Переконалися у великому потенціалі найбільшого підприємства області

Про діяльність одного із найбільших підприємств Хмельниччини більшість громадян має опосередковані знання на основі повідомлень ЗМІ. Часто така інформація не розкриває реальної суті та завдань, над якими працює колектив Хмельницької АЕС. Як засвідчує практика, завжди  корисно мати інформацію, як мовиться, з перших уст. Саме за таким принципом пішли представники обласної ради, які звернулись у ВРГЗМІ ХАЕС із проханням організувати екскурсію на електростанцію.

Знайомство із діяльністю Хмельницької АЕС  розпочалось для депутатів із відвідин навчально-тренувального центру. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко розповів про особливості технологічних процесів у виробництві електроенергії. Пізнавальною стала інформація заступника начальника навчально-тренувального центру Івана Абраміва про особливості підготовки персоналу. Далі члени делегації познайомились із роботою повномасштабного тренажера, основна суть тренування на якому полягає у відпрацюванні оперативним персоналом практичних навиків управління енергоблоком. Поява тренажера на Хмельницькій АЕС має певну історію. Все розпочалось у 1997 році, коли були введені ліцензійні вимоги у атомній енергетиці України, згідно з якими весь персонал АЕС, що має право управління реакторною установкою, повинен проходити практичну підготовку на повномасштабному тренажері. Мова про його створення  на ХАЕС почала вестися ще у 1992 році, коли американсько-український комітет Лісабонської ініціативи з ядерної безпеки  прийняв рішення про створення навчального центру з підготовки персоналу АЕС із обов’язковим встановленням повномасштабного тренажера. У 1993 році були підготовлені технічні вимоги проекту і оголошено тендер, який виграла американська фірма S3 Technologies, що вже мала великий досвід створення повномасштабних тренажерів для АЕС США, а також держав Східної Європи, зокрема, для Балаковської АЕС (Росія). У 1995 році технічне завдання  було затверджене, у США розпочалась його розробка. До роботи також залучили спеціалістів АТ “ЛьвівОРГРЕС”, які зібрали і підготували для відправлення виробнику документацію по першому енергоблоку ХАЕС. Іноземні партнери організували підготовку інструкторського та інженерно-технічного персоналу. Через два роки повномасштабний тренажер був змонтований у новому комплексі навчально-тренувального центру і прийнятий в дослідну експлуатацію, а у 2000 році – у промислову.

Під час відвідин повномасштабного тренажера гості з уст представників електростанції почули про те, що до навчання оперативного персоналу, підвищення його кваліфікації  тут серйозно ставляться, бо це є складовою безпечної експлуатації. Микола Сергійович звернув увагу гостей на зовнішній вигляд панелей, розміщення моніторів, перемикачів. Вони мають такий же вигляд, як на блочному щиті управління діючого енергоблока. Це дає можливість якісно готувати оперативний персонал, якому довірять роботу у діючій зміні.

Іван Абрамів розповів, що крім повномасштабного тренажера в навчально-тренувальному центрі є  тренажер “Клотік” українського виробництва, який використовується для підготовки хіміків, електриків та інших категорій спеці­алістів. Тут є й тренажер власного виробництва, призначений для підготовки зміни цеху теплової автоматики та вимірювань. Аналогів йому не існує. У створенні тренажера взяли участь спеціалісти навчально-тренувального центру, ЦТАВ. Його уні­кальність та важливість відзначали під час перебування на ХАЕС представники міжнародних місій. Іван Євгенович запевнив, що у навчально-тренувальному центрі серйозно ставляться не тільки до організації навчального процесу, а й до проведення сертифікацій та ліцен- зування. Великою заслугою  колективу НТЦ є отримання лі­цензії Міністерства освіти України на право підготовки ремонтного персоналу  майже за трьома десятками спеці­альностей.

Відвідини повномасштабного тренажера співпали із заняттями інструкторів. Гості стали свідками практичних навчань. Був продемонстрований сценарій роботи оперативного персоналу при умовній аварійній ситуації.

Під час переїзду делегації на проммайданчик електростанції, генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко запропонував оглянути територію дренажного каналу, який знаходиться  за кілька сотень метрів від діючих енергоблоків. У каналі вже не один рік мешкають сім’ї бобрів.

Ці природжені будівельники постійно споруджують запруди, використовуючи тамтешню деревину. Про їх постійну активність свідчать численні пеньки, що нагадують загострені олівці. Коментуючи  присутність бобрів, Микола Сергійо­вич наголосив, що ці тварини зазвичай уникають екологічно забруднених територій, а біля енергоблоків прижилися.

Своєрідним продовженням екологічної тематики стали відвідини території навколо так званого «гарячого» каналу, де вода, після використання у процесі охолодження тепломеханічного обладнання електростанції повертається у водосховище електростанції. Це місце для себе облюбували товстолоби, маса яких інколи досягає трьох десятків кілограмів. У прозорій воді гості змогли розгледіти саме такі  екземпляри. З коментаря генерального директора Миколи Сергійовича депутати довідались, що розведенням риб займаються спеціалісти дільниці біомеліорації гідротехнічного цеху, а товстолоби беруть участь у регулюванні кількості фітопланктону у техноголічній водоймі і семе цим покращують фізико-хімічні показники води. Сам факт присутності товстолобів у стрімкій течії відвідного каналу пояснюється їх природною імітацією нересту, хоча вони у наших умовах не дають потомства. Відтак спеціалістам дільниці біомеліорації доводиться поповнювати запаси товстолобів за рахунок штучної інкубації. Крім цього, на станційному рибгоспі розводять коропів, білих та чорних амурів. До речі, саме чорний амур на сьогодні є ефективним біологічним засобом регулювання чисельності молюска дрейсени, який десять років тому активно розмножився у водосховищі і створював проблеми у експлуатації тепломеханічного обладнання. Станційні фахівці вже навчилися регулювати його чисельність. Микола Сергійович відзначив, що наявність дрейсени у станційній водоймі має й деякі позитивні моменти – вода постійно очищується і має хороші фізико-хімічні показники, які значно кращі, ніж у сусідній річці Горинь.

За екскурсійним планом представники обласної ради відвідали машзал та блочний щит управління першого енергоблока станції. Зазвичай у екскурсантів викликає захоплення обладнання турбі­ни, масштаби машзалу.

Детальну інформацію про напрямки діяльності Хмельницької АЕС учасники делегації одержали під час презентаці­йної зустрічі. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко на основі інформаційних слайдів продемонстрував статистику виробництва електроенергії за різні роки, розповів про заходи з підвищення безпеки діючих енергоблоків. Переконливим аргументом Миколи Сергі­йовича були показники, що засвідчують зниження рівня порушень у роботі Хмельницької АЕС. Принаймні цьогоріч за підсумками  чотирьох місяців електростанція є лідером у галузі з дотримання основних вимог культури безпеки. Колектив електростанції виробляє майже третину товарної продукції  Хмельницької області. За всі роки  експлуатації станції  жодного разу не було зафіксовано негативного впливу її на довкі­лля.

Гості з Хмельницького мали можливість одержати вичерпну інформацію про справи щодо спорудження 3-го та 4-го енергоблоків з уст заступника генерального директора з капітального буді­вництва Олега Рахлінського.

Микола Панащенко під час зустрічі  зазначив, що останнім часом підігрівається нездоровий інтерес до діяльності наших АЕС, зокрема, і Хмельницької, через активно порушувану тему використання маневрових режимів. Ця тема на устах громадськості, в телепрограмах та публікаціях ЗМІ. Микола Сергійович окреслив основні принципи дослідної експлуатації в умовах регулювання режиму, з якими Хмельницька АЕС успішно справилась під час випробувань. Подібний режим може впроваджуватись, щоб не допустити розвалу національної енергосистеми під час пікових навантажень, але не є надто бажаним.

Про реалізацію проекту: «Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз» розповів начальник електроцеху Вячеслав Семенов.

Підбиваючи підсумки ознайомлювальної екскурсії на Хмельницьку АЕС,  голова обласної ради Михайло Загородний акцентував увагу на важливості для регіону та України в цілому подальшого розвитку Хмельницької АЕС. Він, зокрема, сказав:

- Ми переконалися в безпечності даного об’єкта, побачили та отримали багато змістовної інформації про виробничу діяльність та перспективи розбудови ХАЕС, після чого будемо її носіями та розповсюджувачами. Переконаний, що такі ознайомлювальні заходи сприяють зміцненню довіри громадськості до роботи атомної електростанції та об’єктів атомної енергетики України загалом.

На завершення візиту  представники облради відвідали своєрідну  «візитівку» міста енергетиків – Нетішинський міський краєзнавчий музей, де у експозиційних залах ознайомилися з історією наймолодшого міста краю та Хмельницької АЕС. Голова облради Михайло Загородний залишив запис у Книзі почесних гостей.

Олександр Шустерук

Фото автора