Перемогли  у  творчому  змаганні

Конференц-зала інформаційного центру Хмельницької АЕС ледь вмістила призерів ХХІІІ регіонального конкурсу «Атомна енергетика і ми», яких відзначили призами та грошовими  преміями за активну участь і творчі здобутки.

 В цьогорічному конкурсі «Енергоатом: з чистою енергією в майбутнє» представлено понад 170 робіт. Доробки у жанрах графіки, живопису, декоративно-ужиткового мистецтва та анімації представили школярі Нетішина, Ізяслава, Славути, Шепетівки, Острога, сіл зони спостереження ХАЕС з Хмельницької та Рівненської областей. Гран-прі у жанрі малюнка удостоєна робота неодноразової призерки конкурсу нетішинки Дар’ї Жогло. Серед найкращих - Людмила Квятковська (м. Нетішин), Владлєна Ворощук (м. Славута), Каріна Шафоростова (м. Славута), Ольга Сніховська (с. Судилків Шепетівського району), Ганна Ярмолюк (м. Острог), Яна Шатковська (м. Нетішин).

Відзначені також номінанти конкурсу – за кращу живописну, графічну, декоративну роботи та оригінальне вирішення теми. Серед них Марина Снєгова, Тетяна Пархомчук, Анастасія Сологуб, Анна Коваль, Вадим Чернієвський, Юрій Муштук, Ярослав Добровольський, Олександр Рой, Єлізавета Дехтярук, Поліна Погуральська, Валентина Криворучко, Артемій Порада, Олександр Басовець, Олександр Шевчук, Олександр Суханевич, - всі Нетішин; Богдана Верцеха, Анна Бенещук, Марія Дзяна, Максим Муляр – Славута; Юлія Продоус – с.Плоска на Острожчині. Багато учасників отримали заохочувальні призи.

Окремо журі конкурсу відзначило роботи у жанрі анімації, де перше місце поділили нетішинки Ганна Гайдук та Дарія Березська. Славутчани Максим Муляр та Марина Поємчук посіли другу сходинку. Третє місце у молодшої сестри Марини - Юлії Поємчук.

У площину серйозних досліджень перейшов  конкурс рефератів «Ядерна енергія і світ», у якому змагаються інтелектуали, що демонструють неабиякі знання у певних напрямках техніки, фізики, хімії тощо. Перше місце виборола  учениця Берездівського НВК  Ганна Зінчук, яка дослідила джерела і причини підвищеної вібрації на турбіні К – 1000-60/3000. Серед призерів Аліна Ковальчук (с. Ленківці, Шепетівський ра­йон), Надія Гусарова (м. Нетішин), Богдан Тригубець (с. Судилків, Шепетівський район), Дмитро Руй (м. Нетішин).

Богдан Тригубець  стверджує, що атомна енергетика є потужним джерелом майбутнього. Відкриття ядерної енергії дало людству неабиякі можливості, з допомогою яких воно вже відкрило і буде відкривати багато нових та цікавих речей.  З свого боку, Аліна Ковальчук, дослі­джуючи ресурсне забезпечення розвитку ядерної енергетики у світі і в Україні, прийшла до висновку, що сьогодні українська енергетика опинилася в складному становищі внаслі­док поглиблення залежності від зовнішніх джерел енергетичної сировини. Найгіршим наслідком цієї загрози є погіршення полі­тичних відносин із Росією. Водночас, за власними геологічними запасами Україна належить до однієї з найбільш багатих на уранові родовища держав у світі. За розвіданими запасами урану Україна посідає перше місце в Європі та 10 – у світі, однак видобуток уранової сировини становить лише 40% вітчизняних потреб. Стан видобутку урану в Україні знаходиться в складному становищі, оскільки старі родовища практично відпрацьовані, а видобування залишків на шахтах, наприклад, Інгульській та Смолинській, має високу собівартість і не є рентабельним. Відкриття ж нових родовищ потребує налагодження процесу з нуля, що тягне за собою потребу у великих коштах, які, наразі, Україна не спроможна виділити для розвитку цієї галузі.

Дмитро Руй, вивчаючи екологічний стан водойм м. Нетішина, переконався, що водні ресурси м. Нетішина та його околиць не викликають занепокоєння. Параметри забруднень не перевищують гранично допустимих концентрацій. Уся досліджувана вода виявилася придатною для використання у сільському господарстві, а для пиття - лише водопровідна вода міста, адже забрудненість у ній  відсутня,  всі органолептичні показники якості води відповідають нормам.

Переможниця цьогорічного конкурсу рефератів Ганна Зінчук дослідила джерела і причини підвищеної вібрації на турбінах К-1000-60/3000. Її висновки базуються на постулаті, що аби раціонально усунути дефекти, які виникають під час роботи, треба знати фізичні закони, теорію гармонійних коливань, джерела і причини підвищеної віб­рації, будову і принцип дії роторів, циліндрів високого і низького тиску, знати властивості матеріалів та їх напругу, властивості рідин і газів, їх турбулентність, знати властивості інфразвукових коливань і шумів тощо.

У оригінальному дослідженні «Енергетика на грошах світу» Надія Гусарова приходить до висновку, що країни з розвинутою економікою та такі, що розвиваються, приділяють чималу увагу пропаганді через грошові знаки галузі промисловості, яка включає виробництво різних видів електроенергії і транспортування її лініями електропередач до споживача.

Більшість електроенергії в світі виробляється на теплових електростанціях (ТЕС) – 60%, які використовують традиційні види палива: вугілля, газ, мазут. До 20% електроенергії світу виробляють гідроелектростанції (ГЕС). У країнах, добре забезпечених гідроенергоресурсами, цей показник значно вищий: Норвегія (99%), Бразилія (92%), Австрія, Канада, Перу, Нова Зеландія – понад 50%.

Атомні електростанції (АЕС) забезпечують 17% світового виробництва електроенергії. Ці станції використовують енергію розпаду радіоактивних ізотопів урану або плутонію. Атомні реактори АЕС працюють у 32 країнах світу. Найбільша частка електроенергії, що виробляється на АЕС, – у Франції (76%), Бельгії (61%), Німеччині, Україні (до 50-60 %).

Лише 1% електроенергії світу виробляють електростанції, які використовують нетрадиційні (альтернативні) джерела енергії: сонячну енергію, енергію вітру, припливів, енергію хвиль, біоенергетику, геотермальну енергію. Найбільше серед них геотермальних електростанцій, які використовують внутрішнє тепло Землі.

Оголошуючи імена переможців конкурсів, начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Тетяна Лиситчук наголосила, що лауреати познайомились ближче із процесом виробництва електроенергії, поспілкувались із фахівцями ХАЕС, здобули навички написання рефератів і творчих робіт у різних жанрах. Відтак зроблено крок назустріч професії, не виключено, що вона буде пов’язана з атомною енергетикою. Тетяна Степанівна наголосила, що конкурс традиційний, він відкриватиме нові таланти і нові горизонти ще довгі роки.

Допомагав вручати призи інструктор НТЦ Роман Єпіхін.

В ході заходу звучали музичні вітання, слова вдячності, побажання і зауваження. Були відзначені педагоги, які готували призерів до конкурсу.

Віктор Павлов

Фото Віктора Гусарова