Оздоровлення – на часi

Оздоровлення  в числі пріоритетів профспілкової організації Хмельницької АЕС. Її очі­льник Михайло Гук відзначає, що з кожним роком цей напря­мок роботи стає все напруженішим і навіть непередбачуваним. Приміром, цьогоріч на процес впли­нула політична си­туація в країні, еконо­мічне становище компанії. Анексія Криму, події на сході країни перенаправили «уподобання» працівників в бік Карпат. Саме са­на­торії «Квітка поло­ни­ни», «Синяк», «Сонячна долина», труска­- вецькі «Молдова», «Шахтар», «Аркада», моршинський «Віват» , зрештою «Медобори» отримують найбільше заявок на оздоровлення. Хоча чорноморський напрямок не відкидається. На Одещині, Херсонщині  знаходяться дав­ні партнери ДП «НАЕК «Енергоатом» - курорти «Затока» та «Залізний порт». На даний момент близько 400 працівників станції та члени їх родин скористались можливістю підтримати свій тонус у названих санаторіях та на базах відпочинку.

Голова профкому Хмельницької АЕС Михайло Гук зазначає, що відділ соціального розвитку станції щороку готує розрахунки для проведення оздоровчої кампанії. Як правило, потреба у цьому напрямку складає більше  20  мільйонів гривень. Водночас відрахування на статті оздоровлення   за останні вісім років все зменшуються і зменшуються. Коли путівки коштували в межах двох з половиною тисяч, виділялась сума у 6 мільйонів 400 тисяч гривень. Довгий час оздоровлення працівників ХАЕС окреслювалось у суму трохи більшу 4 мільйонів гривень. Того року на ці потреби виділили два з половиною мільйони. На нинішній сезон заплановано на один міль­йон менше. При цьому ціна путівки стартує з 8 тисяч. Коментарі зайві.

З дитячим оздоровленням ситуація аналогічна. Якщо раніше всі погляди були спрямовані на Крим, то нині надзвичайним попитом користується «місцева» «Агатівка», що у селі Симонов на Гощанщині. Принаймні попит на цей табір відпочинку перевищує можливості профкому вдвічі. Нині організовано заїзд близько ста дітей.

Планувалось набрати близько 50 відпочивальників у табір «Юність», що у смт.Кирилівка Запорізької області. Знову ж таки через певні полі­тичні події поки що є близько 20 бажаючих. Не набралось необхідної кількості дітей і для організації відпочинку у «Сузір’ї Таврії», що у м. Скадовську.

Вперше профспілки планують оздоровлення дітей за кордоном у Словаччині. Звичайно, певні складнощі виникли у зв’язку з необхідністю оформлення для дітей так званих закордонних проїзних документів. На даний момент майже сформовано групи на 2 та 3 заїзди.

Попри негаразди, - запевняє Михайло Володимирович, - процес оздоровлення здійс­нюється, і, ППО докладе максимальних зусиль аби зробити його не гіршим за попередні роки.

Віктор Гусаров

Фото  з  архіву