Панiчнi чутки безпiдставнi

Наприкінці червня ХАЕС приймала в себе велику групу журналістів регіональних ЗМІ, котрим після відвідин станції запропонували поїздку в міста зони спостереження для проведення замі­рів гамма-фону спеціалістами місцевих СЕС і цеху радіаційної безпеки. Тоді медіа-тур прийшовся на Хмельниччину, рівнянам пообіцяли організувати аналогічний захід окремо. І ось у минулий вівторок такі зустрічі відбулися, на запитання журналістів відповіли керівники й спеціалісти Острозької, Здолбунівської і Гощанської санепідемстанції.

Чорнобильські події 1986 року стали приводом для створення в СЕС, розташованих у місцях, що зазнали забруднення внаслідок аварії, раді­о­логічних груп для відслідковування ситуації. Острог, за словами головного державного санітарного лікаря регіону Володимира Півня, до переліку постраждалих міст не увійшов. Але через його безпосередню близькість до діючої Хмельницької АЕС, радіологічна група з`явилася і тут. Починаючи з 1988 року фахівці постійно моніторять стан навколишнього середовища, харчових продуктів на предмет радіоактивного забруднення. І впевнено заявляють, що жодного випадку перевищення фонових значень зафіксовано не було. Ні тоді, коли в інформаційному просторі спостерігався, що називається, абсолютний штиль, ні тоді, коли його лихоманило від чуток про аварію на Хмельницькій АЕС.

- Знаємо, що станція працює нормально, і панікувати нема підстав, - каже Володимир Костянтинович.

Вторить йому колега зі Здолбунова Василь Литвин. За показниками радіаційного стану СЕС стежить постійно, без будь-якого підстьобування. Самі зацікавлені знати істинний стан речей і бути певними у безпечних умовах проживання, хто б що не казав про негативний вплив, якого нібито зазнає територія через невелику відстань відразу до двох АЕС – Хмельницької і Рівненської. Співрозмовник каже, що отримувані показники завжди стабільні – 8-14 мкР/год. За 2012 рік у реєстраційному журналі ми надибали лиш на один запис, зроблений в травні, де значилася цифра 16. А щоб більше 20 мкР/год було, працівниця, стаж роботи в СЕС якої понад 30 років, пригадати такого випадку не змогла.

Не спостерігалося відхилень від норми у постчорнобильський період в Гощі, про що повідомила біолог місцевої СЕС Ольга Ішунькіна.

У всіх трьох містах фахівці ЦРБ проводили заміри гамма-фону в присутності журналістів, усюди він був у межах норми. Отож, обидві служби, діючи незалежно одна від одної (структурний підрозділ ХАЕС і районні СЕС), сходилися в одному: людям нічого боятися за своє проживання і життєдіяльність, небезпеки в плані радіаційного забруднення в регіоні нема.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва