Позивний «Афган»

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, 27-ма річниця виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. На тлі нинішніх подій в Україні патріоти тієї пори можуть сприйматись у різних відтінках і під іншим кутом зору. Але безперечно одне – «афганці» про­йшли випробування вогнем, знають що таке бойове братство, мають власні відчуття, знання і думки з приводу війни.

26 лютого 2003 року учасники бойових дій в Афганістані провели загальні збори з метою об’єднання у організацію воїнів-інтернаціоналістів. Мені, як завідуючому відділом з питань оборонно-мобілізаційної та режимно-секретної роботи міськвиконкому, випало взяти участь в установчих зборах. Паростки організації вже існували, проте на певному етапі активність осередків при УБ ХАЕС та на станції звелась до формальностей. Відтак збори постановили відновити у новому статусі організацію «Долг», обравши головою заступника начальника з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськвиконкому полковника запасу В.В.Шеліванова. До складу ради ветеранів Афганістану увійшли В.Д.Мінас, В.М.Сидорчук, Л.В.Холод, С.М.Климчук, І.В.Степанюк, В.В.Цвєтков, Л.В.Хохлюк, Ю.В.Гуменюк, А.О.Турас, В.В.Радіонов, О.І.Заікін, В.В.Шеліванов. Понад 10 років у цьому осередку я виконував обов’язки заступника з інформаційного забезпечення.

Серед значимих справ афганців – відкриття пам’ятника воїнам-афганцям, який увічнив побратимів, що не повернулись з війни. Воїни-інтернаціоналісти брали участь у багатьох заходах з прищеплення патріотизму, виховання молодого покоління в дусі любові до Вітчизни, її славного минулого. Серед школярів та учнів нинішнього професійного ліцею проведено низку змагань з кульової стрільби, підтягування на перекладині, бігу, метання гранати. У пресі з’явилось чимало зворушливих і відвертих розпо­відей про геройські вчинки  патріотів.

Не випадково чимало ветеранів Афганістану та вихованих на традиціях справедливості послідовників з міста Нетішин  під час Революції Гідності відстоювали свої права на Майдані у Києві.

Події сьогодення заставляють нас шанувати тих, хто не шкодує життя в ім’я незалежності країни. Патріотам вісімдесятих та нинішнім борцям з агресором, напевно, слід об’єднати зусилля, аби в суспільстві  виплекати пошану до власної історії, до патріотів рідної землі.

Петро Шелепало, член НСЖУ

Фото Віктора Гусарова