Повномасштабний тренажер ХАЕС: перезавантаження триває

Паралельно із масштабною заміною і реконструкцією обладнання на першому енергоблоці ХАЕС, в рамках продовження терміну його експлуатації,  модернізації підлягає і повномасштабний тренажер –  аналог блочного щита управління блока №1. Він відіграє важливу роль в експлуатації атомної електростанції, адже дає змогу оперативному персоналу відслідковувати усі технологічні процеси, які відбуваються на блоці, керувати ними та моделювати ймовірні нестандартні ситуації. Саме з цією метою ще в середині 90-х років минулого століття на держав­ному рівні було прийнято рішення ство­рити на базі Хмельницької АЕС зраз­ковий навчально-тренувальний центр з повномасштабним тренажером-аналогом реакторної уста­новки. У тендері, який проводився 1994 року, взяло участь 20 американських компаній, проте переможцем стала GSE Performance Solution Inc. Ця компанія  майже півстоліття є сві­товим лідером у розробленні та монтажу тренажерів: саме вони запровадили математичну модель ПМТ, вартість якої на той час склала 8 млн доларів. Українська ж сторона побудувала приміщення навчально-тренувального центру, здійснила поставку панелей, пультів, які були закуплені на третій мільйонник Хмельницької АЕС.

У 1997 році на повномасштабному тренажері розпочалися випробування, а вже у 2000-му система була введена у промислову експлуатацію завдяки американській технічній та фінансовій допомозі.

- З того часу наш тренажер успішно відпрацював уже два десятки років, проте ми постійно у ньому щось модернізуємо та осучаснюємо, як того вимагають відповідні нормативні документи, - розповів начальник НТЦ ВП ХАЕС Володимир Ісупов. – Взагалі, модернізація  ПМТ – це безперервний процес життєвого циклу тренажера, адже найбільш важливі зміни відбуваються безпосередньо на енергоблоці. Більш сучасними стають системи управління, впроваджуються нові програмні й технічні комплекси, цифрові системи управління. Усе це повинно бути дзеркально відображено і на аналогові блочного щита управління, адже необхідна умова для якісної підготовки оперативного персоналу - повна відповідність як технічної, так і програмної частини тренажера з блоком-прототипом. Наразі назріла необхідність внес­ти кардинальні зміни, які відбуваються на першому енергоблоці, і на тренажер. Крім того відбулося уточнення моделі активної зони, запроваджено низку нових нормативних документів та вимог, в тому числі і тих, що стосуються моделювання важких аварій із розплавленням активної зони реактора. Всього цього на тренажері раніше не було передбачено.

- Володимире Івановичу, за  яких умов  розпочалися роботи із повномасштабної модернізації на тренажері?

- Це дуже складний проект, адже фактично переоснащується 70-80% усьо­­­го програмного забезпечення ПМТ, по суті, створюється майже новий тренажер. Наразі, коли багато систем безпеки на першому енергоблоці  пройшли повний курс модернізації, ми хочемо привести до новітнього рівня і тренажер, аби він відповідав існуючим стандартам на ХАЕС. Як відомо, аналог БЩУ включає в себе технічну частину обладнання (контрольно-вимірювальні прилади) та програмну. Програмне забезпечення повинно бути налаштовано так, аби реагувати, як працюючий енергоблок, щоб оперативний персонал станції міг навчатися на реальних системах. Отож, нашим безпосереднім завданням є модер­нізувати ці обидві складові тренажера – і технічну, і програмну. Представники компа­нії GSE Performance Solution Inc (США), розробники першої версії тренажера, наразі знову прибули на Хмельницьку АЕС, тепер вже для модернізації аналога блочного щита управління першого енергоблока. Американсько-український договір на модернізацію хмельни­цького тренажера був укладений ще у листопаді 2018 року, планувалося, що протягом наступного ми зможемо завершити усі заплановані роботи, проте в силу різних обставин терміни перенесено на цьогорічний вересень, це узгоджено із ДІЯРУ. Символічно, 1 вересня, у День знань, надіємось розпочати навчання на новому модернізованому тренажері.

- Яка вартість модернізації?

- Контракт укладений на суму 48 млн грн, ми оплачуємо згідно з графіком виконання робіт 90% вартості, а залишок закриємо, коли тренажер буде введений в експлуатацію і відбудеться навчання персоналу. Фахівці іноземної компанії надають підтримку і допомогу українським атомникам як в тренажеробудуванні, так і в навчанні оперативного персоналу.

Для GSE Performance Solution Inc (США) - це не перший проект перезавантаження ПМТ в Україні. Подібну модернізацію тренажерів компанія провела на двох енергоблоках Рівненської АЕС та двох блоках Южно-Української атомної електростанції. Наразі ж паралельно з роботами на ХАЕС такий проект триває і на Запорізькій АЕС.

- Зі своєї сторони колектив ХАЕС буде всіляко допомагати із впровадженням модернізації тренажера, ми націлені на успішну співпрацю, адже до складу спільної команди входять найкращі спеціалісти навчально-тренувального центру, відділу ядерної безпеки, служби інформаційних технологій, оперативний персонал. Всі спеціалісти від ХАЕС мають великий експлуатаційний досвід та напра­цювання у області програмного забезпечення тренажера. Виконанню цьо­го проекту приділяється велика увага і від дирекції «НАЕК «Енергоатом». Наш тренажер після модернізації буде зовсім іншим. Це стосується моделі більш точного розрахунку активної зони,  моделі теплогідравліки першого контуру, перехідних процесів. Буде реалізована модель тренувань штатних аварій, зокрема важких. Аналог блочного щита управління першого енергоблока Хмельницької АЕС відповідатиме найсучаснішим світовим вимогам і буде ефективно використовуватись у підготовці оперативного персоналу. Невдовзі будемо залучати персонал НТЦ, РЦ, ТЦ, ЦТАВ, ЕЦ у складний процес тестування, під час якого моделюватиметься більше 50-ти систем, згодом будуть проводитися комплексні випробування. Ми впевнені: як і 20 років тому, робота буде виконана на найвищому якісному рівні. "Оперативники" Хмельницької АЕС зможуть поглиблювати знання в управлінні енергетичними процесами на модернізованому тренажері світового зразка, - підбив підсумок Володимир Ісупов.

Тетяна Степанюк

Фото автора