Модне, як на сьогодні, поняття «культура виробництва», напевно, виникло ще під час перебуванням людей у печерах. Після загальної трапези м’ясом мамонта, люди змушені були старанно прибирати територію. З тих пір, як мовиться, багато води втекло. Але давній почин дійшов до наших днів. Навіть виник такий напрямок життєдіяльності - професійно наводити елементарний порядок.

У цеху господарського забезпечення ХАЕС в числі перших було створено такий під­розділ, як діль­ниця з утримання приміщень та території. Тут трудяться працівники різних спеціальностей, серед яких і прибиральниці службових приміщень. Кожна відповідає за за певну територію.

У Тамари Шаповалової під пості­йною опікою перебуває територія відділу роботи з громадськістю та ЗМІ, де знаходяться інформаційний центр, телестудія, газета «Перспектива», службові приміщення. Працівники ВРГЗМІ звикли до привітної та старанної жінки, яка намагається створити гарну ауру для тамтешніх працівників, бо ж кажуть, що чистота – це не тільки запорука здоров'я, а й хороший настрій. Тамара Михайлівна до своєї роботи ставиться з великою відповідальністю. Після її чаклування миючими засобами приємно зайти у робочий кабінет. І не випадково  на адресу жінки лунає таке приємне і звичне слово «Дякуємо!».

Тамара Шаповалова народилась у селі Іванівка Славутського району. Коли підросла, то стала гарною помічницею в сім’ї. Дівчина зростала допитливою та енергійною. Інколи дивувались: як вдається Тамарі так багато встигнути? А вона примудрялась у школі відвідувати гуртки природолюбів і народних танців, спортивні секції з основами гімнастики та волейболу. Одного разу взяла участь у гімнастичній програмі, яка демонструвалась у різних сільських клубах району. Школярі дивували акробатичними номерами, вмінням будувати «живу піраміду» та виконувати «шпагат».

Без участі Тамари не обходилась організація вечорів відпочинку. Вона тут була королевою танцю. Всім запам’ятався її виступ у ролі циганки. У створенні сценічного образу допомогла бабуся Ксенія Митрофанівна, яка у своєму гардеробі знайшла оригінальну спідницю та блузу.

Після випускного балу прийшов час турбуватись і про хліб насущний. Тамара Михайлівна влаштувалась на Славутську швейну фабрику. Спочатку придивлялась до майстерності досвідчених працівниць, згодом сама перевиконувала виробничі завдання. Основною її спеціалізацією стало пошиття спецодягу, яким користувались працівники у різних сферах виробництва.

У 1984 році подружжя Шаповалових переїхало в Нетішин. Тамара знайшла роботу у відділі робітничого постачання, а її чоловік Юрій – в цеху централізованого ремонту,   згодом - у рибгоспі електростанції. Через деякий час жінці випала нагода проявити хист піклування за дітками у першому дитячому садочку.

Тамару Михайлівну рідні та знайомі знають як хорошу маму і господиню. Вона дбає, щоб у домі був затишок. Часто дивує рідних вишуканими стравами. Але головним в житті вважає виховання дітей. Її син Дмитро та донька Ольга вже торують власні життєві стежини. Вони завжди вдячні мамі за турботу та мудрі настанови.

У вільний від домашніх турбот час Тамара Михайлівна цікавиться досягненнями українських спортсменів на різних вітчизняних та міжнародних турнірах. Запекло уболівала за збірну України на Олімпійських іграх у Пекіні.

- Коли завершились основні церемонії олімпіади в Китаї, - пригадує Тамара Шаповалова,- до мого чоловіка зателефонував його двоюрідний брат Валерій Прохоров, який сьогодні є заслуженим тренером Російської Федерації. Він поділився приємною новиною про дві перемоги свого вихованця Олексія Ашапатова на Параолі­м­пійських іграх в Пекіні. Під час розмови довідався, що жителям Нетішина  також є підстави для гордості, бо землячки – фехтувальниці Ольга Жовнір та Галина Пундик – принесли для України перше командне олімпійське золото. Валерію приємно було це чути, бо виріс у Славуті, тут розпочав тренерську кар’єру.

Трапляється, що Тамарі Михайлівні не вистачає часу переглянути ту чи іншу спортивну програму, зокрема, боксерські поєдинки за участю братів Кличко. Відтак роль консультанта бере на себе чоловік Юрій. Завдяки йому дружина завжди в курсі результатів престижних турнірів.

- Почасти засмучують наші футболісти, - каже Тамара Михайлівна, - хотілося, щоб вони гідно проявили себе на Євро-2012.

Створення нормальних умов для роботи залежить не тільки від старанності працівників, які згідно із виробничими обов’язками, повинні дбати про чистоту в кабінетах, на виробничій території. Багато залежить  від  ставлення до облаштування власного робочого місця. Тамарі Шаповаловій приємно навідуватись у кабінети,  озеленені стараннями їх власників. Вона любить домашні квіти і намагається пропагувати таке захоплення. Комфорт створити просто, було би бажання.

Олександр Шустерук

Фото Валерія Валуєва