Пiдготовка персоналу сьогоднi i в майбутньому

Повномасштабний тренажер для підготовки оперативного персоналу,

що в навчально-тренувальному центрі ХАЕС, серйозно модернізують

- На його створення свого часу пішло три роки, початок робіт припадає на 1997-й, а вже у 2000-у тренажер ввели в промислову експлуатацію, - пригадує ті події заступник головного інженера станції з підготовки кадрів начальник НТЦ В.І.Ісупов. – Паралельно займалися розвитком навчальної бази, і в тому ж 2000 році колектив навчально-тренувального центру справив новосілля в прекрасному комплексі споруд з чотирьох корпусів, отримавши в своє розпорядження 35 лабораторій і навчальних аудиторій. На ту пору це був один з найсучасніших навчальних центрів в Україні.

За роки діяльності багато чого змінилося, адже ні наука, ні виробництво не стоять на місці. І потреба в постійному навчанні персоналу ніяк не відпала, вона тільки зростає й набирає все більших обертів. З цим завданням НТЦ справляється, охопивши навчанням практично всі групи персоналу: оперативного, ремонтного, технічної підтримки, кері­вного складу. Відтак зросла технічна база підготовки, окрім повномасштабного тренажера з’явилися тренажери з підготовки ремонтного персоналу, персоналу АСУ ТП тощо. Вони, так би мовити, не застигли в часі і постійно еволюціонують.

- Повномасштабний тренажер, - каже В.І.Ісупов, - потребує оновлення, модернізуємо його разом з енергоблоком. За період експлуатації ПМТ на ньому проведено вже понад 10 великих модернізацій, в числі яких перехід на нову інформаційно-обчислювальну систему, заміна системи внутріреакторного контролю та інше. На часі – перехід на нову модель активної зони.

Це досить об’є­м­на і дороговартісна робота, яку сьогодні оцінюють у 55 міль­йонів гривень. Поді­бну модернізацію вже виконали на Рів­нен­ській АЕС, зараз вона проводиться на Юж­но-Україн­ській, планують пройти цей шлях енергодарці. Варто зазначити, що без виконання модернізації ПМТ, пов’язаної з переходом на нову модель активної зони, марно розраховувати на отримання дозволу про продовження строку експлуатації нашого першого енергоблока, який потихеньку відпрацьовує свій ресурс.  За словами начальника НТЦ, роботи на тренажері розпочнуться вже наступного року.

- Це будуть кошти «Енергоатома», чи модернізація проводитиметься за рахунок інвестицій?

- Швидше за все, кошти енергокомпанії, адже передбачені заходи є невід’ємною складовою програми продовження терміну експлуатації енергоблока №1.

- Хто виконуватиме модернізаційні роботи?

- Залучатимемо про­відні фірми, які спеціалізуються на таких питаннях, своїми силами тут не впоратися. Хоча менш масштабні модернізаційні роботи проводили без залучення спеціалістів інших організацій. Наш персонал достатньо грамотний, маємо свою лабораторію моделювання.

Запланована модернізація триватиме не один рік, але суттєве оновлення повномасштабного тренажера зробить його таким, що відповідатиме всім вимогам дня і адекватно відображатиме процеси, які відбуваються на енергоблоці.

ПМТ створювався для підготовки оперативного персоналу першого енергоблока, адже доля другого на той час залишалася не визначеною. Отож сьогодні «оперативники», які працюють на більш молодому мільйоннику, проходять навчання на тому ж тренажері. Є певні нюанси, адже, як пояснює Володимир Іванович, системи управління, розташування приладів на обох енергоблоках дещо різняться. Це враховується в процесі підготовки персоналу, проводиться відповідний інструктаж. Зараз в НТЦ шукають найоптимальніший варіант виходу з ситуації і мають вже певні напрацювання.

Серйозні наміри тут і щодо розвитку системи підготовки ремонтного персоналу в плані збільшення кількості тренажерів, на яких можна буде відпрацьовувати практичні навички. У майбутньому, за сприятливих обставин, може навіть з’явитися блок майстерень для підготовки ремонтників, проект будівництва якого вже готовий. Зможуть тут проходити навчання і будівельники, адже в разі нарощування потужностей на нашому майданчику, у чому Володимир Іванович ні краплі не сумнівається, до процесу будівництва залучатиметься велика кількість людей.

У планах на перспективу залишається будівництво тренажера для енергоблока №3, відповідні документи на його проведення підготовлені. Питання не знято з порядку денного, а лиш взято паузу, оскі­льки з відомих усім причин вчергове серйозно загальмувалося вирішення питання про будівництво самого енергоблока. Ми ж принагі­дно поцікавилися у В.І.Ісупова чи в разі позитивного розвитку ситуації для створення тренажера знадобиться додаткове приміщення. Потреби в цьому, на його переконання, не буде, бо сучасні тренажери дуже компактні.

Якщо ж повернутися в день сьогоднішній, процес підготовки персоналу в НТЦ йде на повну силу. Вчаться й самі інструктори, у чому мали змогу переконатися, завітавши в одну з аудиторій. В рамках двотижневих психолого-педагогічних курсів підвищення кваліфікації з групою інструкторів саме працювала методист Хмельницького науково-методичного центру професі­йно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників Н.П.Садова.

- Курси охоплюють три модулі, - пояснила Наталія Петрівна, - соці­ально-гуманітарний, фаховий, практичний. - Разом з колегами читаємо курс психології, педагогіки і методики. Я викладаю методику, знайомлю інструкторів з сучасними технологіями навчання, які набули популярності в Україні і світі.

- Співпраця з навчально-методичним центром у нас триває вже не один рік, - каже начальник відділу організації підготовки персоналу Д.А.Олійник. – Є від цього обопільна користь, маємо змогу обмінятися досвідом. І хоч специфіка у нас різна, з огляду на сферу зайнятості персоналу, який проходить підготовку, почерпнути є що. І це потрібно робити, аби не варитися у власному соку.

- Скільки інструкторів зараз проходять навчання?

- Двадцять. Зазначу, що наша співпраця триватиме й надалі.

Ольга Сокол

Фото Віталія Ляшука