Покращення навчання очима молодих

У навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС відбувся захист наукових робіт молодих працівників. Участь у ньому взяли чотирнадцять працівників віком до 35 років з таких підрозділів, як цех теплової автоматики та вимірювань, навчально-тренувальний центр, відділи ядерної безпеки та контролю металу, енергоремонтний підрозділ.

Конкурсанти змагались за перемогу у  виробничій та соціальній секціях. За перебігом подій активно спостерігало журі, яке очолив заступник головного інженера з підготовки персоналу - начальник навчально-тренувального центру Володимир Ісупов. Журі й визначило кращих молодих науковців. Перше місце у виробничій тематиці посіла працівниця навчально-тренувального центру Анна Кучмій, яка представила роботу із вдосконалення підготовки персоналу АЕС з використанням панорамних 3D турів у процесі навчання. Автором кращої доповіді соціального напрямку визнано слюсаря енергоремонтного підрозділу Віктора Гераскевича з роботою «Практична підготовка молоді в атомній енергетиці».

Автор цих рядків поспілкувався із переможцями. Зокрема співрозмовницею стала інженер відділу технічного обслуговування та ремонту технічних засобів навчання лабораторії супроводу програмного та інформаційного забезпечення навчально-тренувального центру Анна Кучмій.

- Анно Вікторівно, практично  ви лише починаєте торувати шлях у такому відповідальному напрямку, як підготовка персоналу нашої електростанції. Що надихнуло вас до наукового підходу в оцінці та запровадженні сучасних технологій у навчальному процесі?

- Після закінчення вишу у навчально-тренувальному центрі я працюю лише два роки. Намагаюсь вдосконалювати власний професійний рівень, бо ж кожен працівник навчально-тренувального центру усвідомлює свою причетність до забезпечення безпеки діючих енергоблоків. Це вдається реалізувати за рахунок підтримки та підвищення кваліфікації персоналу, забезпечення необхідного рівня його компетентності, формування прихильності принципам культури безпеки. Існуюча система підготовки персоналу АЕС полягає у системному підході до навчання і охоплює всі напрямки підготовки. Однак, проведення практичної підготовки оперативного персоналу початкового рівня, а саме, обхідників турбінного відділення, операторів реакторного відділення, чергових слюсарів електроцеху, цеху теплової автоматики та вимірювань тощо, в основному базується на стажуванні на робочому місці. Часто специфіка розміщення обладнання не дозволяє в період стажування і навчання фізично дістатися до устаткування, яке потребує обслуговування. Саме з цих причин для вдосконалення методів практичної підготовки оперативного персоналу пропонується використовувати в процесі навчання панорамні 3D тури. Вже створено панорамний 3D тур маршруту №1 обходів і оглядів устаткування цеху теплової автоматики та вимірювань, який буде включений у навчальні заняття для оперативного персоналу. Також планується створити віртуальні тури для інших маршрутів обходів і оглядів устаткування в рамках занять з радіаційної безпеки «Ідеологія ALARA. Вимоги щодо організації та безпечного ведення робіт в зонах іонізуючих випромінювань, з радіоактивними речовинами і роботи з дозиметрами».

- Відтак доречна народна мудрість: «Краще раз побачити, ніж сто разів почути».

- Саме так. Науковцями вже давно доведено, що найкраще запам’ятовується інформація, яка сприймається зоровими аналізаторами. Переконана, що саме підготовка персоналу АЕС з використанням панорамних 3D турів у процесі навчання допоможе суттєво покращити рівень підготовки персоналу.

На Хмельницькій АЕС важко розподілити обладнання на основне і другорядне. Якщо із годинника видалити хоча б один механізм, він не буде відповідати своєму призначенню. Так і у системах електро­станції. Про велику відповідальність ремонтного персоналу за своєчасне лаго­дження тепломеханічного устаткування реакторного цеху тепер має уявлення і молодий слюсар цього підрозділу Віктор Гера­скевич. Він після закінчення Одеського полі­теху на Хмельницькій АЕС трудиться лише кілька місяців, пройшов відпові­дну підготовку у навчально-тренувальному центрі. Саме вона надихнула його на участь у конкурсі наукових робіт. Слюсар з ремонту реакторно-турбінного устаткування 3 розряду комплексної дільниці з палива та реактора цеху з ремонту тепломеханічного устаткування реакторного відділення енергоремонтного підрозді­лу  вирішив розповісти про своє бачення щодо підготовки персоналу у дослідженні «Практична підготовка молоді в атомній енергетиці».

Згідно із посадовою інструкцією Віктор Гераскевич має право виконувати розбирання, ремонт та складання нескладних вузлів і механізмів реакторно-турбінного устаткування, вантажопідйомних машин і механізмів, тепловиді­льних елементів, тощо. Крім цього він може здійснювати підготовку та встановлення під вальцювання стальних і латунних труб, розмічання та виготовлення прокладок складної конфігурації, підготовчі роботи для дефектоскопії зварних з'єднань, паяння оловом, міддю, срібним припоєм. Також може проводити ремонт та налагодження ручного та пневматичного інструменту, виконувати такелажні роботи з переміщення, складання, розбирання, установлення деталей та вузлів за допомогою простих засобів механізації, передавання на захоронення відпрацьованих деталей і радіоактивних відходів. Набуті під час навчання знання Віктор Гераскевич застосує під час участі у першій в його виробничій біографії ремонтній кампанії.

У конкурсі наукових робіт хороші знання дослі­джуваної теми продемонстрували й інші учасники. Призовими місцями відзначені Надія Яців, Павло Бізюк,  Тетяна Ткачук, Віталіна Данилюк.

Результатами конкурсу задоволений і один із його організаторів голова Організації молоді первинної профспілкової організації Хмельницької АЕС Леонід Волков. За його словами, молоді працівники вже вкотре демонструють відповідний інтелектуальний потенціал та здатність знаходити оптимальні рішення під час вирішення виробничих проблем. Їх напрацювання та розробки допоможуть фахівцям навчально-тренувального центру покращити методологію підготовки персоналу. Для цього буде створена  база наукових робіт, яка дозволить вдосконалити та розширити тематику доповідей, найактуальніші з яких використовуватимуться для вдосконалення робочих процесів.

Переможцям конкурсу наукових доповідей буде надано право захищати честь Хмельницької АЕС під час захисту тематичних досліджень серед представників вітчизняних АЕС.

Олександр Шустерук

Фото автора