Паніка – найкращий союзник пандемії

З 18 березня життя в Україні уповільнило свій рух. Майже усі сфери людської життєдіяльності буквально впали в анабіоз,  і невідомо якими прокинуться. Проте будь-які жертви та незручності виправдовує лише одне – збережене людське життя. І якби пафосно це не звучало, ми сьогодні у нашому глобалізованому світовому суспільстві щогодини спостерігаємо лиховісну ходу невідомої хвороби, яка вже переросла у масштаби пандемії. І на прикладі Китаю, Італії, Іспанії, розвинутих країн, де епідемія уже забрала тисячі життів, сьогодні ми особливо насторожено маємо прислухатися до кожного дзвіночка і почати боротися із вірусом, насамперед, самосвідомістю. Кожний, чітко і вже.

З огляду на те, що ситуація із зараженими на коронавірусну інфекцію в Україні щодня змінюється і зростає, нетішинців також не може не турбувати ситуація у нашому місті, тим паче, що тут функціонує найбільше енергетичне підприємство регіону. Як і належить режимному стратегічному об’єкту, Хмельницька атомна електростанція у будь-яких умовах має працювати стабільно та безпечно, а це має забезпечити здоровий персонал. Тому у  розмові, яку ми мали із головним лікарем КМЗ НМР «СМСЧ м.Нетішин» Василем Пословським, між рядків звучало: «Ні - панікуванню, так – свідомості та дисципліні!»

Статистика – річ вперта і безжальна

Прес-конференцію для місцевих ЗМІ Василь Пословський розпочав із цифр та фактів: ста­ном на 23 березня 2020 року (саме цього дня відбулася дана зустріч із медійниками) в Україні є 73 підтверджених лабораторно випадки зараження COVID-19, уже мають місце 3 смертельних випадки (зауважу, що на ранок 25 березня, коли матеріал здавався до друку, картина виглядала по-іншому: майже 100 інфікованих в Україні та більше 400 000 у світі - прим. автора).

Співрозмовник, аби проаналізувати та спрогнозувати ймовірність розвитку ситуації, взяв за основу графік зростання захворювання із сайту Національної служби охорони здоров’я. Згідно з ним, станом на 8 березня в Україні було 7 осіб, що очікували підтвердження зараження вірусом, з них 1 виявився інфікованим, госпіталізовано не було жодного. Уже за тиждень, 15 березня, з підозрою на коронавірус нараховувалося 46 осіб, у 4 з яких діагностували COVID-19. «За сім днів кількість людей з підозрою на інфекцію зросла у 6,5 разів, активно підтверджених хво­рих збіль­ши­лося у 4 рази, - зауважив Василь Никоно­вич. – 22 бе­резня ми отримали таку картину: уже 361 особа чекала на лабораторні резу­льтати (ріст у 9 разів), а 43 людини захворіли на коронавірус, що збільшило ста­ти­­стику у 10 разів, госпіталі­зували 257 осіб. Тобто, з моїх спостережень на прик­ладі Китаю та країн Європи, у них статистика випадків зараження вірусом щотижня додавала по два нулі до загальної кількості, тобто збі­льшувалася у 100 разів. В Україні, на щастя, епідемія зростає не так стрімко. Можливо, наразі уже впроваджується більше заходів, ніж з початку пандемії, проте ми готові до того, що картина захворюваності бу­де зростати. Відтак, станом на 23 березня в Хмельницькій області є чотири особи з підозрою на COVID-19, з них – один нетішинець. Всі вони чекають результатів лабораторних дослі­джень. Що стосується нашого лікувального закладу, то увесь медичний персонал готовий і морально, і, наскільки можливо, матеріально. Так зване перше бойове хрещення відпрацювали місцеві інфекціоністи, приймаючи згаданого нами пацієнта.

Діяти чітко і згідно із встановленими правилами – запорука успіху

Василь Пословський поінформував, що очолюваний ним заклад має чіткий план дій персоналу в разі масового надходження пацієнтів.

Наразі базовим госпіталем із прийому хворих на COVID-19 є Хмельницька міська інфекційна лікарня, тому і житель Нетішина був доставлений саме туди. В залежності від того, як будуть розвиватися події, розроблено план переведення інших лікарень області у інфекційні госпіталі, зокрема так званих опорних медзакладів міст Славути та Шепетівки. Що стосується Хмельницької міської лікарні, то вона готова прийняти 30 інфікованих. В разі потреби – вдвічі збільшить госпіталізацію, а по максимуму може надати допомогу 200 хворим – тоді вся установа перейде на режим роботи по боротьбі із коронавірусом. Інші інфекційні патології, на кшталт кишкових інфекцій, лікуватимуть у закладах Красилова, Ярмолинців та Хмельницької районної лікарні.

 «Що стосується Нетішинської спеціалізованої медико-санітарної частини, то надані відповідні вказівки для організації госпіталю особливо небезпечних інфекцій на базі інфекційного відділення. В наших можливостях забезпечити максимальну потужність на 30 ліжок, нині ж маємо 16 боксів. В разі необхідності будемо залучати і відділення реанімації, адже статистика свідчить, що 5% від загальної кількості інфікованих потребують інтенсивної терапії, в тому числі і штучної вентиляції легень. Крім того, на п’ятому поверсі стаціонару готове розгорнути свою роботу відділення обсервації для тих пацієнтів, які мають бути в самоізоляції, проте в силу певних обставин не можуть зробити це належним чином. Насамперед, це стосується мешканців гуртожитків, де немає індивідуальних санітарно-гігієнічних умов, - наголосив Василь Пословський. - Станом на 23 березня в Нетішині на самоізоляції вдома знаходиться 65 осіб».

Головний лікар закликав населення не панікувати у жодному разі, адже саме це найбільше підриває імунітет. Насамперед, усі повинні діяти згідно з інструкціями, які надає МОЗ, ВООЗ, чітко виконувати їх рекомендації. Не час нині займатися і політичним популізмом, навпаки, усі мають гуртуватися і вести спільну боротьбу із новим викликом часу. «Маймо повагу один до одного, цінуймо працю медиків, бо завтра в очі пандемії може глянути будь-хто, а вони – на передовій цього фронту. Не ображайте і не грубіть нашим лікарям, бо саме вони першими є в зоні ризику», - наголосив очільник КЗ СМСЧ м. Нетішина.

На думку Василя Пословського, добре, що обмежили в’їзд - виїзд із Нетішина, поставили блок-пости. «Переконаний, що це відсікає 30% візитерів, яким сюди їхати немає необхідності».

Співпраця із ХАЕС будується на засадах взаєморозуміння і благодійності

На прес-конференції піднімалася тема  співпраці медичного закладу Нетішина із Хмельницькою атомною електростанцією. Було наголошено, що розроблено алгоритм дій, який з’єднує у ланцюжок такі складові як поліклініку, стаціонар, здоровпункт ХАЕС. Постійно проводиться низка інструктажів працівникам, обговорюються організаційні питання, як діяти в тому чи іншому випадку. Згідно з рекомендаціями, не потрібно зайвий раз звертатися у поліклініку, інформацію про стан здоров’я можна надати і представникам СМСЧ безпосередньо на ХАЕС. У зв’язку із пандемією коронавірусу нині призупинено проведення планових медичних оглядів для працівників атомної станції, для усіх містян відмінено планові оперативні втручання та госпіталізацію. Заклад працює на екстрену допомогу: пологи, випадки інсультів та інфарктів, що загрожують життю та здоров’ю пацієнтів, критичні операції.

Що стосується інфекційного відділення, то наразі там відновлюється киснева мережа, яка довгий час була недієздатною. «Користуючись нагодою, я хочу подякувати генеральному директору ХАЕС Андрію Козюрі за підтримку та розуміння, адже нам допомагають у вирішенні різних проблемах такі підрозділи, як цех з ремонту вентиляційних систем та кондиціювання ЕРП під керівництвом Івана Коберника (вони встановлювали нам кисневий генератор, допомагали у налагодженні кондиціонерів, холодильників), цех дезактивації та переробки радіоактивних відходів на чолі із Сергієм Коротовим, спеціалісти якого відремонтували лікарняні пральні машини. Окремо хочу висловити найщиріші слова вдячності  начальнику лабораторії цеху теплової автоматики та вимірювань Віталію Гавенку, саме він полагодив нам такий актуальний нині апарат штучної вентиляції легень, а це дороговартісний сервіс. Небайдужість та взаємовиручка – це ті цінності, які допоможуть нам у сьогоднішній складній ситуації, хоча вони завжди витягали світ із прірви, - каже Василь Пословський. – А ще хочу сказати велике людське дякую усім нетішинцям, підприємцям, які долучилися до благодійної допомоги нашій медустанові і закупили засоби індивідуального захисту, дезінфікуючі засоби – цього ніколи забагато не буває. В суботу, 21 березня, усе було передано у інфекційне відділення, адже ми не знаємо, якої потужності спалаху інфекції чекати, а ЗІЗ з цією метою йде багато: кожного ймовірного пацієнта за добу буде обслуговувати мінімум чотири бригади, і кожна має одягнути чистий захисний одяг».

Медичне забезпечення – основа успішності будь-якого відділення

Що стосується питання матеріального забезпечення Нетішинської спеціалізованої медико-санітарної частини, і зокрема її інфекційного відділення, починаючи від масок до апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), журналістів поінформувала заступник головного лікаря з медичної частини Валентина Щукла. За її словами, станом на 23 березня заклад має п’ять тисяч респіраторів типу «FF P-3», які достатньо потужні, аби захистити органи дихання під час спалаху коронавірусної інфекції. Окрім цього є ще 1000 медичних масок, а 20 березня отримано із м. Хмельницького ще 2900. Костюмів біологічного захисту нараховується 29, окрім них на озброєнні у інфекціоністів – 156 багаторазових протичумних комплектів. В арсеналі медиків присутні бахіли, рукавички, засоби захисту очей (окуляри), достатньо і дезінфікуючих розчинів, антибіотиків у інфузійних розчинах. Останні припинили поки що використовувати для планових пацієнтів, а зберігаються як незайманий запас.

«Звичайно, під час масового спалаху інфекції в усьому цьому постійно буде потреба, тому важко прорахувати, багато чи мало у нас засобів індивідуального захисту, - зауважила Валентина Щукла. – Захисні костюми чи ізоляційні халати, скільки би їх у нас не було, зайвими ніколи не будуть. На жаль, проблема в тому, що придбати цього зараз неможливо, оскільки продукція відсутня на ринку України. І це не лише проблема нашої лікарні. Взагалі, якими б не були запаси, у разі форс-мажорних обставин вони рано чи пізно закінчуються».

В ході розмови не обійшли увагою і таке медичне устаткування, як апарати штучної вентиляції легень. Дихальне обладнання є в медичній установі, воно представлене чотирма апаратами ШВЛ. З них один апарат – високого класу, два – середнього і один – низького рівня. Окрім того спеціалісти у відділенні мають змогу використовувати звичайну кисневу терапію, маски, адже легенева вентиляція – це найбільш крайній метод лікування дихальної нестачі у важких пацієнтів.

«В ідеалі нам потрібно мати шість апаратів ШВЛ, згідно аналогічній кількості реанімаційних палат. На сесії Нетішинської міської ради для нашого закладу було виділено на придбання такого обладнання 670 тис. грн. Моніторинг ринку показав, що, можливо, цих коштів і не вистачить, тому що ціни, на жаль, на подібні товари зростають. Хороший, високого рівня апарат може коштувати від 800 тис. грн до 1000 000 грн. Проте, ми розглядаємо таку можливість і стараємось залучати до цієї справи спонсорів. Сподіваємось, що нам вдасться закупити ще один ШВЛ найближчим часом», - висловила надію заступниця головного лікаря СМСЧ м. Нетішина.

А от на тест-системи і експрес-тести у медичній установі міста енергетиків поки що не варто розраховувати, адже останній вантаж, що прибув із Китаю, буде розподілятися, насамперед, між обласними лікувальними закладами, які позиціонуються як госпітальні бази. Наразі нетішинська лікарня має на залишку  19 тестів, якими можуть виявити у хворого штами грипу. А це вже щось таки значить: адже при негативному результаті тесту за ознаками грипу може приховуватися COVID-19. Далі слово буде за Хмельницькою вірусологічною лабораторією.

А поки що світ стоїть на паузі: на наступний рік перенесено Олімпійські ігри у Токіо, скасовано 65 конкурс Євробачення у Роттердамі, не відбудеться нині Євро2020… Планета завмерла, вичікує і прислуховується. Чи отримає шанси на зцілення людство, чи знайде вакцину, чи задумається над своєю шаленою еволюцією в прірву? І чи переможе здоровий глузд над самовпевненістю? Ізолюймося і ми, щоб подумати і зробити правильні висновки…

Тетяна Степанюк