Поруч із «бунтівним атомом»

Два десятиліття тому на Хмельницькій АЕС оприлюднено довідковий буклет про працівників електростанції, які брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Серед  160 імен є  згадка про Йосипа Сідлецького. Цьогоріч з посади заступника начальника цеху вентиляції та кондиціювання він пішов на заслужений відпочинок.

Днями Йосип Казимирович взяв участь у заходах Нетішинського міського краєзнавчого музею з нагоди Дня пам’яті ліквідаторів Чорнобильської катастрофи і поділився спогадами.На час  аварії на Чорнобильській АЕС Йосип Сідлецький працював на ХАЕС у складі дільниці налагодження і випробовування систем  вентиляції спеціалізованого управління.

- Важко було уявити масштаби трагедії, яка трапилась на українському Поліссі, - пригадує Йосип Казимирович, - засоби масової інформації давали скупу інформацію. Проте спеціалісти атомної електростанції певною мірою могли уявити наслідки «бунту мирного атома». Почали формуватись вахтові бригади для ліквідації аварії, у тому числі і на Хмельницькій АЕС. Я потрапив на ЧАЕС, коли наближалась перша річниця аварії. Організовував продування зворотним повітряним потоком систем витяжної спецвентиляції. Для цього використовувались три вентилятори високого тиску. На кожній вентиляційній системі вмонтовувались спеціальні фільтри, за допомогою яких вловлювались залишки радіоактивного пилу. Після використання фільтри збирались у визначеному місці. До виконання основних робіт залучались військові. Пригадую, коли тривала заміна фільтрів, один солдат із цікавістю почав їх розбирати. Така безпечність могла коштувати юнакові втрати здоров’я, адже матеріал мав ради активність біля 12 рентген на годину. Ми вчасно це помітили.

- Якими засобами індивідуального захисту ви користувались?- Вони в основному були простими – лише респіратори. З ними я ознайомився ще раніше, бо строкову військову службу проходив хіміком-дозиметристом. На території ЧАЕС ми дозиметром користувались постійно. Доводилось працювати більше восьми годин на добу. Протягом цього часу всі, хто перебував у радіоактивно забрудненій зоні, двічі проходили дезактивацію. Був свідком масової безпечності ліквідаторів щодо використання засобів індивідуального захисту. Більшість людей не усвідомлювала згубної дії радіації. Запам’ятався такий епізод. На честь державного свята двоє ліквідаторів піднялися на один із чорнобильських енергоблоків і розгорнули там великий червоний прапор., За моїми даними ті люди не дожили до наших днів. Взагалі ліквідація наслідків аварії для багатьох не пройшла безслідно: хронічні хвороби, інвалідність…До побаченого на місці аварії звикнути неможливо. Закладалась думка, що  знаходишся на знімальному майданчику якогось фантастичного фільму. Хотілось мерщій додому, бо там чекали на мене. Бажалось сімейного затишку.

Йосип Сідлецький у енергетиці з 1982 року. На Хмельницькій АЕС починав  з роботи у новоствореному цеху вентиляції та кондиціювання. Під опі­кою очолюваної ним дільниці знаходиться велика кількість обладнання, що зосереджене на різних ділянках діючих енергоблоків та територіях із допоміжним обладнанням. Згодом обійняв посаду заступника начальника цеху. Спеці­алісти підрозділу мають низку завдань і обов’язків,  пов’язаних із забезпеченням реалізації комплексу органі­заційних і технічних заходів при експлуата­ції тепломеханічного обладнання і фільтрувальних систем очищення повітря, забезпечення температурних, санітарно-гігієнічних па­ра­­метрів в усіх виробничих, технологічних приміщеннях, а також на допоміжних об’єктах промислового майданчика ХАЕС. Зараз забезпеченням оптимальної роботи великого господарства цеху вентиляції та кондиціювання займаються молодші колеги Йосипа Казимировича, яким він передав свій цінний виробничий досвід.

Олександр Шустерук