Працівники  Хмельницької  АЕС  долучилися до  акції  протесту  «STOP  трудовому  рабству»

30 січня працівники Хмельницької АЕС приєдналися до Всеукраїнської попереджувальної акції протесту проти антинародних законопроектів під гаслом «STOP трудовому рабству». Причиною став проект Закону «Про працю» № 2708.

Як зазначив у своєму виступі голова первинної профспілкової організації ВП ХАЕС Михайло Гук, законопроект, який поданий Кабінетом Міністрів України на розгляд до Верховної Ради, повністю ігнорує права найманих працівників. Зокрема згідно із законопроектом «Про працю» №2708, скасовується законодавче регулювання систем оплати праці і нормування; вводиться трудовий договір з нефіксованим робочим часом; стає можливим звільнення працівника без будь-яких підстав; скасовується норма про те, що заробітна плата підлягає індексації; встановлюється право роботодавця припиняти короткострокові трудові договори без будь-яких обмежень; чиниться тиск на працівника шляхом загрози його звільнення з ініціативи роботодавця. За новим законопроектом можна працювати хоча б кожний день понаднормово, у ніч­ний час, вихідні, святкові та неробочі дні без обмежень на законодавчому рівні, однак при цьому оплата праці працівнику надурочних скорочується на 80%.

Передувало акції Всеукраїнське віче, яке відбулося 16 січня в Києві, де взяли участь понад 60 тисяч первинних профспілкових організацій. Учасники віче вирішили звернутися до Президента України В.О.Зеленського, Голови Верховної Ради України Д.О. Разумкова, Прем’єр-міністра України О.В.Гончарука з вимогою: негайно зупинити процеси законодавчого руйнування представниками їх політичної сили трудового законодавства і трудових прав, законодавства про гарантії діяльності професі­йних спілок, ефективно працюючої системи загальнообов’язкового державного соціального страхування; відкликати з Верховної Ради України проєкт Закону України «Про працю», проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань професійних спілок)».

Понад 500 учасників попере­джувальної акції у місті-супутнику Хмельницької АЕС, підтримали резолюцію Всеукраїнського віча, де зокрема, зазначалося: «Якщо не захистимо трудові права сьогодні, завтра на українців чекатиме повне безправ’я у всіх сферах суспільного життя»!

Аналізуємо законопроект

Законопроект неприйнятний тому, що порівняно з діючим Кодексом законів про працю знищує найважливіші правові та соціальні гарантії:

- скасовується державна гарантія мінімальної заробітної плати на рівні не нижче прожиткового мінімуму та індексація заробітних плат в умовах інфляції;

- знижується до 4 відсотків підвищений розмір заробітної плати на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці (зараз за умовами Генеральної угоди розмір встановлюється за результатами атестації на рівні від 4% до 24%);

- скасовуються, зокрема, додаткові відпустки за роботу з важкими та шкідливими умовами праці, за особливі умови праці, додаткова відпустка на 10 днів матерям, які мають дітей до 15 років;

- скорочується майже удвічі гарантований щотижневий безперервний відпочинок до 24 годин, замість існуючих 42-х, що дає можливість впровадити один вихідний день замість двох;

- знято граничну межу надурочних робіт (зараз 120 годин), тобто працівника за умовами трудового договору можна змусити працювати скільки завгодно, з щоденним (міжзмінним) інтервалом лише 12 годин;

- зменшується у 5 разів оплата за надурочну роботу та роботу у вихідні та святкові дня до рівня 20%, замість подвійної оплати, як зараз;

- скасовується заборона залучати до роботи в нічний час жінок з дітьми віком до трьох років та на роботи зі шкідливими та небезпечними умовами – вагітних жінок;

- повністю скасовується захист працівників з інвалідністю.

Водночас вводиться нібито позитивна норма захисту від психологічного насильства та мобінгу працівника, але статтею 35-ю цього ж Закону (виключне право роботодавця на звільнення) вона зводиться нанівець.

Трудовий договір буде укладатися в письмовій формі. І в цьому документі має бути прописано все: права та обов’язки сторін, характеристика виконуваної роботи, тривалість відпустки й умови її поділу, умови оплати праці, тривалість робочого часу та часу відпочинку, строки повідомлення про розірвання трудового договору та грошові компенсації тощо.

Також договір передбачатиме ще й  ДОДАТКОВІ умови звільнення. Хіба буде працівник, який не має на що жити і шукає роботу, сперечатись чи підпише все, що йому додатково нав’яже роботодавець? Звичайно підпише. Якщо зараз більшість гарантій захисту йому забезпечує Закон, то в нових реаліях діятиме лише підписаний трудовий договір, возведений у ранг Закону. Причому, якщо роботодавець наполягає на зміні істотних умов праці, а працівник з цим не погоджується, роботодавець просто такого працівника звільнить.

Законопроект встановлює такі види Трудових договорів: безстроковий, строковий, короткостроковий, сезонний, з нефіксованим робочим часом, учнівський, трудовий договір з домашнім працівником.

На окремих видах потрібно зупинитись детальніше.

СТРОКОВИЙ ТРУДОВИЙ ДОГОВІР. У проекті є перелік випадків, коли строковий трудовий договір має укладатися обов’язково. Але включено таку підставу для укладання, як «за згодою сторін». А це відкриває можливість масового використання таких договорів без будь-яких обмежень. Усі працівники потраплять на гачок невизначеного майбутнього та обмеженої в часі зайнятості.

ТРУДОВИЙ ДОГОВІР З НЕФІКСОВАНИМ РОБОЧИМ  ЧАСОМ

Це взагалі безцінний подарунок роботодавцеві. Якщо робота є, працівника викликають, причому у будь-який день, у будь-який час, якщо роботи немає – сиди вдома. Оплата праці здійснюється за фактично відпрацьований час. Якщо роботи немає місяць – оплачується 8 годин. Це абсолютне безправ’я, оскільки роботодавець не несе жодної відповідальності за таких працівників, не надає відпусток, не гарантує навіть мінімальну зарплату, не сплачує лікарняні, ЄСВ та податки. І таких працівників на підприємстві може бути до 10%. Як може забезпечити сім’ю батько, який начебто офіційно працює, а зарплату приносить 500 гривень на місяць. Такі трудові відносини інакше ніж фальшивкою не назвеш.

Слід відзначити ще одне так зване «нововведення» Уряду: відповідальність за майнову шкоду. Тепер працівник буде нести відповідальність не лише за пошкоджене майно, а й за не отримані роботодавцем прибутки, тобто законно працювати безоплатно до кінця життя.

Докладніше про звільнення. Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

Стаття 35 проекту Закону «Про працю» означає тільки одне - звільнення працівника на підставі одноосібного бажання роботодавця, без мотивації, без обґрунтувань, без підстав і доказів, без можливості працівнику звернутися до суду. За все це передбачена компенсація в «три копійки», враховуючи рівень офіційних (світлих) зарплат на переважній більшості підприємств. І якщо в світі ця норма здебільшого застосовується лише для керівників, в українському варіанті вона буде застосовуватися масово, знищуючи будь-які гарантії трудових прав.

Додайте до цього свавілля й ще такий перелік «новацій» від влади, які закладені в цей та інші пакетні законопроекти:

- роботодавець зможе звільнити працівника «за втрату довіри» без жодних обґрунтувань;

- захист від звільнення для жінок обмежується строком використання відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами (70 днів до і 56 днів після пологів);

- відсутність в законопроекті заборони на звільнення одиноких жінок з дітьми віком до 14 років або дитиною з інвалідністю;

- роботодавець зможе попереджати про розірвання короткострокового трудового договору за 3 календарних дні смс-кою;

- працівника можна буде звільнити в період тимчасової непрацездатності.

Далі. Відсторонення профспілок від процедур звільнення.

Сьогодні погодження звільнення працівника з профкомами відбуваються мало не щодня і тисячі працівників щороку уникають незаконних звільнень. У проекті закону «Про працю» профспілки взагалі не згадуються. Тому профспілка вже не зможе блокувати незаконні звільнення працівників з будь-яких підстав. Замість профспілок з’являються якісь «представники працівників», уповноважених незрозуміло на що.

Будь-які гарантії діяльності профспілок та працівників підприємств, обраних до профспілкових органів, у законопроекті відсутні. Право профспілок на поширення інформації, право на запитування відомостей про залишки коштів на рахунках, право на приміщення тощо виключені. Сама можливість створення профорганізації на підприємстві під великим сумнівом.

При повному обмеженні прав та гарантій працівників, вводиться додатковий бонус для роботодавців у вигляді вкрай обмеженого набору санкцій та в рази зменшених штрафів за порушення трудового законодавства. Скасовуються КЗпП України, Закони «Про оплату праці» та «Про відпустки».

Це лише декілька основних загроз від проекту закону «Про працю».

Павло Прудніков, заступник Голови Атомпрофспілки