Постійний процес модернізації

Коли начальник цеху теплової автоматики та вимірювань Валентин Самцов розповідає про особливості чергової ремонтної кампанії, то неодмінно робить акцент на реконструкції та модернізації, бо це, за його словами, реальна можливість покращити технологічні процеси. У ході нинішньої ремонтної кампанії на першому енергоблоці підлеглі Валентина  Миколайовича успішно провели заміну термопар на блоки захисних труб, а також взяли участь у заміні щита електромагнітного фільтра.

- Якщо аналізувати модернізацію першого енергоблока  у рамках заходів, передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки АЕС України» за останні роки, - розповідає Валентин Самцов, - хотілося б пригадати роботи, до яких залучалися мої колеги. Так, зокрема,  працівники служби СУЗ цеху теплової автоматики та вимірювань  запровадили  аварійний захист РУ за фактом відключення двох турбоживильних насосів. У монтажних роботах взяла участь будівельно-монтажна органі­зація МУ-13, а у пусконалагоджувальних роботах – «Техенерго». Наші спеціалісти успішно провели модернізацію системи внутрішньореакторного контролю шляхом заміни засобів контролю перегрівання теплоносія на виході із тепловиділяючих збірок під верхнім блоком реактора, на корпусі реактора та на «гарячих» нитках петель головного циркуляційного трубопроводу. Працівники дільниці технологічного захисту та блокувань здійснили модернізацію систем безпеки із заміною уніфікованого комплексу технічних засобів, модернізацію алгоритму роботи каналів безпеки, а також спільно із спеціалістами реакторного цеху провели модернізацію режимів роботи запобіжних клапанів системи аварійного охолодження зони.

Модернізація також проводилась на системі управління захистом енергоблока, а саме виконувалася заміна  приводів СУЗ, термін експлуатації яких закінчується, на приводи СУЗ чеського виробництва з терміном експлуатації 30 років. Для покращення­ технологічних характеристик інформаційних та управляючих систем була проведена заміна­  гермопроходок на аналоги, які виготовлені українським виробником.

Валентин Самцов, як фахівець, гордиться досягненнями вітчизняної промисловості, що допомагає покращити рівні безпечної експлуатації діючих енергоблоків за рахунок заміни обладнання, роботою якого опікуються спеціалісти цеху теплової автоматики та вимірювань. На сьогодні успішно експлуатується обладнання таких заводів, як «Радій», «Імпульс». Воно за якістю не поступається аналогам імпортного виробництва.

У ході нинішньої ремонтної кампанії на першому енергоблоці працівники цеху теплової автоматики та вимірювань провели ремонт приладів, схем управління, здійснили профілактику імпульсних трубок, запірної арматури. Після завершення збирання реакторної установки вони забезпечать встановлення датчиків, проведуть їх налагодження.

Олександр Шустерук

 

На знімку: начальник цеху теплової автоматики та вимірювань Валентин Самцов та інженер дільниці автоматизованих систем регулювання та дистанційного управління Роман Кравчук біля щита управління електромагнітними фільтрами.

Фото автора