Передноворiчний сюрприз вiд львiвського видання

На ХАЕС Сергія Ільющенкова знають не тільки як грамотного керівника, організатора, а й хорошого співрозмовника. Складається враження, що йому у дитинстві замість казок читали статті з енциклопедій. Важко знайти сферу життєдіяльності, в якій ерудит не мав би хоча б дещиці знань. У шкільні роки він був одним із найактивніших читачів у бібліотеці міста Славута. Працівникам цієї установи часто доводилось у його формулярі робити додаткові вставки, бо не вистачало місця для записів відомостей про літературу. Одного разу бібліотекар засумнівалася у «щирості» читача, мовляв, часті візити трапляються так собі, про людське око, і влаштувала своєрідний іспит щодо змісту книг. Сергій приємно здивував екзаменатора.

До будинку, де мешкав Сергій Ільющенков, тверда стежина була проторована і поштаркою, яка доставляла науково-популярні журнали. Педагоги  звикли, що він на уроках під час відповідей може продемонструвати більше знань, ніж це передбачено шкільною програмою.

Коли Сергій закінчив вісім класів, вирішив, що треба самотужки утверджуватись у дорослому житті. Несподівано для багатьох знайомих став учнем Здолбунівського професійно-технічного училища, яке готувало столярів. І тут хлопець проявив свою старанність і наполегливість – одержав диплом з відзнакою.

Кажуть, що армія не мед. Але й тут можна було знайти «гімнастику» для розуму, принаймні для розгадування кросвордів. Як згодом виявилось, таке заняття не було марним, бо Сергій став призером змагань активних кросвордистів Західної України. І має звання «майстра спорту з розгадування кросвордів». Потяг до знань змусив його стати студентом Придніпровського енергетичного технікуму.

У Нетішині Сергій Ільющенков встиг проявити себе у різних професіях.  Досвід  спілкування із спеці­алістами різних профілів став доречним під час роботи у відділі соціального розвитку ХАЕС та профспілковому комітеті, де  Сергій очолював роботу комісії з соціального захисту персоналу.

Нещодавно на ім’я начальника відділу соці­ального розвитку Сергія Ільющенкова надійшла  звістка від редакції львівської газети «Високий замок», що під час розіграшу цінних призів серед передплатників йому дісталась електром’ясорубка. Напередодні Нового року приз був доставлений в його рідну Славуту. Як каже Сергій Олександрович, «презент» став доречним у підготовці до Різдвяних свят.

- Сергію Олександровичу, а чому саме львівський «Високий замок»,  є багато інших газет, - поцікавився у володаря цінного призу.

- Щодо цієї гезети, то вона мені подобається за тематикою. Але я читач ще ряду інших  періодичних видань, бо у кожного видання своя спеціалізація у поширені інформації. Принаймні у нашій «Перспективі» - життя колективу ХАЕС, енергетична тематика. Мої земляки у часописі «Пульс» розповідають про будні жителів північного регіону Хмельниччини. А у Львів я закоханий давно. Мені приємно бувати в місті, яке поєднало в собі архітектурні традиції Заходу і Сходу. Треба бути невігласом, щоб не зробити компліменти львівській каві, яку, до речі, треба споживати з рук професіоналів, а не з баночок чи пластикових упаковок.

- І львівське пиво…

- На жаль, часи змінились не в кращий бік. Зараз важко знайти такий напій, який би нагадував колишню «гордість». Я патріот славутських виробників. «Сангушко» не зрівняєш із пастеризованим «пійлом», яке часто пропонується для довірливих споживачів. Але треба пам’ятати, що пиво слід споживати з розумом і у вихідні дні.

Сергію Олександровичу трапляється можливість бувати у різних місцинах нашої держави. Коли запитуєш про те, що найбільше вразило, він знову згадає про Львів, а саме – Личаківське кладовище. Це місце, за його словами, «не тисне» на психіку, спонукає подумати про вічне і переглянути свої вчинки.

- Новорічний приз більше сподобався вам чи дружині?

- Моя Ірина добре знається на приготуванні всяких страв, але все, що пов’язане з м’ясом – моя прерогатива. Електром’ясорубка стала хорошою підмогою для сервірування новорічного та різдвяного столів.

Олександр Шустерук