Пiдтвердили безпечну роботу

На Хмельницькій АЕС заверши­лась комплексна інспекційна перевірка з дотримання вимог, норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки при експлуатації енергоблоків. Інспектували ХАЕС представники Держатомрегулювання України та Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ).

Перед початком перевірки від­булось засідання керівників під­розділів електростанції та інспекторів, які займались перевіркою Хмельницької АЕС. Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко­ окреслив основні напрями виробничої діяльності підприємства та акцентував увагу на основних нап­рямах щодо підвищення рівня безпечної експлуатації діючих енерго­блоків. За його словами, останні роки спостерігається позитивна тенденція відсутності порушень в роботі основного обладнання, мінімізації відхилень з вини персоналу, тощо.

Під час роботи на Хмельницькій АЕС представниками інспектуючої сторони перевірено виконання норм і правил з ядерної та радіа­ційної безпеки, умов ліцензування, заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки, а також поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіаційними відходами. Особливу увагу інспектори приділили заходам з продовження експлуатації першого енергоблока. Здійснювалась також перевірка документації щодо ліцензування персоналу, матеріально-технічної бази навчально-тренувального центру (НТЦ) Хмельницької АЕС.

За словами голови комісії, начальника відділу аналізу безпеки ядерних установок-державного інспектора Держатомрегулювання України Романа Халенка, під час перевірки інспектори ознайомились із основною документацією за напрямками, побували на робочих місцях, відвідали пости автоматизованої системи контролю радіа­ційної обстановки, реакторне та турбін­не відділення, спостерігали за роботами на системі перенапруги захисної оболонки другого енерго­блока, а також за процесом нав­чання та підвищення кваліфікації персоналу Хмельницької АЕС.

- За період перевірки ми не виявили жодного суттєвого порушення в роботі Хмельницької АЕС, - розповідає Роман Халенко, - тому немає необхідності складати від­повідні приписи. Завершальною фазою стане оформлення акту обстеження. У ньому відображено певні зауваження, а також позитив­ні сторони діяльності електро­стан­ції. Насамперед, хочу відмітити позитивну практику щодо під­готовки персоналу у навчально-тренувальному центрі, а також злагоджену і цілеспрямовану роботу спеціаліс­тів, які відповідають за продовження терміну експлуатації першого енергоблока.

У ході розмови із представниками ЗМІ голова комісії зазначив, що Держатомрегулювання України налагодило ділові стосунки із комі­сію ядерного регулювання США, аналогічними структурами Швеції, Франції, Німеччини щодо покращення роботи та безпечності діючих енергоблоків. Ця співпраця є взаємовигідною.

Олександр Шустерук

Фото автора