ОСТРОЗЬКА АКАДЕМIЯ  ЗНОВУ З РЕКОРДОМ

Острозькій академії судилося зародитись у часи, коли на теренах Східної Європи ще не було жодної навчальної установи, яка б претендувала на статус вищого рівня. Це сталося у 1576 році. Князь Василь-Костянтин Острозький об’єднав навколо себе тогочасних прогресивних науковців, лінгвістів, полемістів, богословів. Про новий навчальний заклад відомості швидко поширились далеко за межі сучасної території України. Великі успіхи надихнули князя розпочати роботу над виданням Острозької Біблії.

Острозька академія проіснувала лише чотири десятки років. Її занепад почався після смерті Василя-Костянтина Острозького. І лише у 1994 році когорта ентузіастів за підтримки урядовців зуміла відродити Острозьку академію, яка невдовзі одержала статус Національного університету.

Пам’ять про князя Костянтина Острозького в  університеті свято бережуть. І не тільки у зображеннях картин, бюстів.   Духом сподвижника проникнута філософія та концепція вищого навчального закладу. Нещодавно минуло 440 років від того вікопомного часу, коли за велінням острозького князя у місті на березі Вілії та Горині започаткувала свою діяльність своєрідна кузня інтелектуалів. Першим ректором Острозької академії був Герасим Смотрицький (уродженець села Смотрич Дунаєвецького району Хмельниччини). Тут опановував науку і його син Мелетій, який згодом став творцем української граматики. Випускником навчального закладу в Острозі є й славнозвісний український гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний та багато інших непересічних особистостей того часу.

Зараз в "Острозькій академії" навчається 3000 студентів. Серед них гуманітарії, економісти, психологи, політологи та між­народники. Студенти тут не тіль­ки великі інте­лек­туали, які часто перемагають в одержанні різних між­- народних грандів, а й креативні особистості. Саме завдяки їх винахідливості Національний університет є п’ятиразовим дипломантом Національного проекту «Книга рекордів України» та має сертифікат Книги Гіннеса.

Рекордний мед

Кожен навчальний заклад прагне створити для себе так званий бренд, завдяки якому можна вирізнятись з-по­між інших вузів. Колективу Національного університету «Острозька академія» не було потреби вигадувати щось оригінальне. Саме життя продиктувало, що у створенні того бренду допоможуть… бджоли та мед. Як відомо, ректором вишу від початку його відродження є Ігор Пасі­чник – доктор психологічних наук, Герой України. Пасічники, зазвичай, мають справу із бджолами. В академії своїх студентів він ласкаво називає «бджоленятами», які продукують символічний мед – ґрунтовні знання та є працелюбними. Саме тематика бджолярства стає атрибутом різних культурно-мистецьких заходів університету в Острозі. Не винятком стали й урочистості з нагоди 440-річчя Національного університету «Острозька академія». На одних з них побув Президент України Петро Порошенко. До речі, не кожне провінційне містечко може похвалитись відвідинами усіх президентів незалежної України.

З нагоди ювілею альма-матер острозькі студенти вирішили встановити рекорд з масової дегустації меду. Для цього було приготовлено 1560 кошичків з тіста, які  наповнили медом. Такі смаколики міг скуштувати кожен, хто завітав на чергові урочистості з нагоди ювілею навчального закладу.

Загалом для масової дегустації меду в університеті було витрачено 24 кілограми 600 грамів цілющого меду. Особливості цього заходу були зафіксовані автором цих рядків як представником На­ціонального проекту «Книга рекордів України». Колектив Національного університету»Острозька академія» нагороджено відповідним Дипломом, в якому зафіксовано оригінальне досягнення у категорії «масові заходи».

На сьогодні Національний університет «Острозька академія» вважається єдиним навчальним закладом у нашій державі (та за її межами), який активно пропагує унікальні соціально-культурні досягнення під егідою вітчизняних та міжнародних проектів з реєстрації рекордів.

Усі  п’ять дипломів Національного про­екту «Книга рекордів України», які за останні п’ять років одержав Національний університет «Острозька академія», зберігаються у його музеї.

Олександр Шустерук