Переходимо на нові нормативи планування споживання електроенергії

До нашої традиційної вівторкової зустрічі начальник виробничо-техніч­ної служби ХАЕС Василь Федорович Летвинко підготувався заздалегідь, і, випереджаючи наші запитання, розповів про головні завдання, що ними нині опікується служба, та здобутки. Нам залишилось лише викласти його розповідь на папері.

- Основне завдання виробничо-технічної служби (ВТС), створеної у 1980 році, - організація та планування виробництва, загалом забезпечення інженерно – технічної підтримки підрозділів АЕС, - зазначив  очільник підрозділу.

ВТС у своїй структурі має виробничий відділ, відділ техніко-економічного планування та обліку, відділ документації та бюро стандартизації.

Виробничий відділ забезпечує управління виробництвом: організує розробку, розробляє й контролює виконання організаційно-техні­чних заходів з супроводу експлуатації, формує напрям фінансування статті «Супровід експлуатації, послуги». Звітує перед «НАЕК «Енергоатом» та іншими  зовнішні­ми організаціями щодо виробничої діяльності АЕС. Розробляє вимоги до виробничої документації щодо структури і змісту документів. Забезпечує проведення під керівництвом головного інженера технічних нарад. Бере участь у комплексних перевірках діяльності підрозділів. На протязі календарного місяця персоналом опрацьовується декілька десятків  проектів виробничих документів, розроблених підрозділами. Щоденна праця персоналу аналітичної групи виробничого відділу вимагає значних зусиль та спеціальних знань.

Персонал виробничого відділу координує діяльність підрозділів станції із виконання виробничих завдань, які проводяться на об’єктах із виробництва електричної енергії та об’єктах соцкультпобуту, що забезпечить у наступний зимовий період стабільну роботу АЕС.

Наразі підрозділами станції виконано 64 відсотка робіт від запланованих та освоєно більше дев’яти мільйонів гривень, що становить 41 відсоток від планових показників.

Комісія «НАЕК «Енергоатом», за участі представників Мінпалив­енерго, із перевірки готовності станції до роботи в осінньо–зимовий період розпочне свою роботу в першій декаді жовтня поточного року.

Відділ техніко-економічного планування та обліку виконує аналіз та облік виробітку, відпуску та споживання  електричної та теплової енергії. Аналізує техніко-економічні показники енергоблоків АЕС. Спів­працює з енергопостачальними організаціями.

З початку місяця (на 24.09) ВП ХАЕС вироблено  понад  624,7 млн кВт*год  (102,4%), а з початку року   10 032 млн кВт*годин, що становить  101,2 % від запланованого на відповідний виробничий період. Коефіцієнт встановленої потужності АЕС складає – 78.8 %, що є найвищим показником серед станцій. Споживання електричної енергії від мереж Хмельницькобленерго  та Рівнеобленерго складає близько  5,5 тис. кВт*год щомісяч­но.

Без збільшення планової чисельності персоналу, вже більше року відділ техніко-економічного планування та обліку спільно із працівниками комунального господарства, ЦГЗ, електроцеху, СІТ, працюють в умовах «нового енергоринку електроенергії». Склад­ність  в умовах «нового ринку електроенергії» полягає в тому, що багато років поспіль планування виробництва та споживання електричної енергії підрозділами та й електростанцією в цілому планувалось на місячний та річний часовий період.

Відповідно до вимог нормативних документів, введених у дію у поточному році, починаючи із листопада, підрозділи станції, які є споживачами, будуть планувати свою потребу у електричній енергії в межах наступних часових періодів: річних, сезонних (зима, весна, літо, осінь), місячних, тижневих, добових (на наступну добу), що вимагатиме від керівників підрозділів детального (погодинного) планування виробничих процесів, а отже  забезпечити точне щоденне прогнозування споживання електричної енергії. За відхилення на незначний відсоток у бік зменшення або збільшення від запланованих обсягів споживання електроенергії, законодавець передбачив для посадових осіб адміністративну відповідальність.

Зазначу що споживачі електричної енергії, в тому числі і побутові споживачі, з 2019 року будуть купувати електричну енергію на нових умовах у ліцензованих учасників енергоринку.

На відділ документації покладено обов’язки розробки вимог до побудови, викладення та оформлення документів, введення їх у систему документації ВП ХАЕС; встановлення правил поводження із виробничою документацією на всіх етапах її життєвого циклу; визначення порядку розробки, узгодження, затвердження, перегляду та анулювання виробничих документів; організацію роботи із виробничою документацією, що підлягає реєстрації і зберіганню в технічному архіві ВП ХАЕС, і виконавчої документації на введені в експлуатацію об’єкти.

Станом на вересень поточного року в технічному архіві зберігається більше 57 тисяч виробничих документів, 14 тисяч нормативних документів та 10 тисяч примірників проектної документації. Щомісячно у систему документації ВП ХАЕС вводиться майже 400 виробничих документів, та анулюються близько 90. Персоналом проводиться значний обсяг  робіт із створення та наповнення електронного Архіву документами, якими користуються підрозділи АЕС.

Персонал відділу документації забезпечує супровід робочих місць ГД, ГІС, ЗГІЕ та оперативного персоналу: начальників зміни станції та  блочного щита управління.

Бюро стандартизації забезпечує комплектування та ведення фонду нормативних документів; організовує тиражування і видачу у підрозділи ВП ХАЕС облікових копій нормативних документів та повідомлень про їхню зміну; співпрацює зі службами стандартизації органів державного управління та регулювання, технічними комітетами зі стандартизації, сторонніми організаціями в галузі стандартизації; забезпечує організаційно-методичне керівництво робіт зі стандартизації у підрозділах ВП ХАЕС та надає їм методичну допомогу при розробці проектів документів в частині стандартизації. В першій декаді поточного місяця всі підрозділи інформуються про введені нормативні документи та документи, які втратили чинність, а це, щонайменше 50 нормативних документів, які введені в дію, та близько 20, які втратили чинність у попередньому календарному місяці.

Ще один важливий напрямок роботи, який забезпечує ВТС, - повсякденна напружена праця із Держ­атомрегулюванням щодо продовження терміну експлуатації енергоблока №1. Загалом персоналом ВТС супроводжується 69 технічних документів, із них погоджені в повному обсязі 27.

Зазначені напрямки роботи ВТС забезпечують  висококваліфіковані спеціалісти, серед яких є відмінники атомної енергетики України, почесні працівники ВП ХАЕС, працівники, нагородженні Почесними грамотами Кабінету Міністрів України, Хмельницької обласної ради, ДП «НАЕК «Енергоатом» і ВП ХАЕС.

Записав Віктор Гусаров