Пливи, рибко, виростай швидко

На ставку-охолоджувачі Хме­ль­­ни­ць­кої АЕС здійснено один із етапів зариблення. Цьогоріч популяцію мають поповнити 40 тисяч екземплярів білого амура, 90 тисяч екземплярів ко­роп­а, 110 тисяч товстолоба бі­лого. Поповнення водних біоре­сур­сів відбувається в рамках програми розвитку рибного господарства на 2018-2022 роки та згідно із «Режимом рибогосподарської експлуатації ставка-охолоджувача Хмельницької АЕС», розробленим Інститутом рибного господарства Академії Наук України­ і погодженим із Поділь­ським державним басейновим управлінням охорони водних живих ресурсів та Державним управлінням екології та природних ресурсів у Хмельницькій області.

За словами начальника діль­ниці біомеліорації гідротехнічного цеху Олега Братенка, - наявність риби у водоймі є технологічною необхідністю, вода для охолодження теплообмінного обладнання має відповідати визначеним хімічним та фізичним характеристикам. Її оптимальний стан здатні підтримувати разом з іншими чинниками природні біомеліоратори – білий амур, товстолоб, короп тощо. Вся риба, що знаходиться у водосховищі, працює на підвищення якості води і, звичайно, безпеки діючих енерго­блоків. Забезпеченню біологічної меліорації водойми сприяє праця персоналу інкубаційного цеху, у складі якого виробничі приміщення, рибницькі ставки, садкові понтонні секції та допоміжне обладнання, необхідне для штучного розведення коропових та рослиноїдних риб (білий та строкатий товстолобики, білий амур).

За процесом зариблення водосховища  слідкували члени комісії із зариблення. Крім представників Хмельницької АЕС процес примноження рибних запасів на водосховищі контролювали працівники органів рибоохорони.