Зростають патрiотами

З 2014 року у календарі українських свят офіційно значиться День захисника України. При цьому 14 жовтня традиційно українці відзначають Свято Покрови та День українського козацтва.

У соціальних мережах точаться дискусії про те, чи перетвориться нововведене свято на традиційне віншування чоловіків та хлопчиків, чи стане днем, коли віддаємо шану усім захисникам нашої держави?

Чудовий приклад вивчення традицій свого народу показали учні ЗОШ №1, організувавши напередодні Дня козацтва патріотичну розвагу. З допомогою працівників  Центру  туризму і краєзнавства учні­вської молоді (ЦТіКУМ) м. Нетішин у парку рідної школи діти провели квест.

За словами класного керівника 3-А класу Олени Дацюк, у навчальному комплексі за програмою «Інтелект України» важливе місце належить виховному компоненту, зокрема, приділяється увага і патріотичному вихованню. Учні дізнаються про традиції свого народу на уроках читання, курсу «Людина і світ» тощо. Із великим задоволенням діти вивчають пісні про Україну та виконують їх під час руханок на уроках. А коли директор ЦТіКУМ і керівник гуртка «Козацький гарт» Олена Матус запропонувала співпрацю у рамках позакласної роботи, учні та активні батьки класу із радістю підтримали цей заклик. Так народилася ідея патріотичного заходу на базі гуртка «Козацький гарт». Олена Матус називає переваги такої форми роботи із учнями одного класу, зокрема, і можливість проведення спільних позакласних заходів.

Не останнє місце у підготовці квесту належить активним батькам. Зокрема, своїм безцінним досвідом поділилася Олена Романко. У минулому – активна учасниця молодіжної організації ППО Хмельницької АЕС, а наразі – душа колективу гідротехнічного цеху ХАЕС, Олена із притаманною їй енергійністю вже не вперше урізноманітнює позакласне життя учнів 3-А.

Два рої юних козачат - «Нетішинські зубри» та «Котигорошки» - зібралися на шкільному по­двір’ї, де виголосили свої девізи. Олена Матус ознайомила їх з правилами розваги та надала усі необхідні засоби для досягнення успіху: мапу та компас. Відразу ж козачата розпочали вирішувати поставлені перед ними інтелектуальні завдання на пер­шій зупинці. Саме у нагоді стали навички, отримані під час уроків. Найспритніші швидко перейшли до другого етапу, що полягав у виявленні не ли­ше фізичної вправності, але й сміливості. Діти долали висотну перешкоду і демонстрували влучність.

Працівники та вихованці Центру вдало поєднали розповідь про історичне минуле нашої держави із виконанням практичних завдань. Діти дізналися про спосіб життя козаків, їх засоби захисту та способи пересування, згадали імена видатних полководців.

Особливе захоплення хлопчаків викликала зупинка «Ясне око», де вони спробували поцілити у мішень, стріляючи зі спортивної зброї. Змагання продовжилось, і щастю учнів не було меж, адже далі були розміщені канатні перешкоди. Виявляється, навіть не виходячи за територію школи, можна відчути себе у туристичному поході.

А по завершенню хлопчаки отримали жартівливі віршовані вітання своїх однокласниць. На усіх учасників квесту на території ЦТіКУМ вже чекав смачнючий куліш – надзвичайно вчасний після тривалої веселої розваги.

Юлія Тараторкіна