«Поганий» i «хороший холестерин». Як дотриматись балансу?

У даний час поняття «холестерин» дуже міцно увійшло у наше життя. Про нього розповідають лікарі, говорять по телебаченню, лякають рекламісти від аптечного бізнесу, роблячи його мало не головним ворогом людського організму. Що ж насправді стоїть за цим поняттям?  Холестерин – органічна сполука, близько­ 80 відсотків якого виробляється самим організмом, а 20 відсотків приходить в організм з їжею тваринного походження­. Взагалі-то холестерин не може бути ні «поганим», ні «хорошим». Це надзвичайно важливий компонент життєдіяльності організму. Гормони, у тому числі статеві, нервова і мозкова тканина, клітинні мембрани, виробництво жовчних­ кислот – скрізь він необхідний. Кожна клітина живого організму складається з подвійного шару холестеринових молекул. Тобто міцність нервів, краса, інтелект, імунітет, травлення, розмноження, та й життя в цілому залежить від присутності і правильного обміну холестерину. Його дефі­цит веде до важких розладів. Холестерин абсолютно не здатний до розчинення у воді. Тому в організмі людини він циркулює в складі комплексних сполук з білками, які дозволять йому включатися до складу клітинних мембран і в обмін речовин в печінці. Визначити такі сполуки допоможе біохімічний аналіз крові, в якому досліджують такі показники:

загальний холестерин. Абсолютно безпечний показник для практично здорової людини, що не має ознак ожиріння та захворювань серцево-судинної системи, становить не більше 5,2 ммоль/л;

тригліцериди – складні жири у вигляді сполук з ефірів, гліцерину, жирних кислот і холестерину, рекомендована величина  < 1,77 ммоль/л;

ліпопротеїни низької щільності – в-холестерин (ЛПНЩ<3,0ммоль). Після синтезу в печінці вони відповідають за транспортування холестерину до клітин. Він відіграє ключову роль у розвитку атеросклерозу – формування холестеринових бляшок у кровоносних судинах, яке в кінцевому підсумку може призвести до важких захворювань серцево-судинної системи;

ліпопротеїни високої щільності – Ь-холестерин (ЛВНЩ>1,0ммол/л). ЛПНЩ відповідають за транспорт відпрацьованого або зайвого холестерину з клітин і крові в печінку, де відбувається його руйнування з утворенням різних сполук, що включаються в інші види обміну речовин;

індекс атерогенності (коефіцієнт атерогенності КА) – показник, що характеризує співвід­ношення атерогенних («шкід­ли­вих», що осідають в стінках судин) і антиатерогенних фракцій ліпідів. Його норма не перевищує 3,5. В іншому випадку, навіть незначне підвищення рівня загального холестерину має розці­ню­ватися як небезпечне!

* У хворих на ІХС, атеросклерозом периферичних і сонних артерій, а також цукровий діабет рівні загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів низької щільності повинні бути нижчі 4,5 ммоль/л та 2,6 ммоль/л відповідно.

Як правильно здати біохімічний аналіз крові

За добу до взяття крові необхідно виключити прийом алкоголю, за 1 годину – паління. Взяття крові необхідно проводити натщесерце в ранкові години. Між останнім прийомом їжі і взяттям крові повинно пройти не менше 12 годин. Сік, чай, кава не допускаються. Необхідно виключити підвищені психоемоційні і фізичні навантаження напередодні.

Підтримання рівня холестерину в крові в нормі та своєчасне зниження рівня холестерину дуже важливе для здоров’я: таким чином можна запобігти атеросклерозу і знизити ризик розвитку важких захворювань серцево-судинної системи (у тому числі інфаркту та інсульту)­.

Знизити рівень холестерину допомагають не тільки ліки, але і деякі зміни в способі життя – ті способи, якими людина може скористатися самостійно:

  • · правильне харчування: чим менше вміст жирів і чим більше вміст клітковини в раціоні, тим імовірніше зниження рівня холестерину. Відмова від шкідливих транс-жирів і насичених жи­рів, «перехід» на багаті клітковиною овочі та цільнозернові продукти може значно поліпшити здоров’я серцево-судинної системи.
  • · риба і риб’ячий жир: жирні кислоти омега-3, які містяться в риб’ячому жирі і м’ясі жирної риби – чудовий помічник у боротьбі з холестерином, що підтверджують і численні медичні дослі­дження. Щоб знизити рівень холестерину, достатньо двічі на тиждень вживати в їжу жирну рибу (але не солену і не копчену). Дослідження показали, що така кіль­кість жирних кислот в раціоні допомагає знизити ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи, спровокованих підвищеним рівнем холестерину в крові, мінімум на тридцять п’ять відсотків.
  • · відмова від куріння: своєчасна відмова від нікотину в будь-якій формі – запорука здоров’я серцево-судинної системи. При найменшому ризику розвитку важких хвороб серця лікарі обов’язково рекомендують пацієнтові кинути палити.
  • · фізична активність: рухливий спосіб життя допомагає не тільки знизити рівень холестерину, але і, за рахунок підтримки маси тіла в нормі, підтримувати рівень холестерину в нормі постійно. Не можна забувати про те, що надлишкова маса тіла, ожиріння – один з основних чинників ризику, що провокують підвищення рівня холестерину.

Ці прості поради допоможуть підтримувати баланс холестерину в нормі, а значить не мати проблем з судинами і серцем. Бережіть себе!

Євгенія Фаб’янчук,

начальник відділу охорони здоров’я ХАЕС