Покликанi забезпечувати надiйну експлуатацiю

Усе, що створено руками людини, має свій ресурс. Це можуть бути місяці, роки, століття…У роботі діючих АЕС не прийнято покладатися на природні процеси. Тут під контролем когорти спеціалістів перебуває кожен етап експлуатаційних процесів, забезпечується потреба у підтримані працездатного стану систем, механізмів, пристроїв. Результат досягається за рахунок проведення ремонтних кампаній. Не випадково у період спорудження, а згодом із введенням у експлуатацію нових енергоблоків на АЕС велика увага приділялась створенню ремонтних підрозділів.

Цим шляхом йшов і колектив Хмельницької АЕС. Ще перед пуском першого енергоблока  тут була велика потреба у висококваліфікованих працівниках. Штат експлуатаційників і ремонтників укомплектовувався в основному за рахунок спеціалістів, які вже мали досвід роботи на інших електростанціях. Тридцять п’ять років тому саме з фахівців, що мають досвід, формувався штат цеху централізованого ремонту. Його створення було вимогою часу, бо всі розуміли, що після пуску доведеться проводити ремонтну кампанію, від якої залежатиме «боєздатність» всіх систем та обладнання. Для того, щоб підтримувалась кваліфікація і була ширша обізнаність про особливості компоновки енергоблока, працівники новоствореного підрозділу залучались до пусконалагоджувальних робіт на першому енергоблоці.

Ветерани ремонтної справи Хмельницької АЕС добре знають історію свого підрозділу, яка почалася у далекому 1984 році, коли у реакторному відділенні першого енергоблока були виготовлені фундаменти під обладнання та розпочато монтаж шахти реактора, коли перші тонни арматури вкладено у фундамент другого енергоблока та прокладені естакади технічних трубопроводів.

Це був період народження Хмельницької АЕС, період найперших і найвагоміших перемог, період справді натхненої та плідної праці багатотисячного колективу будівельників, монтажників, налагоджувальників.

Саме в цей період створений цех централізованого ремонту (ЦЦР), який з часом отримав назву - енергоремонтний підрозділ.

Колектив ЦЦР залучався до пусконалагоджувальних робіт при введенні змонтованого обладнання у безпечну експлуатацію, здійснював завантаження ядерного палива та першої касети в активну зону реактора блоку №1, а 17 квітня 1988 року розпочав перший планово попереджувальний ремонт блока №1.

Першим керівником цеху централізованого ремонту було призначено Сергія Кулькова, згодом його змінив Валерій Авраменко, який разом із колективом пройшов п’ятирічну «дистанцію». Аналогічні керівні функції випало у подальшому виконувати Анатолію Покутньому, Сергію Болотному, Валерію Лисенку. Через двадцять років після створення цеху централізованого ремонту на Хмельницькій АЕС відбулась реорганізація, під час якої на його базі було утворено енергоремонтний підрозділ, що об’єднав цехи, дільниці, служби електростанції,  задіяні у проведенні ремонтних кампаній. На тому етапі керівництво енергоремонтним підприємством було довірено Михайлу Ковальчуку, а згодом – Володимиру Харченку.

Трудова біографія Володимира Харченка, уродженця села Травлин Шепетівського району, на ХАЕС розпочалась у період інтенсивного проведення пусконалагоджувальних робіт на першому енергоблоці. У 1985 році на ХАЕС готувались до монтажу турбогенератора, виготовленого Ленінградським металічним заводом. Від виробника надійшла пропозиція направити на стендові випробування турбіни представників від ВП ХАЕС. У Ленінград було відряджено групу у складі чотирьох чоловік. Її очолив начальник дільниці цеху централізованого ремонту Степан Приходченко. Серед  представників станції був і Володимир Харченко.

Коли на ХАЕС розпочався монтаж турбоагрегату, працівники цеху централізованого ремонту залучались до проведення контролю за основними роботами а також для допомоги підрядним організаціям. Це допомагало досконаліше вивчити принцип роботи турбінного обладнання, яке згодом, після пуску, доведеться виводити у плановий ремонт. Під час пуско­налаго­джу­вальних робіт Володимир Харченко зі своїми колегами займався післямонтажною ревізією обладнання ТЦ, контролем збирання елементів корпусів конденсаторів та монтажем їх трубок, монтажем турбін і їх допоміжних систем, обладнання систем кондиціонування в реакторному відділенні, тощо. Монтажні операції тривали не один місяць. У той період Володимир Харченко не знехтував порадою колег продовжити навчання. Знання, набуті у Київському енергетичному технікумі, стали у пригоді молодому спеціалісту. Він швидко із слюсаря третього розряду підвищився до п’ятого. Володимиру Миколайовичу стали довіряти складні ремонтні роботи на допоміжних системах турбіни. З часом переведено на посаду майстра дільниці з ремонту турбоустановок та їх систем блока №2, а згодом начальником цієї ж дільниці цеху централізованого ремонту. Після реорганізації ремонтних служб, біля 10 років очолював цех з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного відділення ЕРП. Тепер він відповідає за всю діяльність енергоремонтного підрозділу ВП ХАЕС.

За досягнення у праці та з нагоди пуску енергоблока №2 у 2004 році був відзначений нагрудним знаком ДП «НАЕК «Енергоатом» «Відмінник атомної енергетики»  та знаком «Почесний працівник ВП ХАЕС». У 2010 році з нагоди Дня енергетика за сумлінну працю отримав нагрудний знак «Почесний працівник атомної енергетики». За добросовісне виконання трудових обов’язків у квітні 2013 році був нагороджений Нагрудним знаком «Заслужений працівник атомної енергетики» ДП «НАЕК «Енергоатом».

На сьогодні у енергоремонтному підприємстві діє шість цехів, три відділи, три служби, дві відокремлені дільниці та ремонтно будівельний підрозділ. У налагодженні виробничого процесу Володимиру Харченку допомагають головний інженер Олександр Нікітчук, заступник начальника по роботі із персоналом Дмитро Міщенко, заступники головного інженера ЕРП  Олександр Омельчук, Сергій Ламах та начальник РБУ ЕРП В. Кандабаєв.

Численним успіхам колективу енергоремонтного підрозділу сприяє робота керівників різного рангу, які безпосередньо опікуються діяльністю цехів та служб. Гарно відгукуються про організаторські здібності начальника цеху з ремонту тепломеханічного устаткування хімічного цеху Віктора Веселова, керівника цеху з ремонту і технічного обслуговування вентиляційних систем і кондиціювання Івана Коберника, очільника цеху з ремонтного обслуговування та експлуатації вантажопіднімаючих механізмів Олександра Коробейніка, начальників оперативно-ремонтної служби Василя Смішка, служби зварювання Сергія Іванова, служби спеціальних і монтажних робіт Миколу Радюка, служби з ремонту загальностанційних об’єктів Олега Висоцького, керівника дільниці теплоізоляції Ігоря Рокицького та інших. У підпорядкованих їм колективах трудиться когорта справжніх знавців своєї справи, які охоче передають свій виробничий досвід молодим спеціалістам.

Під опікою тепломеханічне обладнання

Жодна ремонтна кампанія не обходиться без участі працівників цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху, до якого належать дільниці: з ремонту та технічного обслуговування турбоустановок; з ремонту і технічного обслуговування резервно-дизельних електростанцій;  з ремонту та технічного обслуговування трубопроводів та посудин;  з ремонту насосного обладнання турбінного відділення. Зараз цехом керує Роман Мельник.

Атмосфера, яка панує у машзалах першого та другого енергоблоків Хмельницької АЕС під час ремонтних кампаній, для багатьох здається незвичною. На барабанні перетинки не давить шум,  традиці­йно поєднаний із вібрацією великого арсеналу турбінного обладнання, особливо турбоагрегата К-1000-60/3000. Щоб турбоагрегат був готовий до експлуатації, потрібні зусилля не одного десятка фахівці. Їх роботу координують начальники діль­ниць, майстри енергоремонтного підрозділу, для яких частим місцем тимчасової дислокації служить штаб ремонту, звідки турбоагрегат видно як на долоні.

У так званому «штабі» ремонту в машзалі зазвичай і можна застати начальника цеху по ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу Романа Мельника. Він відповідає за великий обсяг робіт, які проводять його підлеглі з трьох діль¬ниць. Ці роботи  умовно можна розділити на кілька циклів: підготовка до чергового ремонту, його проведення, а потім знову підготовка до ремонтної кампанії вже на іншому енергоблоці. Ремонт  обладнання проходять поетапно.  Спеціалісти цеху ремонтують циліндри високого та низького тиску, підшипники, проводять інші важливі операції. Багато уваги приділяється усуненню можливих дефектів. Кожен працівник  розуміє відповідальність, яка лежить на колективі. Тут не повинно бути індивідуалістів, успішні ремонти – робота дружньої команди ремонтників.

Для працездатності реактора

Відповідальність ремонтного персоналу за своєчасне лагодження тепломеханічного устаткування реакторного цеху не просто велика - глобальна. Ці роботи проходять під безпосереднім контролем начальника цеху Ігоря Причти. Він пригадує, як Хмельницьку АЕС відвідала делегація представників Корпорації з ядерної енергетики Китайської Народної Республіки «Цзянсу». Метою  візиту було перейняття досвіду наших спеціалістів у проведенні монтажу та демонтажу блока захисних труб без заповнення басейну мокрого перевантаження водноборним розчином.  На нашій станції ця технологія запроваджена 1990 року. Як довела практика, від цієї технології є значний економічний ефект, який характеризується економією часу та обмежує залучення додаткових трудових ресурсів. На діючих  китайських енергоблоках корпорації під час планово-попереджувальних ремонтів монтаж та демонтаж блока захисних труб  здійснюється під водою. Під час відвідин Хмельницької АЕС китайські спеціалісти  цікавились  досвідом працівників цеху з ремонту тепломеханічного устаткування реакторного відділення у проведенні означених операцій.

Щоб ремонти були вчасними

Будь-яка ремонтна кампанія на Хмельницькій АЕС неможлива без участі колективу дільниці підготовки комплектації виробництва, якою опікується Петро Алексюк.  Всі товарно-матеріальні цінності, які надходять на ХАЕС, проходять вхідний контроль. Інформація про їх наявність передається керівництву основних цехів. Поповнення складів здійснюється на основі річної заявки. До складу дільниці входять три групи, працівники яких займаються обліком і збереженням товарно-матеріальних цінностей, комплектацією та забезпеченням виробництва.  Дільниця підготовки комплектації виробництва - єдиний підрозділ на електростанції, що має у наявності автонавантажувачі. У постійній експлуатації перебувають чотири з них. Під час ремонтних кампаній слюсарям, які їх обслуговують, доводиться працювати у три зміни. В основному вони займаються доставкою на ревізію демонтованого обладнання, постачають в цехи запасні деталі. Під час ремонту трапляється, що для транспортування великогабаритного оснащення керівництво дільниці замовляє у станційних залізничників спеціальну платформу.

За запасними деталями до тепломеханічного цеху

Виробничий тил електростанції забезпечує ще один підрозділ – ремонтно-механічний цех. Тут трудяться представники різних професій – токарі, верстатники, слюсарі, інженерно-технічний персонал. Вони займаються організацією процесів та виготовленням запасних деталей для складних пристроїв та систем, від надійної роботи яких залежить стабільна робота енергоблоків. Особлива відповідальність -  участь у ремонтних кампаніях, коли доводиться виконувати численні замовлення ремонтних служб. В середньому за один планово-попереджувальний ремонт їх доводиться виконувати більше тисячі. У вирішені важливих виробничих завдань начальнику цеху Миколі Караушу допомагають  інженери-технологи, майстри. У колективі ремонтно-механічного цеху багато професіоналів, які спроможні виконувати складні та відповідальні завдання.

Будують і ремонтують

У складі енергоремонтного підприємства діє ремонтно-будівельне управління. Його працівники забезпечують планування та підготовку робіт з поточного та капі­тального ремонтів і реконструкції будівель та споруд; здійснюють контроль за забезпеченням дільниць і робочих місць оперативними та іншими журналами, інструкціями, технологічними картами, схемами, плакатами, попереджувальними знаками з охорони праці; виконують ремонтно-будівельні, оздоблювальні роботи, реконструкцію будівель і споруд, антикорозійне покриття обладнання, встановлюють і розбирають риштування, як для здійснення робіт РБУ, так і для підрядних організацій, проводять піскоструйну очистку і антикорозійний захист внутрішніх поверхонь закритих посудин. Великий обсяг робіт проводиться на таких об’єктах, як реакторне і турбінне відділення блоків № 1,2; спецкорпус; очисні споруди «брудної зони»; пуско-резервна котельня; фільтрувальний зал хімводоочищення ОДК;  ВРП 330/750 кВт; ММДХ, ОГК, естакади технологічних трубопроводів тощо. 

Працівники дільниці №3  виконують ремонтно-будівельні, оздоблювальні роботи на об’єктах НСДВ, НСПОП, НСФВ, НСОВ, бризкальних басейнів, рибного і комунального господарств, транспортного цеху, ЦГЗ, а також здійснюють роботи з реконструкції і капітального будівництва. В складі ремонтно-будівельного управління планово-економічне бюро, виробниче бюро, будівельна лабораторія. Роботу будівельників координує Володимир Кандабаєв, якого можна по праву назвати свідком становлення енергетичного об’єкта та міста енергетиків.

Цьогоріч працівники ремонтно-будівельного управління були причетні до виконання ремонту у приміщенні колишньої міської аптеки, де зараз розміщено лабораторію відділу охорони навколишнього середовища. Зараз закінчується  реконструкція Сервісного центру комунального господарства. Протягом останніх дев’яти місяців відремонтовано 950 квадратних метрів асфальтового покриття на дорозі №1 та інших дорогах, закріплених за РБУ. Крім цього, пофарбовано 13500 квадратних метрів металевих та залізобетонних конструкцій.

У загальну скарбничку ХАЕС

Серед пріоритетних завдань ЕРП є забезпечення довгострокової надійної і безпечної експлуатації устаткування та виробничих будівель і споруд.

Для його вирішення колектив ЕРП виконує комплекс організаці­йних і технічних заходів та робіт, які проводяться з визначеною періодичністю і послідовністю та спрямовані на збереження і якісне відновлення працездатності тепломеханічного обладнання на ВП ХАЕС, забезпечення належного стану будівель і споруд та надійної і економічної їх експлуатації при оптимальних трудових і матеріальних витратах.

ЕРП виконує усі види ремонту основного і допоміжного обладнання, всі транспортно-технологічні операції з ядерним паливом, а також бере участь у виконанні об’є­мних і унікальних робіт із заміни та реконструкції обладнання.

За час експлуатації Хмельницької АЕС при проведенні ремонтних компаній силами ЕРП були виконано 40 перезавантажень ядерного палива на енергоблоках №1, 2 (на енергоблоці №1 - 28 разів, на енергоблоці №2 – 12 разів).

У поточному році перед ВП ХАЕС стоїть стратегічне завдання – виконання робіт з продовження терміну експлуатації енергоблока №1. Це напружена і складна робота, одним із основних виконавців якої є ЕРП.

До здобутків ремонтників ЕРП можна віднести той факт, що останніми роками спостерігається стійка тенденція до зниження кількості порушень станційного рівня на енергоблоках №1, 2. Так, починаючи з 2007 року до теперішнього часу в роботі обладнання енергоблоків №1, 2 ВП ХАЕС відсутні порушення, що впливають на безпеку.

Зусилля та наполегливість працівників ЕРП у процесі забезпечення виконання планових завдань і підвищення функціонування підприємства, сумлінна праця, добросовісне виконання трудових обов’язків не залишилися не поміченими. Значна кількість працівників з-поміж тисячного колективу ЕРП відзначена державними та відомчими нагородами.

Не ремонтом єдиним

У приймальні начальника енергоремонтного підприємства важко не звернути увагу  на кубки, медалі, вимпели, дипломи та грамоти, що розмі­стились на поличках. Це багаторічні спортивні досягнення персоналу.

Колектив енергоремонтного підрозділу неодноразово визнавався переможцем у станційній Спартакіаді та ставав на інші сходинки п’єдесталу спортивної слави. У традиційному пробігові від ХАЕС до фінішної стрічки на стадіоні «Енергетик» наймасовішою є команда ЕРПу. В колективі ряд діючих спортсменів, що захищають славу підрозділу на республіканських і світових спортивних форумах. Зокрема майстер спорту з самбо слюсар Олександр Брус захищає кольори не лише підрозділу, а й Хмельницької області.

Серед спортивних досягнень начальника дільниці Олександра Веремійчука – підкорення найвищих точок Кавказу, Паміру. Він брав участь у складних гірських сходженнях і цьому навчає підростаюче покоління.

А ще були велопробіг, сходження на гірських вершини тощо.

У велопробігу «З Україною в серці», присвяченому 20-річчю ДП «НАЕК «Енергоатом», у вересні 2016 року Хмельницьку АЕС представляв покрівельник ЕРП Василь Кочегаров.

Багато жителів Нетішина чекає нових розповідей про поїздки начальника дільниці з підготовки та комплектації виробництва Петра Алексюка. Він відвідує святі місця у різних країнах світу. За кілька останніх років оглядав святині Ізраїлю, Китаю, де став свідком сходження Благодатного Вогню і тренувань монахів у легендарному монастирі Шаулінь.

Працівники підрозділу беруть активну участь у культурно-масових заходах, різноманітних конкурсах (професійної майстерності, наукових доповідей, рефератів, плакатів тощо), навчаються, виховують дітей і мріють, здійснюють подорожі, досягають різних життєвих вершин. Майже два роки за сприянням ЗНРП ЕРП Д. Міщенка колектив ЕРП активно займається волонтерською та благодійницькою діяльністю.

І 35-літній ювілей лише фактор, щоб сказати про них добре слово.

Олександр Шустерук