Пiвденний Буг зариблюватимуть з iнкубатора

У селі Білоусівка Вознесенського району на Миколаївщині незабар­ом з’явиться рибовідтворювальний комплекс - тут вирощуватимуть молодняк аборигенних та інших травоїдних риб.

- Для цього на дев’ятій сесії обл­ради розподілили майже два міль­йони гривень, - сказав заступник генерального директора відокремленого підрозділу «Південно-Українська АЕС» з кадрів та соціальних питань Володимир Авраменко. - Інкубатор з`явиться за рахунок власних коштів Національної атомної енерго-генеруючої компанії «Енергоатом», виділених на завершення будівництва Ташлицької ГАЕС.

 Згодом сріблястих переселятимуть у Південний Буг. Планується, що мальок вирушатиме у вільне плавання вище та нижче греблі Олександрівського водосховища. Проект передбачає різні природоохоронні, захисні та компенсаційні заходи, здатні звести до мінімуму негативний вплив гідроелектро­станції на довкілля. Зокрема, створення захисних лісонасаджень, укріплення берегів водосховища, будівництво та реконструкція очисних споруд і т. д.

Принагідно зазначу, що нині енергокомплекс на Південному Бузі включає в себе три блоки Південно-Української електростанції, Олександрівську гідроелектро­станцію з двома гідроагрегатами та Ташлицьку гідроакумулюючу електростанцію, будівництво якої ще не завершене. Наразі введено у дію її перший пусковий комплекс у складі двох зворотних гідроагрегатів потужністю по 150 МВт кожен. Тому паралельно з будівельно-монтажними роботами, продовжуються і соціально-екологічні заходи у п’яти прилеглих районах. Вони тривають з 2001 року. Лише торік понад три мільйони ташлицьких коштів спрямували на зведення Богданів­ської ЗОШ, 123 тисячі гривень - на реконструкцію водопровідних мереж у селі Малосолоне, 333 тисячі гривень - на відновлення Новопетрівського дитсадка.

 2001 року в переліку заходів із компенсації збитків рибному господарству передбачалося будівництво рибопропускних споруд на Олександрівському гідровузлі. Однак у процесі детального розгляду цього проекту спеціалісти з Держкомрибгоспу, Національного аграрного університету та Аграрної академії наук засумнівалися у його ефективності. Додаткові дослі­дження завершилися у 2009 році. Тоді Мінприроди прийняло рішення про будівництво рибовідновлювального комплексу.

Олександра Ментель