Пізнання світу від… «морського вовка»

Саме так можна лаконічно назвати першу персональну виставку грошових знаків світу на морську тематику нетішинця  Анатолія Токарева, яка відкрилась у Нетішинському міському краєзнавчому музеї.

Директор закладу Оксана Кононюк зробила короткий екскурс у біографію колекціонера, зауваживши, що любов до моря –  сімейна справа, адже Анатолій Токарев народився в родині моряка 21червня 1955року в місті Владивосток Приморського краю. Схильність до морської професії у нього проявилася дуже рано. Вже у восьмирічному віці хлопець з задоволенням мандрував на пароплаві з батьком, капітаном далекого плавання. До речі, улюбленими дисциплінами Анатолія у школі були географія та історія. Його цікавили різні країни світу, їх особливості, звичаї, а як доповнення - різноманітні грошові знаки. З монетами зарубіжжя його познайомив батько, який привозив їх з Китаю, Кореї, Японії та Канади. У 10 років Анатолій входив до Клубу нумізматів у Владивостоці як колекціонер грошових знаків.

1968 року у зв’язку із переведенням батька до Азовського морського пароплавства, родина переїхала до Маріуполя Донецької області. І тут  він не покинув заняття нумізматикою.

За родинною традицією Анатолій вирішив присвятити себе морській професії. У 1976 році закінчив штурманське відділення Ростовського мореходного училища ім. Г.Я. Сєдова,  першу плавальну практику проходив на вітрильному судні - барку «Товариш». Обрана професія судноводія дозволяла поповнювати колекцію, приділяючи найбільшу увагу морській тематиці.

У 1981 році Анатолій вступив до Одеського інституту інженерів морського флоту (закінчив у 1988 р.), працюючи у берегових службах флоту на посадах капітана портового нагляду, начальника зміни служби капітана порту Маріуполь. 15 років трудився у ДП «Дельта - Лоцман» на посадах старшого лоцмана – оператора, заступника начальника, а останні 10 років був начальником Посту регулювання руху суден «Маріуполь».

За роки багаторічної сумлінної служби та високий професіоналізм нагороджений дипломами, грамотами, відзнаками та званням «Почесний лоцман України». Капітан – лейтенант запасу ВМС України.

Анатолій Едуардович багато років є членом маріупольського клубу колекціонерів «Антік» - філії асоціації нумізматів України.

Він – голова великої щасливої родини. Батько двох синів, які продовжили морську династію, дідусь 3 онуків і 3 онучок. Вся родина підтримує його багаторічне захоплення, використовуючи будь-яку можливість для поповнення колекції та придбання нумізматичної літератури.

У тому, що родина Токаревих зараз мешкає у Нетішині, як мовиться, є ціла історія. Початок вона бере з 2007 року, коли культурно-мистецькі ентузіасти  міста енергетиків долучились до реалізації проекту «Схід-Захід» і у Маріуполі представили  дитячу  оперу  викладача  Нетішинської ДШМ О. Кацан  (музика),  та завідуючої науково-просвітницьким  відділом  Нетішинського  міського  краєзнавчого  музею слова Н. Кухоцької (текст)„Золотий Ананас” у виконанні  учнів  вокального  відділу  Нетішинської  міської  школи  мистецтв.  Згодом Нетішин зустрічав юних талантів з Маріуполя під керівництвом  Ірини Токаревої.

- Я у Нетішин закохалась з першого погляду. У нас з’явились хороші друзі, серед яких сім’ї Походоньків, Сиваківських, - наголосила під час презентації виставки Ірина Токарева.

Коли на сході нашої держави розпочалась антитерористична операція і виникло питання про переїзд на інше місце проживання, особливих роздумів не було. До Нетішина. Спочатку переїхав син із сім’єю.

Під час презентації виставки відвідувачі змогли поспілкуватися із колекціонером, почути розповіді про цікаві експонати. Ось, приміром, італійська срібна монета номіналом «500 лір» 1960 року випуску. На ній представлено відомі каравели Колумба – «Санта-Марія», «Пінта» та «Нін’я». Саме на цих суднах команда змогла дістатись берегів Америки і увійти в історію мореплавства в якості відкривачів нового континенту. Аналогічній тематиці низку своїх монет присвятила Португалія. На ескудо різних номіналів закарбовані відомості про відкриття нових земель, островів.

Багато держав світу в оформленні своїх паперових грошей також використовували морську тематику. На банкнотах можна побачити не тільки різні плавзасоби, а й споруди портів, гаваней, тощо.

На презентацію грошових знаків завітали члени «Славутського міськрайонного відділення філателістів АсФУ». Голова  відділення Петро Смірнов схвально оцінив подвижницьку працю Анатолія Токарева у вивченні та популяризації таких напрямків колекціонування, як нумізматика, боністика. Він повідомив, що його колеги також причетні до організації цікавих виставок грошових знаків. Тепер є можливість розширити свої горизонти у спілкуванні, обміні інформацією про різні напрямки колекціонування. Приємно, що активні пропагандисти колекціонування не оминули цікаву акцію. Серед них працівники електростанції, які є членами «Славутського місьрайонного відді­лення філателістів АсФУ», - начальник дільниці з ремонту засобів обчислювальної техніки цеху теплової автоматики та вимірювань  Микола Павленко, начальник дільниці теплоізоляції енергоремонтного підрозділу Ігор Рокицький, інженер хімічного цеху Олександр Добровольський.

Варто нагадати, що  Олександр Добровольський раніше представив на персональній виставці у Нетішинському міському краєзнавчому музеї свої монети під промовистою назвою «Монетний двір Олександра Добровольського».  У колекції атомника  різні тематичні серії, зокрема  «флора і фауна», «архітектура», «видатні діячі»,  монети,  викарбувані для малих та острівних держав. Їх кількість у колекції сягає двох тисяч.

Певною родзинкою демонстрації грошей став мініконцерт вихованок Нетішинської школи мистецтв Анни та Єлизавети Токаревих, які виконали класичні твори.

Олександр Шустерук

Фото автора