Підвищення безпеки енергоблоків – найважливіший пріоритет у діяльності ХАЕС

 

Питання підвищення безпеки діючих енергоблоків українських АЕС знаходиться постійно в центрі уваги. Починаючи з 80-х років минулого століття на атомних електростанціях була впроваджена низка програм підвищення безпеки. Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій була розроблена на виконання довгострокової державної стратегії підвищення безпеки енергоблоків АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом». На ХАЕС, порівняно з іншими вітчизняними енергопідприємствами, втілено найбільше заходів із підвищення безпеки – 91,2 % від запланованих.

Станом на 1 березня 2023 року повністю реалізовано 1025 проєктів з модернізації і підвищення безпеки, починаючи з 1987 року, часу, коли був підключений до енергомережі перший мільйонник ХАЕС. Протягом 2022 року реалізовано 23 проєкти з цього напряму.

Багато робіт з підвищення безпеки, модернізації та реконструкції мають тривалий термін реалізації й виконуються впродовж декількох років з огляду на те, що пов’язані з поетапною заміною низки елементів устаткування (упродовж декількох планово-попереджувальних ремонтів). Сумарний відсоток виконання програми складає 94,5% по першому енергоблоку, 87,9% – по другому енергоблоку і 66,7% – по загальностанційних об’єктах Хмельницької АЕС. Загалом на українських атомних електростанціях обсяг реалізації КЗПБ складає 84,7%.

Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій затверджена та введена в дію постановою КМУ №1270 від 07.12.2011 року і повинна була завершитись у 2023 році. Однак наразі ведеться робота в частині перенесення терміну завершення КЗПБ до кінця 2025 року. Звісно, на це вплинув і воєнний стан, зокрема виникла проблема виготовлення та постачання обладнання і комплектуючих на українські АЕС. Адже частина основного обладнання імпортується, а інша – вітчизняного виробництва.

Метою цієї програми є підвищення рівня безпеки експлуатації енергоблоків АЕС і надійності їхньої роботи; зменшення ризиків виникнення аварій на атомних електростанціях під час стихійного лиха або інших екстремальних ситуацій; підвищення ефективності управління проєктними і запроєктними аваріями на електростанціях і мінімізація їхніх наслідків. До речі, після аварії на японській АЕС «Фукусіма-1», була виконана позачергова переоцінка безпеки, так звані «стрес-тести», – це поглиблена оцінка безпеки атомних станцій з урахуванням подій, що сталися на АЕС «Фукусіма-1». Як результат, вищезгадана Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій була доповнена додатковими 15 заходами, які на даний час реалізовані у ВП ХАЕС у повному обсязі. Вищезазначені «постфукусімські» заходи включають в себе: додаткові мобільні джерела аварійного електроживлення, мобільні насосні установки підживлення басейну витримки, парогенераторів, бризкальних басейнів, а також системи контролю концентрації, зниження концентрації водню в герметичній оболонці, система  примусового аварійного скидання парогазової суміші з герметичної оболонки.

За словами Олександра Косіка, начальника відділу реконструкції і модернізації Хмельницької АЕС, нинішня програма підвищення безпеки – чергова і має на меті втілити низку нових заходів з модернізації та реконструкції, аби зробити вітчизняні блоки ще сучаснішими та надійнішими. Свою роль у цьому відіграє і вищезгаданий підрозділ. Його спеціалісти займаються плануванням, супроводом та моніторингом стану виконання заходів, включаючи звітність перед НАЕК. Реалізація усього запланованого розпочинається з розроблення концептуальних технічних рішень, а в подальшому це розробка та погодження технічних специфікацій на розробку проєктно-кошторисної документації, вибір проєктної організації, розробка та погодження технічних специфікацій на закупівлю основного обладнання та допоміжних ТМЦ, проведення конкурсних процедур з вибору виконавців будівельно-монтажних та пуско-налагоджувальних робіт. Усі ці етапи контролюються на щотижневих нарадах під керівництвом головного інженера ХАЕС і на селекторних нарадах, які щотижнево проводить НАЕК «Енергоатом». На наради фахівці відділу реконструкції та модернізації готують протокольні доручення та супроводжують їхнє виконання, здійснюють моніторинг проведення закупівель, готують інші документи, які згодом направляються до НАЕК «Енергоатом».

 «Міжнародний досвід у досягненні найвищого рівня безпеки – неоціненна річ, і ми обов’язково використовуємо його в досягненні своїх цілей. Він завжди враховується при складанні фундаментальних документів з покращення та підвищення безпечної експлуатації атомної електростанції. Хочу зауважити, що у світі українські блоки, зокрема і наші два мільйонники, тримають лідерську позицію, як одні з найкращих та найбезпечніших ядерних об’єктів. І це періодично підтверджують експертні висновки міжнародних організацій. Ми ж і надалі продовжуємо рухатися шляхом вдосконалення, бо йому меж – немає», – резюмував Олександр Косік.

Тетяна Степанюк