Знанням і ддосвіту - пріорітет

ВІдбулась зустріч спеціалістів "Управління знаннями в атомній енергетиці", яка проходила під егідою МАГАТЕ. В її роботі взяли участь міжнародні експерти Золтан Пасторі, Анатолій Толстенков, а також представники ХАЕС, РАЕС, ЮУ АЕС та ЗАЕС.

На початку роботи місії З.Пас­торі ознайомив із основними напрямками в управлінні знаннями, які презентує МАГАТЕ. Було наголошено, що важливою складовою успішного навчання працівників в атомній енергетиці є практичний досвід, який набувається у ході виробничої діяльності, а також новітні технології в управлінні знаннями. Іноземний гість також повідомив, що певні етапи його становлення як спеціаліста в атомній енергетиці були закладені саме в Україні, бо він закінчив Харківський політех­нічний інститут, згодом працював на угорській АЕС Пакш.

Про значення досвіду і знань у сфері атомної енергетики йшлося у виступі заступника генерального директора ХАЕС з якості та управ­ління Максима Кременя. Він, зокрема, відзначив, що вітчизняній ядерній галузі після мораторію на початку дев’яностих років довелося зіткнутися із багатьма проблемами, був втрачений певний досвід у будівництві нових енергоблоків. Сьогодні основним завданням в атомній енергетиці нашої держави є добудова і введення в експлуатацію третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Тому важливий досвід кожного спеціаліста. Велике значення має обмін напрацюваннями у сфері управління знаннями.

Максим Григорович також зазначив велике значення проведення міжнародної місії МАГАТЕ для обміну знаннями у різних сферах атомної енергетики. Це дасть змогу покращити культуру виробництва і позитивно вплинути на безпеку експлуатації діючих енергоблоків.

На проблемах, які виникають у ході підготовки до завершення будівництва третього та четвертого енерго­блоків, зупинився заступник генерального директора ХАЕС з кадрів та соціальних питань Віктор Демидюк. Він запевнив, що на нашій електростанції  постійно триває пошук шляхів для покращення підготовки персоналу. Сьогодні активно практикується співпраця із навчальними закладами, які розміщені у зоні спостереження ХАЕС. Для кращих випуск­ників з’являється можливість набуття енергетичних професій у профільних вишах.

Заступник начальника навчально-тренувального центру з навчальної роботи Олег Пугач також відмітив важливість проведення міжнародної місії з управління знаннями, бо це дає можливість запроваджувати сучасну методологію підготовки персоналу.

У ході роботи місії активну участь взяли заступники керівників підрозділів ХАЕС по роботі з персоналом. Вони мали можливість познайомитись із певними напрацюваннями колег із інших АЕС, а також основними тенденціями управління знаннями до яких причетна  МАГАТЕ.

Олександр Шустерук

Фото  Валерія  Валуєва