Подолаємо кризу разом

У сесійній залі міськвиконкому за участі генерального директора Хмельницької АЕС Андрія Козюри таголови нетішинської ОТГ Олександра Супрунюка відбулась зустріч із керівниками ряду підрядних підприємств, що здійснюють роботи на атомній станції, на предмет критичного стану із розрахунками за виконану роботу.

Зокрема директор «МУ-13» Віталій Васільєв у короткому слові зазначив, що до монтажних і пусконалагоджувальних організацій з боку податкових органів надходять позовні претензії через заборгованість, що утворилась внаслідок несплати з боку ДП «НАЕК Енергоатом» на загальну суму понад 478 мільйонів гривень. Під загрозою невиплата заробітної плати, невиконання заходів, передбачених Комплексною (зведеною) програмою підвищення рівня безпеки АЕС України» (КзППБ), втрата провідних фахівців та позицій передової галузі. Керівник ТОВ «Атоммонтажсервіс» Сергій Вознюк з свого боку додав, що заводи-постачальники, з якими налагоджені давні плідні контакти, в силу фінансової скрути не надають відповідне обладнання. Відтак можливий зрив строків заплановано ремонту енергоблока №2 на ХАЕС. Подібна ситуація на інших промислових майданчиках АЕС.

З свого боку директор ТОВ «Приладсистема» Михайло Бродніцький зауважив, що через несвоєчасні виплати у галузі, намітилась нездорова тенденція виїзду провідних спеціалістів за кордон. А без фахівців нормальна підготовка енергоблоків до експлуатації знаходиться під питанням. Керівник інжинірингової компанії вважає, що обладнання українського виробництва відповідає сучасним вимогам і не поступається жодним іноземним аналогам. Однак втрата замовлень, відсутність ланцюжка між заводом-виробником – налагоджувальниками та атомними станціями може призвести до втрати галузевих надбань.Кричуща ситуація  змушує звертатись напряму до посадовців високого рангу, аби ситуація не стала непоправною. Підрядники жадають від відповідальних осіб швидкої та послідовної реакції.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра висловився за підтримку кроків підрядників і переконаний, що лише спільними зусиллями можна знівелювати ситуацію. Він стурбований боргами, що накопичені «НАЕК «Енергоатом» і безпосередньо Хмельницькою АЕС перед підрядниками. Вони утворились не одномоментно, але з жовтня минулого року до сьогодні баланс стає загрозливим. 11,7 мільярдів гривень боргів через несплату з енергоринку, кредитний портфель у 29 мільярдів, 2,5 мільярдів гривень на погашення кредитів – це надзвичайний тягар для компанії. Сталось це не через погану економічну діяльність компанії, а внаслідок політики розподілу квот на виробіток електроенергії, що впроваджений у державі.

Приміром, лише знаходження одного енергоблока у так званому холодному стані  «обходиться» у 6 мільйонів гривень щомісяця. Цими днями таких енергоблоків у компанії було три. Так утворюється велика боргова яма.Голова ОТГ Олександр Супрунюк звернув увагу, що ХАЕС – бюджетоутворююче підприємство. Надходження у казну ОТГ становить понад 70 відсотків, мало не третина обласного бюджету також заслуга ХАЕС. Атомна станція дає роботу п’ятитисячному колективу, багато суміжних підприємств залежать від діяльності станції. Він закликав представників області та помічника-консультанта народного депутата від нашого округу Миколу Моцного донести відповідальним особам тривогу за стан страв.

Заступник голови Хмельницької обласної ради Валерій Лесков запевнив, що облрада відреагує на ситуацію, а Микола Моцний нагадав, що у першому читанні пройшов закон про списання боргів, накопичених до 1 липня 2019 року. Члени міжфракційного депутатського об’єднання у Раді «За розвиток атомної енергетик», членом якого є депутат Олена Копанчук, прикладуть зусилля, аби ситуація змінилась на краще.

Зрештою всі погодились підтримати Звернення, підписане керівниками пусконалагоджувальних організацій РАЕС, ХАЕС, ЮУАЕС та ЗАЕС.  

Прем’єр-міністру України Д.А.Шмигалю, в.о. міністра енергетики України О.А.Буславець, в.о.президента ДП «НАЕК «Енергоатом» П.Б.Котіну,  генеральним директорам: РАЕС - П.Я.Павлишину, ХАЕС - А.Р.Козюрі, ЮУАЕС- В.А.Лісніченку, в.о.гендиректора ЗАЕС - Ю.В.Кульбі

Звернення 

Нас, керівників монтажних та пусконалагоджувальних організацій, які багато років  працюють у атомній галузі України (РАЕС, ХАЕС, ЮУАЕС, ЗАЕС), від імені тисячного колективу до цього звернення спонукала критична ситуація, яка склалася на сьогодняшній день із заборгованістю ДП «НАЕК «Енергоатом» перед нашими підприємствами та прогнозовані наслідки, до яких може призвести ігнорування ії термінового вирішення. 

Заборгованість ДП «НАЕК «Енергоатом», яка на 01.06. 2020 р. складає понад 487 млн грн, ставить нас у дуже складне фінансове становище, не дозволяє своєчасно сплачувати заробітну плату працівникам, відповідні нарахування на неї, інші передбачені законодавством України податки та платежі, розраховуватися із кредиторами і призводить до суттєвого відтокунайбільш кваліфікованого персоналу. Також, на виконання вимог проведених тендерів, наші підприємства беруть на себе зобов`язання по закупівлі значних обсягів матеріальних ресурсів для виконання будівельно-монтажннх робіт, які плануються до реалізації на АЕС України в період проведення планово-попереджувальних ремонтів 2020 р., що вимагає відповідних фінансових ресурсів. 

Подальше затягування вирішення даних питань призведе до фактичного знищення інфраструктури наших підприємств, безповоротної втрати залишків висококваліфікованих працівників, що мають значний досвід виконання робіт на підприємствах атомної енергетики та поставить під загрозу зриву виконання програм ДП «НАЕК «Енергоатом» по підвищеннюбезпеки АЕС. 

Щодо прогнозованого розвитку ситуації у найближчому майбутньому: - заборгованість, що склалася, унеможливлює участь наших організацій у пріоритетних програмах ДП «НАЕК «Енергоатом» - через неможливість сплачувати заробітну плату та відповідні нарахування на неї, податки та платежі, неврегульованість відносин у трудових колективах, зростання соціальної напруги та відсутність обігових коштів; - неможливість розрахуватися з кредиторами, від яких залучені відповідні грошові та матеріальні ресурси, руйнування напрацьованих зв'язків, що грунтуються на довірі між нашими підприємствами та заводами-постачалъниками, відтепер унеможливлює здійснення постачання кабельної продукції, матеріалів без авансових платежів; - фінансова ситуація не дає можливості організувати роботу на проммайданчиках транспортувати та розміщувати персонал та обладнання, оплачувати проживання та витрати на відрядження; Крім того, закладання відповідних коштів в титули та плани фінансування не гарантують оплати за виконані роботи, що підтверджується досвідом та результатами попередніх років.

А подальше збільшення заборгованості остаточно призведе до несплати податків, виплат заробітної плати і поставить під загрозу факт існування наших підприємств. Виходячи із вищенаведеного, вимагаємо ліквідувати заборгованості ДП «НАЕК «Енергоатом» перед нашими підприємствами у найкоротші терміни. 

Фото Віктора Гусарова