Посол Канади в Україні Роман Ващук ознайомився з роботою ХАЕС

Візиту посла Канади на Хмельницьку АЕС передувала важлива подія в місті атомників – відкриття інноваційного центру, фінансування якого здійснено за сприяння канадського фонду міс­це­вих ініціатив. Нетішинський інноваційний центр Hub – це вільний простір для проведення різноманітних заходів, спілкування та відпочинку.

Перебування Посла в Нетішині стало приводом для зустрічі з керівництвом най­більшого в області підприємства – Хмельницької АЕС.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко поінформував гостя про виробничу діяльність колективу станції, параметри радіаційного контролю в зоні спостереження атомної стан­ції, основні програми з під­­ви­щення безпеки та фінансово-економічні показники ХАЕС.

Керівник АЕС від­­значив, що обсяг відрахувань електростанції в бюджети всіх рівнів та фонди­ страхування щороку зростає. Вже цього­річ до бю­джету міс­та-супутника направлено 53,6 млн. гривень, що на 25,5% більше ніж торік.

Оглянувши основні об’єкти та ознайомившись з технологічними процесами, посол Канад­и в Україні дізнався про заходи з підвищення безпеки, які були впроваджені на ХАЕС після аварії на АЕС «Фукусіма».

«Знаючи наскільки важливу роль в Україні відіграє атомна енергетика, – поділився враженнями від візиту Роман Ващук, – пересвідчився, що на атомній станції працюють професіонали, а серед пріоритетів діяльності – безпечна експлуатація ядерного об’єкта».

В ході візиту на Хмельниччину надзвичайний і поважний посол Канади в Україні зустрівся з підприємцями та громадськістю краю.

Під час зустрічі він відзначив, що Канада робить великі кроки назуст­річ Україні. Днями «на від­критті парла­мент­ської се­сії у Канаді була подана на ратифікацію у парламент Угода про зону вільної тор­гівлі між Канадою та Україною. Ми розраховуємо, що такими темпами вона може вступити в дію на почат­ку наступного року», - розповів пан посол.

За його словами, угода відкриє доступ українським виробникам до канадського ринку. Загалом, наша область найбільше експортує електротехнічну продукцію, ма­шинобудування, сільгосп­продукцію, деревообробні матеріали.

 Фото Олександра Шустерука