Плани коригуємо, безпеку підтримуємо

Атомна енергетика України переживає не найкращі часи, вже який місяць поспіль можливості вітчизняних АЕС використовуються далеко не на повну силу. Незбалансованість ринку електроенергії стала топовою темою щотижневих телевізійних шоу на різних каналах, яких тільки пропозицій, полярних за своїм змістом, не лунало з усіх боків.  Були намагання виправити ситуацію на рівні профільного міністерства, уряду, парламенту, але й дотепер не віднайдено оптимального рішення, за яким були б створені рівні умови всім учасникам ринку. І обмеження потужності атомних енергоблоків перестає бути винятком із правил, потихеньку переходячи в норму.

З цієї проблеми ми розпочали розмову із заступником головного інженера ХАЕС з експлуатації Є.В.Носиковим. Того дня, 24 червня, три з п'ятнадцяти ядерних енергоблоків перебували у резерві, ще на  трьох тривав планово-попереджувальний ремонт,  решта працювали з обмеженнями потужності. Якщо дивитися на проблему чисто з технічного боку, жодних загроз для безпеки через це нема, атомні енергоблоки можуть успішно експлуатуватися тривалий час на знижених рівнях потужності в базовому режимі. Зі слів Євгена Носикова, персонал успішно справляється с завданням забезпечувати безпечну роботу енергоблоків у заданих режимах.

- Для самих енергоблоків ситуація не критична, - наголошує співрозмовник. - Чого не скажеш про, так би мовити,  економічний бік медалі. Адже ми щодня недоотримуємо значні суми коштів, на які могли б розраховувати, виробляючи більшу кількість електроенергії. Відтак фінансові плани і наші витрати довелося скоригувати. А це ніяк не на користь підприємству.

- Безпечна робота енергоблоків- це своєчасний ремонт, виконання заходів з модернізації і реконструкції, оновлення обладнання, підтримка кваліфікації персоналу. Звідкіля бере кошти Енергоатом за умови вимушених простоїв енергоблоків та невчасних розрахунків за відпущену електроенергію?

- Компанія «НАЕК «Енергоатом» зараз у дуже складному становищі, кошти на дорозі не валяються, їх потрібно заробити. За умови розвантаження енергоблоків,  коли вони вимушено експлуатуються не на повну силу, зробити це вкрай складно. Доводиться переглядати свої плани, виходячи з реальних коштів, окремі заходи переносити на більш пізній час. Робимо це виважено, з урахуванням усіх норм безпеки, нехтувати якими не вправі. Дирекція Енергоатома,  адміністрації її відокремлених підрозділів, в тому числі й Хмельницької АЕС, роблять усе можливе, аби ситуація була контрольованою. Як би не було складно, основні заходи з безпеки виконуються, енергоблоки працюють надійно, зарплату персонал отримує вчасно і в повному обсязі. Так що фінансові зобов'язання перед працівниками, прописані в Колективному договорі, витримуються. 

У розмові ми не обійшли теми ремонту, як запоруки подальшої нормальної експлуатації наявних потужностей. За умови, якщо він буде проведений вчасно, якісно та в повному обсязі, на чому наголошував Євген Носиков.  У 2020 році нам належить провести ППР на другому енергоблоці,  який через тривалі балансові обмеження перенесено з попередньо заявленої дати - 8 липня на 20 серпня. Тривалість та обсяги робіт при цьому залишилися незмінними. Потужність, на якій зараз працює енергоблок 2, дозволить максимально ефективно використати ядерне паливо у період цієї паливної кампанії і зупинитися після її завершення.

Свої суттєві корективи у розмірену роботу колективу ХАЕС внесла пандемія COVID-19. Аби не допустити поширення інфекції серед персоналу, на підприємстві вдалися до суворих карантинних заходів, про що ми неодноразово писали. У небачений досі режим ізоляції був переведений «критичний» оперативний персонал, який працює на БЩУ. Обмеження торкнулися і членів сімей "оперативників", яких відправили на дистанційну форму роботи. Вжиті заходи, не тільки названі вище, дали свій результат, ситуація з поширенням коронавірусної інфекції не набрала загрозливих масштабів. Відтак у компанії було прийнято рішення щодо можливості відміни режиму ізоляції, на ХАЕС планують зробити це вже з 2 липня. У зв’язку з цим на ХАЕС розроблені заходи роботи персоналу БЩУ після відміни режиму ізоляції. Перелік заходів доволі обширний і всеохоплюючий: майже два десятки пунктів стосуються графіка роботи, комплектування штатних змін, обмеження відвідування БЩУ,  харчування та доставки на роботу й додому оперативного персоналу, його передзмінного медогляду тощо.

- Євгене Вячеславовичу, якою є зараз ситуація із реалізацією режиму підвищення потужності реакторної установки першого енергоблока до рівня 101.5% від номінальної, що мало бути зроблено після завершення ППР-2018?

- Після пуску енергоблока №1 ми впритул підійшли до того, аби нарощувати потужність. По суті, уже увійшли в програму підвищення потужності  і почали відпрацьовувати її етапи, прийняли рішення про готовність до реалізації намічених заходів,  подали відповідну заявку в Енергоатом та регіональний диспетчерський центр.  Але через обмеження на потужність, з якою працюють енергоблоки компанії, нашим планам здійснитися не судилося,  і замість нарощування потужності  довелося її знижувати. Та від своїх зобов'язань,  терміни виконання яких ще не спливли, не відправляємося.  Разом з НАЕК визначаємося, коли можемо повернутися до цієї програми,  питання з порядку денного не знімається. Тим паче, що перший енергоблок до виконання таких заходів готовий.

Ольга Сокол