Перший екватор краєзнавчого центру

Нинішня осінь видалася щедрою на ювілеї. Нещодавно 10-ту річницю від  дня заснування відсвяткував поза­шкільний навчальний заклад «Краєзнавчий центр».

Урочистості з нагоди юві­лею відбувалися у самому закладі. Гостей зустрічали козачата – вихованці гуртка «Козацькому роду нема переводу» (на знімку), яким керує Віталіна Ваник. Фірмовий одяг козацького полку надзвичайно до лиця хлопчикам та дівчаткам, залюбленим в героїчне минуле українського народу.

Першим позашкільний заклад у 2001 році очолив Степан Васильчишин. Далі у різні роки керманичами КЦ були Володимир Возь­ний, Сергій Шаправський, Петро Хохліч. Наприкінці жовтня колектив очолила Людмила Михалєвська – журналіст, яка повернулася на освітянську ниву.

ПНЗ «Краєзнавчий центр» сьогодні  - це сім гуртків, у яких займаються понад 200 вихованців під керівництвом дев’яти досві­дчених педагогів. Юні дос­лідники рідного краю збагачують свої знання у гуртках історичного, екологічного, літературного та фольклорно-етнографічного крає­знавства, пішохідного ту­ризму, любителів лісу.

Педагогічна робота кері­вників гуртків тісно переплі­тається. Адже всіх об’єд­нує пошук нових ефективних форм туристсько-краєзнавчої діяльності та запрова­дження інноваційних тех­но-логій в навчально-виховно- му процесі. Стратегічними завданнями закладу є дослідження та вивчення рідного краю, формування національної свідомості, любові до рідної землі, народних звичаїв і традицій. Позашкільний заклад – це не лише здобуття додаткових знань, умінь та навичок. Тут діти займаються тим, що їх найбільше цікавить у вільний від шкільних занять час. Фактично перед керівниками гуртків постає проблема організації змістовного доз­вілля підлітків. Відтак, тут організовують мандрівки та туристичні походи, краєзнавчі екскурсії. Діти беруть участь у конкурсах різних рівнів, виставках та змаганнях. Особливо допитливі та обдаровані вихованці пишуть наукові роботи та вдало їх захищають у Малій академії наук.

Вітаючи іменинників, начальник відділу освіти Марія Моцик побажала  Краєзнавчому центру ще багато невтомних пошуків, сил та натхнення у складанні літопису нетішинської землі. За педагогічні успіхи та хороші результати Марія Моцик вручила Почесні грамоти відділу освіти методисту Світлані Олійник, керівникам гуртків Віталіні Ваник та Аліні Білій.

Привітати ювілярів прийшли заступники директорів загально-освітніх шкіл №2 та №4 Оксана Стоянівська та Наталія Стефанович, директор БДТ Володимир Костюк, директор клубу «Юний технік» Володимир Нікітчук, журналісти Віктор Гусаров, Петро Войтович, Олександр Шустерук, Галина Місюк, кореспондент «Нетішинського вісника» та колишній працівник Крає­знавчого центру Леся Ліщенко.  

Власна інформація

Фото  Петра  Войтовича