Поезія - це завжди неповторність

Фізики і лірики здебільшого живуть поруч, доповнюючи один одного власною неповторністю. Бо ж А.Ейнштейн не випускав скрипку з рук у години роздумів і душевного  занепокоєння, професор хімії О.Бородін вільний час присвячував написанню  великих музичних форм, у тому числі опер, доктор геолого-мінералогічних наук О.Городницький став основоположником авторської пісні тощо.

У випадку, що стався на День поезії у м. Нетішин, закоренілий математик,  викладач Хмельницького національного університету Віталій Цезарович Михалевський довів, що поєднання раціонального і душевного не є чимось унікальним. Автор поетичних збірок «Я жду весну», «Крапелина вина, або Уроки української», «Місце під сонцем», «Година пік, або Твір на власну тему» та інших,  член Національної спілки письменників України, заводій і організатор багатьох культурно-мистецьких проектів органічно вклинився у канву поетичної зустрічі, що відбулась у центральний бібліотеці міста. Сюди, на свято поезії,  зійшлись поціновувачі красного слова, яких у Нетішині чимало і які об’єднались майже двадцять років тому у літературну студію «Натхнення». Голова літстудії Віктор Гусаров та секретар об’єднання Ганна Митюк скоординували виступи літераторів так, щоб кожен встиг висловити найсокровенніші свої слова у гармонійному поєднанні заходу.

Розважливого журналіста і письменника Михайла Петровича Цимбалюка,   автора семи книжок поезії, малої прози і казок колоритно змінював поет-гуморист Степан Михайлович Шкапій. Його літературні пародії  додавали настрою, змінювали серйозний стрій заходу. Атмосферу свята всіляко підтримувала Людмила Францівна Рудковська, чиє творче зростання відбулось у Нетішині при газеті «Енергобудівник». З 2007 року вона мешканка обласного центру, працівниця «Поді­льських вістей». Ще за часів праці у Нетішині видала поетичні збірки: «Уже тому, що я людина» та «Сонячний сувій», а  нещодавно спромоглась на книгу віршів  «Душа і перо». Літстудійці «Натхнення» мали можливість оцінити нинішні здобутки своєї колеги і запропонували зразки із власних надбань. До слова долучались Микола Радиця, Тетяна Ходак, Тетяна Захаревич-Любченко, Наталія Яковлева, Діана Сулима, Ганна Митюк, Микола Руцький, Віктор Гусаров. Кожен привніс у свято поезії яскраві барви, додав драйву у хід Дня поезії. На правах господині директор ЦБС Марія Омельчук зазначила, що на порозі 20-річчя студії «Натхнення» є чим пишатись літераторам Нетішина, а присутність на таких заходах шанованих гостей додає шарму, збільшує число прихильників красного слова.

Присутні намагались затримати літераторів якнайдовше, аби насолодитись спілкуванням, збагатитись гарним настроєм.

Віктор Павлов