Підтримка колег багато значить

В останній день липня минулого року хімічний цех очолив Володимир Гудзь, якому, за власним зізнанням, вже від народження судилось працювати в цьому підрозділі, створеному 30 квітня 1985 року. А 13 травня, якраз у день народження нашого співрозмовника, було видане перше розпорядження по цеху.

У такому співпадінні дат він, вже будучи дорослим, побачив своєрідний знак долі, якою, врешті, даровано стати керівником згуртованого колективу з багатим досвідом, традиціями, набутками. Його чисельність заледве не дотягує до двох сотень, із 194 працівників хімцеху переважна більшість – 111 – оперативний персонал.

І зміна в цеху найбільша серед усіх станційних підрозділів, налічує вона 23 особи.Співрозмовник зізнається, що призначення на посаду начальника хімцеху стало для нього своєрідним сюрпризом, але вважає за честь бути керівником цього підрозділу, розуміючи всю відповідальність, покладену на нього.

Чи вагався? Були певні хвилювання, найбільше переймався чи матиме підтримку колег, чи  знайде порозуміння. Багато років хімцех очолював Микола Замфіракі, орієнтувався на його підхід до справи, вміння тримати удар, діяти вивірено і професійно, цінувати людей і поважати їх думку, керувати своїми емоціями, стримувати негативні пориви. Слова вдячності, підтримки, доброзичлива посмішка важать куди більше, ніж гнівний окрик. Він радий, що пройшов таку «школу майстерності» і має нагоду втілювати і примножувати її кращі зразки.

На щастя, у чому переконував нас Володимир Віталійович, підтримка колег є, вони допомагають, підказують, адже багато чому доводиться вчитися, хоча й не чужа йому праця хіміків, бо до того як очолити колектив ХЦ, працював саме в цьому підрозділі заступником начальника цеху з ремонту.

Звісно, що тепер коло обов’язків суттєво розширилося, у все потрібно вникнути, фахово проаналізувати. І якби не було в колективі атмосфери взаємовиручки і взаємодовіри, до чого йшли роками, зробити це було б непросто.Важливі завдання перед персоналом цеху стоять у період ППР на першому енергоблоці.

Під час його зупинки, за безпосереднього керівництва заступника начальника цеху з експлуатації Анатолія Сахневича та начальника водно-хімічної лабораторії Миколи Машука, за участі її фахівців та оперативного персоналу вчасно і якісно проведено хімічне промивання другого й четвертого парогенераторів для видалення відкладень та шламу з поверхонь теплообмінних трубок, колекторів та корпусу ПГ з метою усунення підшламової корозії та покращення теплообміну.

На початку року для безперебійного і стабільного забезпечення станційних об’єктів стиснутим повітрям на ремонтні і технологічні потреби під керівництвом заступника НХЦ з реконструкції та модернізації Дмитра Корсуна введено 2 нові компресорні установки турецького виробництва з водяним охолодженням. Загалом їх тепер введено на загальностанційній компресорній станції п’ять, ще три обладнані системою повітряного охолодження, що дозволяє забезпечити усіх споживачів ремонтним повітрям без будь-яких затримок, а відтак не допустити негативного впливу на тривалість ППР.

Ремонт обладнання самого хімцеху здійснюється під керівництвом заступника начальника Сергія Зикова. Йдеться про обладнання блочно-знесолювальної установки першого енергоблока та систем очищення продувної води, заміну фільтрувальних матеріалів цих систем. У роботах задіяні не тільки групи з ремонту й експлуатації, а й загальноцеховий персонал, працівники, які відповідають за забезпечення необхідними ТМЦ. Ремонт ведеться також на загальностанційних об’єктах, адже за хімічним цехом закріплено обладнання, яке повинно бути в робочому стані, незалежно від того працює енергоблок чи виведений у ремонт. Графіки робіт витримуються.Додаткові завдання постали перед колективом хіміків у час пандемії CОVID-19.

Зважаючи на загрози і виклики коронавірусної інфекції, атомники вирішили допомогти лікарям і пацієнтам у боротьбі з хворобою, забезпечивши їх медичним киснем. Активно працюють у цьому напрямку водно-хімічна лабораторія, персонал газо-масляної групи. На початку лютого вже отримано свідоцтво про атестацію на проведення контролю якості лікарського засобу – медичного кисню. Ліцензію на його виробництво станція теж отримала, залишилося отримати висновок Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я та зареєструвати лікарський засіб – «кисень медичний газоподібний».

Це новий напрям діяльності для підприємства, до реалізації цього важливого завдання залучено велику кількість персоналу з РЦ, ХЦ, ВЗЯ, ВЛ, СОП, ДВ, УВТК, ТрЦ та інших підрозділів під керівництвом заступника генерального директора з якості і управління Олександра Год­нєва, заступника головного інженера з експлуатації Євгенія Носикова та за участі призначеної на Хмельницькій АЕС уповноваженої особи щодо забезпечення функціонування фармацевтичної сис­теми якості в частині виробництва лікарського засобу (кисню медичного газоподібного) інженера ЕЦ Тетяни Хоменко, яка і буде в майбутньому надавати дозвіл на реалізацію (відпуск) медичного кисню. Саме зараз готується повний пакет документів і невдовзі роз­почнеться повноцінний процес виробництва медичного кисню.

У перший рік роботи на посаді начальника хімцеху Володимир Гудзь багато уваги приділяє організаційним питанням, намагається вникнути в кожну проблему, знайти шляхи її вирішення і прийняти виважені рішення. Хотів би більше спілкуватися з персоналом на робочих місцях, аби з’ясувати, що хвилює людей, з якими труднощами зустрічаються, щоб допомогти поправити ситуацію.

Колектив, до слова, суттєво помо­лодшав, а тому в цеху намагаються максимально передати новій генерації хіміків накопичений досвід та не втратити зв’язок поколінь – поле діяльності для заступника НХЦ з персоналу Руслана Шпинова. Про персонал керівник каже найтепліші слова, працюючи в турборежимі – пандемія тому причина, зі своїми завданнями справляється на відмінно, вчасно забезпечуючи підрозділи освітленою, хімзнесоленою водою та здійснюючи хімічний контроль різних середовищ.

У неділю в хіміків професійне свято. З цієї нагоди Володимир Гудзь вітає колег, нині працюючих і тих, хто на заслуженому відпочинку, дякуючи кожному за натхненну і самовіддану працю. Пра­гне, щоб умови в цеху були комфортними і кожен з радістю приходив на роботу, а повертаючись з гордістю міг сказати: «У тому, що в оселях є світло й тепло, є і моя часточка праці».

– Бажаю вам і вашим рідним і близьким здоров’я, щастя, успіхів у розвитку рідного хімцеху, – каже він. – Нехай у ваших домівках панують спокій, затишок, гармонія, а в Україні нарешті восторжествує мир!

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука