Покликання – творити

Вона мала стати митцем за обставинами, адже народилась напередодні Дня художника. Побачивши світ 60 років тому, Олена Балагуріна все життя несе у свідомості і власній творчості закоханість у природу, любов до оточуючих. Місцевий інститут у теперішньому Дніпрі був колискою­ її професійних знань. Торувати самостій­ний творчий шлях почал­а на Хмельниччині. Саме Хмельницька АЕС дала прихисток архітектору за освітою. Олена Ва­силівна Балагуріна художник електроцеху за посадою і художник за покли­канням.

­Тут свої вимоги до естетики. Художниця чесно та  старанно виконує покладені на неї обов’яз­ки, намагаючись внести новизну не лише у свою діяльність. Вона стала автором кількох знаків  символіки Хмель­ницької АЕС, лауреатом премії за створення логотипу компанії «Енерго­атом». За її ескізами  упорядко­вано  територію перед адмінбудинком АЕС. У 1997 році чотири роботи майстрині «побач­или» добру частину Європи – Кельн, Берлін, Париж, Москву, Київ – під час  міжнародної пересувної виставки картин праців­ників атомних станцій, що мала назву «Мистецтво наводить мости». Того ж року Олена Васи­лівна була премійована як учасник конкурсу на створення логотип­у компанії «Енергоатом». Була активною учасницею виставки, присвяченої 10-річ­чю Укра­їнського ядерного товариства. Нагоро­джена премією за участь у конкурсі на створення символіки ХАЕС до 15-річчя блока №1.

Десять років тому відбулась перша персональна виставка майстрині, її картини запам’яталися і припали до душі поціновувачам. Згодом Олена Василівна презентувала власні твори не раз. Палітрою любові малює художниця. Здебі­льшого це квіти – бузки і маки, азалія і чорно­бривці, розкішні іриси. Вона знаходить відповідні фарби і відтінки, аби надати букетам «аромату», вишуканості.

Не забуває художниця і фахові надбання, відо­браж­уючи архітектурні споруди, пейзажі із будинками, церкви. Тепло, спокій, доброзичливість випромінюють її роботи. Пригадую, під час подорожі у Карпати Олена Василівна прихопила із собою етюдник, поки туристи топтали стежки, залюбки робила замальовки. І вони згодом втілились у кілька полотен з карпатської тематики.

В родині художниці є послідовники. Нікіта Борцов разом з товаришем розписували вітрини інформцентру ХАЕС, Ірина Борцова – багаторазовий переможець конкурсу «Атомна енергетика і ми». Їх життя також помережене творчістю.

Олена Балагуріна залишається бере­гинею дому і сім’ї, вміло поєднуючи функції турботливої дружини і мами з покликанням душі, яка не знає втоми і перепочинку­. Роки не зменшують потягу до прекрасного. Вона має творчі і життєві плани, і вони обов’язково збудуться.

Віктор Гусаров

На знімку:О.Балагуріна (третя справа) з митцями міста під час презентації виставки.

Фото з архіву