Перші, тому що кращі

Військовослужбовці в/ч 3043 Нацгвардії України понад 35 років несуть відповідальну місію захисту Хмельницької АЕС від будь-яких проявів зазіхань на мирну роботу АЕС. Тут підібрані професіонали, спроможні дати відсіч підступному елементу. І це підтверджено практикою.

За словами заступника командира частини по роботі з особовим складом  Володимира Козака із кожним роком зростає кількість військовослужбовців, які підвищують власний освітній рівень і професійну підготовку у навчальних центрах Національної гвардії України.

Обов’язковим предметом навчання  є вогнева підготовка, адже військовий, який залучається до охорони та оборони об’єкта, щодня заступає на службу з бойовою зброєю згідно із вимогами статутів.

Особлива увага приділяється високій фізичній підготовці. Крім цього при залученні особового складу для припинення надзвичайних ситуацій на об’єкті, що охороняється,  військовослужбовці повинні вміло користуватися засобами індивідуального захисту, приладами радіаційного, бактеріологічного контролю, вміло і чітко організовувати свої дії із пошуку, затримання та знешкодження диверсійних груп та порушників, які проникли на об’єкт, що охороняється.

Приміром, у взводі спецпризначення несуть службу сержанти Богдан Диткун, його молодший тезка Богдан Шершень, Тарас Кравчук, Дмитро Рудюк та штаб-сержант Володимир Данилюк-Учамбрін.

Одним із основних елементів навчання гвардійців взводу спецпризначення  є фізична підготовка, що базується на витривалості, спритності та силі. Не менш важливим елементом також є володіння рукопашним боєм. Володимир Данилюк-Учамбрін  неодноразовий призер та чемпіон України з рукопашного бою. Гарно підтягнулись до рівня товариша інші спецпризначенці.

Останній приклад – перше місце у командному заліку, здобуте названими вище військовими на чемпіонаті Національної гвардії України з боротьби самбо, який пройшов на базі фізкультурно-оздоровчого комплексу в Нових Петрівцях, що на Київщині. Успіх складено з досягнень кожного учасника, що взяли участь у змаганнях.

А саме: Володимир Данилюк-Учамбрін відзначився у ваговій категорії до 98 кг. Також блискуче виступив Тарас Кравчук у вазі до 71 кг. Вони святкували вікторію, а Богдан Шершень і Дмитро Рудюк поступились суперникам лише у фіналі (вага до 64  та до 79 кг). І Богдан Диткун у вазі до 58 кг здобув третє місце.

У чемпіонаті взяли участь 112 спортсменів.На урочистих заходах нагородження переможців були присутні президент Національної федерації самбо України Вадим Рогач та перший заступник Голови ФСТ «Динамо» України Віктор Корж.Слід зазначити, що практично всі військовослужбовці в команді – майстри спорту з боротьби самбо, Богдан Диткун – з боксу. 

Богдан Шершень, Тарас Кравчук, Дмитро Рудюк і Володимир Данилюк-Учамбрін отримали самбістську освіту у заслуженого тренера України Геннадія Горохова. Ця школа відома в Україні і світі. Зокрема Тарас Кравчук був неодноразовим призером світових першостей, решта – чемпіони та призери всеукраїнських змагань. Саме цей фахівець «виводив у майстри» велику плеяду знаних на весь світ самбістів, чемпіонів світу і Європи, Всесвітніх ігор єдиноборств. Чотири заслужені майстри спорту, вісім міжнародників, понад два з половиною десятки майстрів спорту виховав Геннадій Васильович.

І чимало з них влились у ряди Національної гвардії, аби професійно і зі знанням справи захищати атомний об’єкт.

Додам, що троє із зазначених чемпіонів закінчили, або навчаються у Львівському державному університеті фізичної культури. Це освічені і фахові особистості, що свідомо обрали шлях захисту Вітчизни. Щоденні тренування у залі рукопашного бою, на базі спорткомплексу ХАЕС, у польовій обстановці під час навчань – складова служби спецпризначенців. Якісна підготовка особового складу військової частини забезпечена низкою навчальних заходів, регламентами служби, відповідальністю кожноговійськовослужбовця.

Віктор Гусаров

На знімку: команда військових в/ч 3043 на п’єдесталі пошани