ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ НА ОСНОВІ НОВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ

На Хмельницькій АЕС відбулася нарада з представниками фірм RWE «Львів­ОРГРЕС» та «ПРОАТОМ» в рамках реалізації фінансованого Єврокомісією проекту зі створення мультимедійних нав­чальних курсів.

За словами старшого експерта RWE TI Олега Грошева, за­провадження нової ком­п’ю­теризованої системи значно полегшить розробку навчальних матеріалів щодо контролю знань. Основна мета семінару - передача технології розробки навчально-методичних матеріалів в сфері нормативних документів з ядерної та радіа­ційної безпеки.

Під час семінару представники навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС та гості обговорили методи та засоби створення мультимедійних курсів, розробку та перші випробування першого пакету мультимедій­них навчальних курсів, тощо.

- Великий інтерес до наради засвідчує присутність не тільки фахівців, які причетні до розробки програми нав­ча­льних курсів, - розповідає нача­льник навчально-трену­ва­льного центру Володимир Ісупов, - але й представників усіх чотирьох діючих атомних електростанцій України та Чорнобильської АЕС. Ми вважаємо, що нова про­гра­ма допоможе інструк­тор­сь­кому складу навчально-тренувальних центрів міст-супутників АЕС ефективніше проводити навчання та перевірку знань персоналу, діяль­ність якого пов’язана з такими напрямками роботи, як ядерна та радіаційна безпека. На мій погляд, великою перевагою нової програми є мінімізація людського фактора при оцінці знань.

Під час проведення семінару ми також ознайомилися з методикою створення банку запитань.

У складі делегації від розробників мультимедійних кур­сів був начальник цеху автома­тики «ЛьвівОРГГРЕС» Сергій Соляник, який у дев’яностих роках брав участь у розробці документації, на основі якої уряд США поставив на Хмельницьку АЕС повномасштабний тренажер.

- Для мене за велику честь стало ознайомлення із роботою навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС, - поділився враженнями Сергій Миколайович. - Звичайно, що сьогодні важко порівняти методику та принципи проведення навчального процесу, що здійснювався два десятиліття тому і сьогодні.  Приємно, що фахівці Хмельницької АЕС намагаються йти в ногу з часом і переймати все сучасне і прогресивне. Це підприємство не випадково стало пілотним у нашій державі щодо запровадження методики мультимедійних навчальних  курсів, бо має гарних фахівців, відповідну базу.

Олександр Шустерук

Фото автора

 

Реалізація енергетичного проекту