У інформаційному центрі Хмельницької АЕС  розпочала роботу експозиція грошових знаків різних країн з приватної колекції кореспондента газети «Перспектива» Олександра Шустерука «Жінки у гаманці». Загалом представлено банкноти і монети, які були і є в обігу майже у трьох десятках країн світу.  Особливістю є те, що кожен із експонатів виставки має стилізоване або портретне зображення жінок.

Представленням частити колекції нашого колеги інформаційний центр електростанції започаткував виставкову діяльність, мета якої – популяризація серед відвідувачів Хмельницької АЕС знань у різних сферах науки, культури, мистецтва.

Для читачів нашого часопису ми пропонуємо розповідь Олександра Шустерука про його дослідження щодо використання жіночих образів у грошовому обігу різних країн.

ПЛАТІЖНІ ЗАСОБИ, ЯКИМИ ЗАМИЛУЄШСЯ

На що здатні жінки, знаємо з історії легендарної Клеопатри, цариці Тамари, княгині Ольги, Роксолани, цариці Катерини II, від яких залежали долі окремих людей, держав і народів. У двадцятому столітті жінки зуміли себе проявити у різних сферах науки, культури, мистецтва. Їм вдалося утвердитися навіть у політиці. Прислухатися до слів Маргарет Тетчер, Індіри Ганді, Голди Меер, Ангели Меркель змушені були «незалежні» чоловіки. Елен Джонсон-Серліф - перша жінка, яка стала президентом на Африканському континенті у Ліберії.  Були, або ж обіймають посади  Пратібха Патіль - Президент Індії,  Мері Макеліс - Президент Ірландії, Даля Грібаускайте - Президент Литви,  Тар’я Халонен - Президент Фінляндії. Президенти-жінки були в Шрі-Ланці, на Філіппінах, навіть у Нікарагуа. Ось така «експансія»... 

Потрапили жінки і на грошові знаки.

На паперових купюрах долара США нині не побачимо жодного жіночого портрета чи стилізованого образу. Але у 1861 році, коли були випущені загально федеральні долари, на п’ятидоларовій банкноті крім портрета Олександра Гамільтона зображено статую Колумбії на вершині вашингтонського капітолію. Десятидоларову банкноту прикрашала фігура жінки - алегорії мистецтва. На грошах номіналом 20 доларів іззовні по центру зображено Свободу із щитом і мечем. Такий же номінал у 1862 році мав портрет Олександра Гамільтона і зображення богині Вікторії. У XIX ст. на американських банкнотах зустрічались зображення й інших жінок, але вони ніколи не були ототожнені із реальними визначними особистостями. Натомість банкноти «окупували» чоловіки. Певна американська традиція нехтувати зображенням жінок (правда, це не скажеш про американську дійсність, де жінка введена у рекламний культ – прим. Авт.) була порушена у 2000 році, коли було випущено в обіг однодоларову монету із зображенням жінки із немовлям.

За часів Російської імперії єдиній історичній постаті жіночої статі вдалося потрапити на банкноти - цариці Катерині II. Її «прописали» на грошах номіналом «100 рублей». На п’ятисотрубльовому кредитному білеті із портретом Петра І можна побачити високохудожню композицію із використанням грацій. Художники-дизайнери всього періоду існування Радянського Союзу не мали прихильності до жіночого образу в оформленні банкнот. У композиціях центральне місце відводилось вождю світового пролетаріату Володимиру Леніну. У 1918 році власні гроші випустила Українська Народна Республіка. Тоді в обігу були гривні, карбованці. Оформлювачі вдало використали стилізований жіночий образ. Унікальною тут є банкнота номіналом «1000 карбованців». Жіночі образи із суто українським етнографічним колоритом виконані у стилі бароко. І лише за часів незалежної України на банкноті номіналом «200 гривень» почесне місце зайняла геніальна поетеса Леся Українка.

На монетах і банкнотах різних держав жінки зайняли гідне місце.  Неперевершений рекорд за англійською королевою Єлизаветою II, портрет якої представлений на паперових і металевих грошах Англії, Австралії, Белізу, Віргінських Островів, Кайма-нових Островів, Острова Святої Єлени, Гібралтару, Фолклендських (Мальвінських) островів.

Грецькі творці національної грошової системи вважали, що найкраще їх державу можуть представити образи богинь. Німці на банкнотах «100 марок» увічнили пам’ять видатної піаністки Клари Шуман.  У 1990 році в обіг Національний банк Італії ввів банкноту номіналом «1000 лір» (на фото) на якій зображено портрет відомого італійського педагога Марії Монтессорі (1870-1952). Вона була першою у країні жінкою, яка закінчила медичний факультет університету. В університетській психіатричній клініці, куди вона була призначена асистентом лікаря, стала цікавитись проблемами виховання і навчання розумово відсталих дітей. Пізніше Монтессорі керувала різними школами і коледжами, де застосовувала свої методи, що базувались на вірі у творчий потенціал дитини, викладала педагогіку в університеті.

Коли розглядати банкноти Данії, складається враження, що у цій державі вже давно запроваджений матріархат, або непоступливі чолові­ки стали справжніми джентльменами і за неписаною традицією дають дорогу прекрасним дамам. Всі данські паперові гроші прикрашені жіночими портретами, які з великим трепетом і натхненням виконав художник Енса Юля.

У сусідній з нами державі – Польщі, пам’ятають і шанують Марію Складовську-Кюрі – французького науковця польського походження. Вона стала першою жінкою, що здобула Нобелівську премію, і першим двічі лауреатом цієї нагороди. Премію з фізики вона одержала разом із чоловіком П’єром Кюрі за відкриття двох радіоактивних елементів – полонію та радію. Крім цього дослідниця написала «Трактат про радіоактивність». У 1989 році її портрет прикрасив польську банкноту номіналом 20 тисяч злотих. На реверсі грошового знака можна побачити перший польський дослідний ядерний реактор «Єва», який введено в експлуатацію у 1958 році. Зараз він не діє, ядерні дослідження проводяться на іншому реакторі «Марія», названого на честь Марії Складовської-Кюрі. До речі, відому дослідницю поляки двічі чеканили на польських монетах. Її портрет сьогодні можна побачити на сучасних банкнотах номіналом «20 злотих». Від поляків не відстала й Франція. До введення в цій країні євро, портрети Марії Складовської-Кюрі та її чоловіка П’єра були розміщені на банкноті номіналом «500 франків».

Португальцям притаманна любов до моря. Представники цього народу зробили багато географічних відкриттів. І не випадково на банкноті номіналом «1000 ескудо» намальовано міфічну русалку. На грошових знаках держав, де сповідується іслам, на зображення жінок було запроваджено табу. Але, як показує практика, не скрізь. На банкнотах Сирії можна побачити стилізований портрет однієї із правительок минувшини. Сучасні паперові гроші Киргизії прикрашено портретом унікальної жінки – Курманжан-датки. (1811-1907 рр).  Вона була політичним і військовим діячем, мала такі назви, як «Алайська цариця», « Королева Півдня», «Мати нації». Крім цього мала чин полковника Російської імператорської армії.

Цікавими є китайські гроші. На багатьох з них  можна побачити групові портрети усміхнених жінок - під час роботи чи святкової демонстрації. Правда, на банкнотах неможливо знайти портрет реальної історичної особи жіночої статі.

У використанні стилізованих жіночих образів жінок цікавими є банкноти Угорщини у період рекордної інфляції у перший рік після Другої світової війни. Тоді банкнота номіналом «1 мільярд пенго» вважалась «некупівельно­спроможною».

Для європейських держав, що стали членами Євросоюзу, наступив новий етап у традиціях оформлення паперових та металевих грошей. З 2002 року в обіг запроваджено єдину валюту - євро. Дизайн банкноти стилізований і на них ми не побачимо ні жінок, ні чоловіків. Єдиний шанс не канути в Лету жіночому образу на монетах дають євроценти. Їх аверс (зовнішній бік) стандартний для всіх держав, а ось реверс (зворотній бік) дозволено оформляти за національними особливостями. На монеті «10 центів» італійці зобразили голову Венери із знаменитої картини італійського живописця Сандро Боттічелі «Народження Венери». Всі вісім різновидів євромонет Нідерландів мають зображення теперішньої королеви Беатрикс. Французи на металевих грошах номіналом 1,2 і 5 центів помістили портрет Маріанни, а на 10, 20, 50 центах - образ жінки-посівальниці. Для жінок є ще не один шанс потрапити на банкноти чи монети у кожній країні на чотирьох континентах.

Олександр Шустерук

На знімках: заступник головного інженера по нових блоках Геннадій Самосєй знайомиться із експозицією.