Потужнiсть стабiльна, жодних катаклiзмiв не вiдбулося

Чутки про аварію на ХАЕС з викидом в атмосферу значної кількості радіоактивних речовин, пік яких прийшовся на початок червня, не спадають і досі. За словами начальника цеху радіаці­йної безпеки Валентина Костенка, подібна інформація, як не дивно, виникає кожної весни, але, як правило, за тиждень-два розмови вщухають. Цього разу, - каже він, - чутки набрали якогось аномального характеру, живучість кимось запущеної в інформаційний простір нісені­тниці небачено тривала. Нікому достеменно невідомо, хто саме став її автором і яку конкретно мету переслідував, можна тільки гадати, версій уже чимало. Не виключено, що однією з причин є наближення парламентських виборів і бажання претендентів у достойники народу в такий спосіб набити собі ціну. Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко припускає, що до такого кроку могли вдатися супротивники добудови нових енергоблоків на нашому проммайданчику і розвитку атомної енергетики загалом. Головний державний санітарний лікар Шепетівського району Володимир Мазаєв вважає, що це справа рук «непровладних структур, які хочуть нашкодити існуючій владі». Та хто б не стояв за всіма цими страшилками, чорну справу зроблено, остаточно відбілитися від якої не вдається вже протягом місяця. Знову і знову на адресу адміністрації станції, інформаційного центру, інших служб надходять листи й телефонні дзвінки з проханням прояснити ситуацію. З метою донести достовірну інформацію до широкого кола людей у понеділок ХАЕС приймала журналістів місцевих ЗМІ Рівненщини і Хмельниччини. Крім зустрічі зі станційними фахівцями медійникам організували виїзд у Славуту, Шепетівку та Ізяслав, де про стан довкілля доповіли керівники тамтешніх СЕС.

Кожен із трьох головних санітарних лікарів перелічених міст впевнено і з усією відповідальністю запевняли, що жодного підвищення радіаційного фону на контрольованих санепідстанціями територіях не було. Їх не зафіксовано не тільки в період, коли Інтернет кишів повідомленнями про аварію й пожежу на атомній станції. Славутська СЕС, наприклад, почала відслідковувати гамма-фон на території розташування ХАЕС ще з 1976 року, як тільки було прийняте рішення про відведення земельної ділянки під будівництво цього ядерного об`єкта. Вже двадцять другий рік в її структурі, як повідомила головний санлікар Тетяна Музалевська, успішно працює радіологічне відділення, яке перебрало на себе ці важливі функції. Щоденний радіологічний контроль, результати якого відображені у відповідних журналах, - яскраве підтвер­дження неодноразово озвученого фахівцями: відхилень від норми у показниках не було протягом усього часу роботи відділення.

Вторить словам Тетяни Олександрівни її колега з Шепетівки. Прилади, якими користуються при проведенні замірів, нещодавно пройшли повірку, сумніватися в їх несправності немає підстав. Пості­йний моніторинг радіаційного фону в районі показує, що він залишається практично незмінним і становить 12-15 мкР/год. Так що жителі району можуть залишатися спокійними і не намагатися якимось чином пов’язати певні симптоми «з викидами на ХАЕС». Бо й в інших регіонах, де немає атомної електростанції чи будь-якого іншого великого промислового підприємства, люди скаржаться на головний біль, дає про себе знати серце тощо. Не в інтересах лікарів, котрі давали клятву Гіппократа, приховувати від громадськості істинний стан справ, видаючи бажане за дійсне, - резюмував свою розповідь Володимир Мазаєв.

У Шепетівці журналісти відвідали також аерологічну станцію, фахівці якої з свого боку моніторять радіаційний стан території. Її начальник Ігор Юшков працює тут шість років і не пригадує, щоб бодай один раз отримані показники перевищували норму. Не було такого відколи працює аерологічна станція, тобто з 1957 року. Виняток становить хіба що чорнобильський період.

Ізяславська СЕС за неповних півроку провела більше трьохсот досліджень гамма-фону, показники були стабільними: 10-12 мкР/год, - стверджує головний санітарний лікар району Андрій Нечипорук. Панічні чутки про шкідливий вплив ХАЕС на довкілля, а відтак і на наше здоров’я, ідуть врозріз з істинним станом справ: повітря, яким дихаємо, земля, з якої годуємося, вода, яка дає життєдайну силу всьому сущому, абсолютно безпечні. Ізяславці сміливо можуть споживати вирощену у своїх садах і городах продукцію, заготовляти корми і випасати худобу на тутешніх луках. Так само вони можуть бути впевнені в якості ягід, які реалізуються на ринку – усі 10 досліджень, проведених працівниками санстанції,  засвідчили, що ця продукція не таїть у собі жодних ризиків.

У всіх трьох містах  на підкріплення своїх слів фахівці проводили заміри, що називається в реальному часі, аби журналісти на власні очі могли побачити зафіксовані показники. Вони були на рівні 8-13 мкР/год.Паралельно аналогічні заміри робили  спеціалісти ЦРБ дозиметрист Віталій Обух і заступник начальника цеху з раді­аційного захисту Олександр Ізюмов. Розбіжностей в показниках не було.

Подорожуючи Хмельниччиною, медійники зробили зупинку в селі Мислятин Ізяславського району, де на Горині працює мала ГЕС. Її максимальна потужність 630 кВт/год за умови великого рівня води, що за словами майстра ГЕС Миколи Воронюка буває вкрай рідко. Ось і в день нашого приїзду він був недостатнім для повноці­нної роботи, працювала лишень одна турбіна. Сама станція введена в експлуатацію у 1963 році, не будучи рентабельною, через десять років потому була законсервована. Як це водиться в подібних випадках, обладнання потроху розікрали, об`єкт прийшов у занепад. Друге життя почалося в 2002 році: прийшли інвестиції, і буквально за дев`ять місяців фахівці відновили ГЕС, працює вона дотепер. Представники санстанції провели заміри радіаційного фону і тут: все в межах норми.

Понеділок видався для прибулих на ХАЕС журналістів особливо інформаційно насиченим. До виїзду в міста зони спостереження, де мали можливість вислухати аргументи незацікавленої сторони, вони мали ряд зустрічей зі спеціалістами і керівниками атомної станції. Темі розвіювання чуток про негаразди на об’єкті була присвячена розмова з начальником зміни станції Віктором Андрі­йчуком, якого також діставали стривоженими телефонними дзвінками знайомі з Києва і навіть Росії. Він переконливо доводив своїм візаві, що добові викиди в атмосферу становлять тисячні долі відсотка дозволених величин. Аби довести, що потужність обох енергоблоків залишалася стабільною з 25 травня до понеділка 25 червня (період інформаці­йної атаки проти ХАЕС), спеціально побудував графік, з якого чітко видно: зміни потужності складали менше 0.5%. Якби справді на станції була аварія, супроводжувана пожежею, чорний дим від якої за повідомленнями ЗМІ бачили в Шепетівці, енергоблоки точно були б зупинені.

Довго і в деталях про роботу станції розпові­дав гостям генеральний директор Микола Панащенко, відповідав на поставлені журналістами запитання. До речі, жодне з них не стосувалося теми чуток, які таки добряче набили оскомину медійникам. Вони не ставили під сумнів сказане фахівцями, відвідавши станцію, зокрема і блочний щит управління, мали змогу на власні очі побачити, що на підприємстві нема якихось додаткових особливих заходів безпеки, персонал працює в звичайному режимі, готуючись до проведення планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №2. Про основні роботи, які належить виконати в ході ППР, розповів журналістам головний інженер енергоремонтного підрозділу, в. о. начальника  Олександр Нікітчук. Блок перебуватиме в ремонті 65 діб – з 29 червня до 5 вересня. Про готовність персоналу до його проведення говорив заступник начальника ЕРП по роботі з персоналом Дмитро Міщенко.

Про майбутнє нових  третього і четвертого енергоблоків журналісти мали нагоду дізнатися від заступника генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олега Рахлінського. Темпи, яких би хотілося мати енергетикам на шляху будівництва, насправді набагато по­віль­ніші. Усю підготовчу роботу, яка передує прийняттю відповідного Закону, ми зробили. Дуже хотілося б, щоб йому ввімкнули зелене світло депутати цього скликання, інакше матимемо ще більше затягування в часі. Тому то профільне міністерство наполегливо працює зараз над прийняттям рішення Кабміну про схвалення ТЕО нових енергоблоків. Тільки Закон розв’яже руки, тобто зможемо продуктивно вести переговори з кредиторами, поетапно реалізувати всі подальші кроки, які стосуються розробки технічного проекту, укладання договорів на постачання обладнання довготривалого терміну виробництва тощо.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва