Під пильним оком професіонала

Олександр Лашков малими батьківщинами може вважати різні місцевості колишнього Союзу, мовляв, там – закінчив школу, тут почав трудову діяльність, перейшов на іншу роботу. Але всіх їх об’єднує одне – наявність об’єктів, пов’язаних із атомною енергетикою. Його батьки  були причетні до цього напрямку промисловості. Коли прий­шов час Олександру ставати на самостійну дорогу, то не було особливих роздумів у виборі майбутньої професії. Після Томська-7 (Сибірської АЕС) Олександру Анатолійовичу відкрилися більші перспективи у становленні його як спеціаліста на Нововоронезькій АЕС. Тут він певний час трудився у складі змінного персоналу. Цей період запам’ятався на все життя, бо доводилося бути причетним до контролю за основними технологічними параметрами діючих енергоблоків. Такий досвід практично не можливо набути на основі звичайної теорії. На нетішинський майданчик, де тривало будівництво Хмельницької АЕС, Олександр Лашков потрапив у 1982 році. Ще важко було уявити, як виглядатиме облаштований проммайданчик із могутніми конструкціями енергоблоків та допоміжною технологічною інфраструктурою. Але один із таких об’єктів вже поважно височів над горизонтом ново­будов – пускорезервна котельня.

Саме тут розпочалась трудова біографія Олександра Анатолійовича «нетішинського періоду». Він був причетним до пуску першого парового котла та теплофікаційної установки в комплексі з допоміжним обладнанням, а згодом й інших основних агрегатів. Робота пускорезервної котельні да­ла змогу повноцінно проводити послідовні операції з будівництва і монтажу станції і міських об’єктів. Головне, що у гуртожитках, житлових будинках з’явилось тепло. Це вказувало на те, що місто і ХАЕС буде споруджуватись швидкими темпами.

На цьому об’єкті Олександр Лашков від посади машиніста доріс до провідного інженера. За цей час на Хмельницькій АЕС відбулось багато позитивних змін – змонтоване обладнання готувалось до передпускових операцій, формувався штат но­вих підрозділів. Виникла потреба у створенні інспекторської групи, куди й було запрошено досвідченого фахівця Олександра Лашкова. Згодом групу було реорганізовано у відділ відомчого нагляду і інспекції.  Функції та завдання, які стояли перед відділом, значно розширювались і це стало підставою для створення служби відомчого нагляду та пожежної безпеки перед пуском другого енергоблока  ХАЕС. На сьогодні вона складається з відділів: нагляду за ядерною, радіаційною без­пекою та експ­луатаційними режимами; нагляду за технічною безпекою; нагляду за електричним та електротехнічним об­ладнанням; нагляду за пожежною без­пекою та групи нагляду за виконанням умов дозволів на експлуатацію енерго­блоків. У органiзацiйнiй структурі Хмельницької АЕС служба відомчого нагляду та пожежної безпеки належить до основних пiдроздiлiв знаходиться в безпосередньому пiдпорядкуваннi головного інспектора.

Олександр Лашков пригадує свою інспекторську роботу після пуску першого енергоблока. Вона полягала у проведенні розслідувань подій на АЕС, контролі за виконанням норм і правил експлуатації. За перший рік після введення в про­мислову експлуатацію енергоблока трапилося 39 подій, які потребували розслідування. Великими зусил­лями когорти спеціалістів згодом їх вдалося зменшити до мінімуму. Керівництво електростанції відзначало працелюбність та високу фаховість Олек­сандра Лашкова.

Відтак не виникало сумнівів, кому довірити посаду начальника відділу нагляду за ядерною безпекою, радіаційною безпекою та експлуатаційними режимами служби відомчого нагляду і пожежної безпеки. Він разом зі своїми коле­гами займався   запобіганням, виявленням та усуненням порушень вимог норм, правил i стандартів з безпеки шляхом проведення планових, оперативних, цільових та комплексних перевірок під час здійснення відомчого нагляду та нагляду за ядерною безпекою та експлуатаційними режимами, за дотриманням радiацiйної безпеки при експлуатації обладнання,  видачею дозволів для виконання робіт на устаткуванні систем важливих для безпеки. Робота за такими важливими напрямками не залишилась не поміченою. Олександра Лашкова у різні роки було відзначено рядом галузевих відзнак, серед яких – «Відмінник атомної енергетики», «Почесний працівник атомної енергетики», «Заслужений працівник атомної енергетики».

Олександр Лашков готується йти на заслужений відпочинок. У цей відповідальний період йому довірена важлива місія з підготовки наступника. Ним стане Василь Антоненко, з яким Олександр Анатолійович з’їв, як мовиться, не один пуд солі. О.Лашков із вдячністю розповідає про колектив, у якому довелося протягом майже чотирьох десятків років ділити успіхи у важливій роботі. Він чи не єдиний на станції зберіг одну з перших корпоративних курток, якій понад три десятки років. У ній Олександр Лашков бував у важливих відрядженнях, брав участь у представницьких галузевих форумах. Це талісман та оберіг, якому він не зраджує.

Олександр Шустерук

Фото на пам'ять з колеективом