нових потужностей на Хмельницькій атомній електростанції. Адже якщо аналізувати розвиток нових енергогенерацій, то, безперечно, альтернативи атомній енергії практично немає. У 2011 році під час проведення громадських слухань з питань добудови Х-3, Х-4 громада Острозького району надала згоду на будівництво, проте натомість поставила ряд умов щодо розвитку соціальної сфери регіону, залучення інвестицій. Ми розуміємо, що ці питання сьогодні звучать особливо актуально, проте їх треба ставити не стільки перед ХАЕС, скільки перед вищими державними органами. Адже надходження коштів, гарантованих для зони спостереження у вигляді 1% субвенцій від продажу електроенергії, бажає кращого. Держава сьогодні виділяє лише 33 відсотки від всієї суми відрахувань (до прикладу, у 2016 році із гарантованих 66 млн. грн. для нашого регіону надійшла лише третина), а ми на ці кошти покладаємо великі надії, адже вони реально допомагають вирішувати низку проблемних питань і в селах району, і в м. Острог. Хотілося б також, аби вищі законодавці та виконавці знайшли можливість надання пільг за спожиту електроенергію не лише населенню, а й інвесторам, які б тоді охоче зайшли до нашої зони спостереження, і регіон відчув промисловий підйом».

 

Надія Дем’янчук, заступник голови Острозької районної ради:

«Я також не вперше на найбільшому підприємстві Хмельниччини, і сьогодні вкотре констатую для себе, що ви професіонали високого рівня. Мене вражає підготовка кадрів, наскільки скрупульозно оперативний персонал відточує свою майстерність. Я особисто з довірою ставлюся до вашої роботи, знаю, що захист надійний. І переконана, що у ХАЕС має бути майбутнє в обрисах третього і четвертого міль­йонників, адже в економічному розвитку України електростанція має вагоме значення, а тому має працювати і розбудовуватися. Проте ніде правди діти, ставлення громадськості до Хмельницької АЕС неоднозначне і залежить також від надхо­джень у наш бюджет. На мій погляд, це маленький відсоток (1%) субвенцій, і ми, як посадов­ці, повинні сьогодні прикласти максимум зусиль, аби держава нас почула і 21 сіль­ська рада Острозь­кого району, який увесь входить в зону спостереження, глибше відчула гарантовану нам фінансову допомогу.

Ми приїхали до вас оновленим депутатським корпусом, це справді небайдужі люди, і мені приємно, що дружба і співпраця з вами триває не один рік. Думаю, сьогодні серед тих 45 представників Острожчини, хто вперше побував на Хмельницькій АЕС, думка­ поміняється кардинально, адже можна багато слухати про атомну електро­станцію і боятися її роботи. Варто все ж таки раз побачити, щоб зробити крок назустріч у вирішенні багатьох проблем».

 

P.S. Коли готувала цей матеріал, серед своїх острозьких друзів у Фейсбуці побачила повідомлення і зворушливі світлини найвірніших птахів – лебедів, які знову прилетіли зимувати на водосховище біля Острога. Хіба ж не гарний знак? 

Тетяна Степанюк

 Фото Олександра Шустерука