ПОСТIЙНИЙ ПРОЦЕС ВДОСКОНАЛЕННЯ

Спеціалісти навчально-тренувального центру розробляють комплексну комп'ютеризовану систему управління навчанням.
- Її розробка розпочалась у 2001 році, - розповідає начальник відділу технічного обслуговування та ремонту технічних засобів навчання Денис Клюшніков, - на сьогодні в роботі знаходиться 17 програмних модулів. Автоматизована система охоплює всі процеси підготовки персоналу, починаючи з планування та організації і закінчуючи обліком та звітністю. Дане програмне забезпечення використовується для складання річних та місячних навчальних планів і звітів, розкладів, програм підготовки, графіків розробки та перегляду навчальної документації та програм підготовки, ведення обліку навчання. Воно забезпечує легкий доступ до навчальних та нормативних документів, та до індивідуальної історії навчання кожного працівника. Значною її перевагою є можливість спростити планування, звітність і здійснення контролю за процесом навчання, а також можливість автоматизованого обміну навчальними матеріалами. Система успішно апробована і впроваджена в інших навчальних центрах ДП «НАЕК «Енергоатом», зокрема, РАЕС, ЮУАЕС та ЗАЕС.
В рамках програми співробітництва між ДП «НАЕК «Енергоатом» та корпорацією «Росатом» окремі модулі системи було встановлено та впроваджено у 2009 році на Балаковській АЕС. Фахівцями доведено, що її використання сприяє наданню оперативної та актуальної інформації про навчання та наявність у персоналу посвідчень на право виконання робіт з підвищеною небезпекою, дозволяє підрозділам здійснювати додатковий контроль за призначенням персоналу для виконання ним тих чи інших функцій. Варто відзначити, що інформація про пройдену підготовку є основою для видачі та продовження ліцензій для адміністративного і оперативного персоналу, без чого неможлива експлуатація АЕС.
Неодноразово комп'ютеризована система управління навчанням на Хмельницькій АЕС відзначалась як позитивна практика під час роботи міжнародних місій OSART та ВАО АЕС. На VI міжнародній конференції з культури безпеки ДП «НАЕК «Енергоатом» даний комплекс програм було відзначено медаллю за вклад у розвиток культури безпеки в галузі (на знімку).
Олександр Шустерук
На знімку: (зліва направо) інженер зі створення графічних матеріалів Артем Нагорний, начальник лабораторії супроводу програмного та інформаційного забезпечення Анатолій Парахін та провідний інженер Андрій Васильєв обговорюють дизайн нових програмних модулів.
Фото автора



Введено в промислову експлуатацію автоматизовану інформаційну систему підтримки оператора
«Автоматизовану інформаційну систему підтримки оператора на основі алгоритмів симптомно-орієнтовних аварійних інструкцій (АІС СОАІ) введено в промислову експлуатацію», - повідомив журналістам заступник головного інженера з підготовки персоналу ВП ХАЕС Володимир Ісупов. Впровадження такої системи на повномасштабному тренажері блочного щита управління (БЩУ) дозволить здійснювати підготовку персоналу швидше та ефективніше.
Даний проект реалізовано за участі представників Європейської комісії, експертів з проектів інформаційних систем компаній Вестрон і Westinghouse, провідних фахівців Енергоатома та атомних електростанцій України.
Проект стартував на Хмельницькій АЕС на початку 2013 року. Він передбачає відмову від ряду паперових процедур завдяки автоматизованій системі, що удосконалить роботу оперативного персоналу. «За три роки розроблено понад 2,5 тисячі алгоритмів та автоматизовано більше тисячі відповідних параметрів», - коментує керівник даного проекту на майданчику Хмельницької АЕС Володимир Ісупов.
Наразі, дану систему впроваджено на повномасштабному тренажері БЩУ. Найближчим часом навчання оперативного персоналу Хмельницької АЕС буде здійснюватися за допомогою даних інструкцій. Реалізація автоматизованої інформаційної системи підтримки оператора на першому енергоблоці Хмельницької АЕС – наступний етап впровадження АІС СОАІ.
Даний проект є пілотним для Хмельницької АЕС, який надалі заплановано впровадити на всіх АЕС України. За словами керівника проекту, з 20 по 22 квітня цього року в навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС відбудеться підсумковий семінар щодо поширення досвіду впровадження автоматизованої інформаційної системи підтримки оператора на всі атомні станції держави.