Передбачаємо безпечне зберігання радіоактивних відходів

23-24 січня на Хмельницькій АЕС працювала група експертів проекту технічної допомоги ЄС «Визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання та захоронення раді­оактивних відходів (РАВ), які зберігаються на українських ядерно-енергетичних підприємствах». Проект реалізується у рамках Програми взаємодії «Інструмент співробітництва в сфері ядерної безпеки» (ІСЯБ) і фінансується з бюджету Європейської Комісії (ЄК).

Перша технічна нарада відбулася за участю експертів консорціуму «NUKEM Technologies Engineering Services GmbH», «BS», «PLEJADES GmbH - Independent Experts», представників ДСП «Екоцентр» та «НАЕК «Енергоатом», а також фахівців хімічного цеху та цеху дезактивації і пово­дження з радіоактивними відходами Хмельницької АЕС.

Проект розпочався восени 2018 та розрахований на три роки. Його бенефіціаром є Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, представлене «НАЕК «Енергоатом» і Державним агентством України з управління зоною відчуження. Кінцевими користувачами є Хмельницька, Рівненська, Запорізька, Южно-Українська і Чорнобильська АЕС, а також «Центральне підприємство із поводження з радіоактивними відходами».

«В результаті впровадження даного проекту ми отримаємо дієві механізми для ефективного впровадження сучасних технологій і проектування відповідних установок для безпечної та економічно ефективної переробки і подальшого захоронення радіоактивних відходів, які зараз утворюються і зберігаються на українських атомних електростанціях», - наголосив начальник ЦДПРВ ХАЕС Сергій Коротов.

На майданчику Хмельницької АЕС учасники візиту разом із спеціалістами ХАЕС здійснили обхід усіх установок із поводження з РАВ, а також сховищ, які розташовані на території станції, узгодили перелік документів та первинних питань, які будуть вирішуватися в початковій стадії міжнародного проекту.

За словами керівника групи проекту, представника «PLEJADES GmbH - Independent Experts» Зорана Дрейса, компанії, які реалізовують даний захід, разом мають понад 100 років успішного досвіду роботи у цьому напрямку. Співрозмовник зауважив, що особисто за роки роботи в МАГАТЕ надавав підтримку в реалізації подібних проектів у 54 країнах світу, зокрема Канаді, його ж колеги працювали в Німеччині, Бельгії, Китаї, Фінляндії, Росії, ПАР.

Експерт проекту Олаф Ніцше розповів, що має 35-річний досвід роботи в атомній енергетиці: «Основна сфера моєї діяльності якраз зосереджена в розробці технологій поводження як з рідкими, так із твердими відходами. Я брав участь як у проектуванні установок із поводження з РАВ, зокрема цементування, компактування, так і в їх впровадженні та експлуатації». А представник «NUKEM Technologies Engineering Services GmbH» Йоахім Хайдук, будучи заступником кері­вника департаменту радіаційної безпеки, розробив оцінки безпеки чи не для усіх атомних електростанцій Німеччини.

Європейці зазначили, що дуже задоволені відвідинами Рівненської та Хмельницької АЕС і впевнені у тісній співпраці з українськими колегами та в реалізації проекту у визначені терміни. А в лютому наступний візит заплановано на Запорізьку та Южно-Українську атомні електростанції.

Наша довідка. Співробітництво з Європейським Союзом у сфері енергетики «НАЕК «Енергоатом» здійснює переважно через дві програми: TACIS та INSC (ІСЯБ). Європейська Комісія у 1991 році розпочала співпрацю з Україною в рамках програми TACIS. Основна мета програми – надання конкретної допомоги для підвищення ядерної та радіаційної безпеки шляхом постачання новітнього обладнання, технологій тощо. Програму було завершено у 2006 фінансовому році, загальний обсяг фінансування з боку ЄС склав понад 200 млн євро.

Після завершення програми TACIS ЄК продовжила надавати допомогу в рамках нової програми – INSC, яку, згідно з рішенням Європейської Комісії, розпочато з 2007 фінансового року. Головною відмінністю від програми ТАСIS, яка була спрямована на конкретні АЕС, програма ІСЯБ зорієнтована на проекти, які мають вплив на роботу всіх діючих АЕС України і на «м’яку» допомогу. Такий підхід передбачає реалізацію пілотних проектів і розповсюдження результатів на інші АЕС за кошти Енергоатома.

Тетяна Степанюк

Фото автора